Aldus

Op zoek naar gappies: ‘We hopen op minstens 450 extra vrijwilligers’

Woensdagavond is de aftrap van Gappie gezocht in De Balie. Simone Timmer (51) van Vrijwilligers Centrale Amsterdam weet meer.

Alice Boothby
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Jullie schatten dat zo’n 80.000 Amsterdammers een gappie kunnen gebruiken. Dat is nogal wat.

“Dat cijfer komt van de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente, die de vereenzaming in de stad bestudeert. Nu heeft lang niet iedereen die eenzaam is een gappie nodig. Er zijn wel veel mensen die gebaat zijn bij iemand die even langskomt voor een praatje. Ook zijn er mensen met psychische problemen die een maatje kunnen gebruiken, kinderen die te zwaar zijn en iemand zoeken om samen mee te bewegen, of mensen die de Nederlandse taal niet vaardig zijn en met iemand willen oefenen.”

Vrijwilliger zijn in coronatijd; hoe werkt dat?

“Je mag iemand thuis ontvangen, zolang je afstand bewaart, en als vrijwilligersorganisatie volgen wij de regels op de voet. Soms moeten er wel lastige afwegingen worden gemaakt, bijvoorbeeld over de vraag hoe noodzakelijk het is dat iemand bezoek krijgt. We hopen eind van de maand op minstens 450 extra vrijwilligers.”

Hoe denken jullie aan meer gappies te komen?

“Woensdagavond hebben we een online programma in De Balie, waar Roos Schlikker verschillende gasten interviewt en waarbij kijkers vanuit huis vragen kunnen stellen. De komende maand hangen overal posters door de stad waarmee we mensen oproepen om ook gappie te worden. Op die posters staan een heleboel termen die vrijwel hetzelfde betekenen: sistaa, gappie, buddy, amigo en gabber.”

Bent u zelf al een sistaa?

“Nee, nog niet. Ik zou eigenlijk mijn leven ook moeten beteren.”

Ook gappie worden? vca.nu/gappie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden