null

PlusTest

Op zoek naar de beste bezorgpizza: hier bestel je de lekkerste margherita

Beeld Marit Goossens

Culinair schrijver Monique van Loon, die wekelijks de rubriek Op Schoot verzorgt, ging op zoek naar de beste bezorgpizza. Waar bestel je de lekkerste margherita?

Monique van Loon

De pizza margherita komt oorspronkelijk uit Napels, ­vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha van ­Savoye (1851-1926) die op een dag trek kreeg in pizza – toen nog een armeluismaaltijd – en een nieuwe variant voorgeschoteld kreeg door een Napolitaanse pizzabakker. Die was ter ere van het koningshuis gegarneerd in de nationale kleuren van Italië, met tomaten (rood), mozzarellakaas (wit) en basilicum (groen) en viel zeer in de smaak bij de koningin.

Inmiddels is de margherita een van de meest ­gegeten pizza’s wereldwijd, en de best verkrijgbare in ­Amsterdam – hij prijkt simpelweg bij elke pizzeria op de kaart. Vandaar dat ik deze variant als uitgangspunt nam voor de PS bezorgpizzatest.

Bij de keuze uit de vele opties heb ik geprobeerd een zo ­divers mogelijk aanbod te laten zien: van commerciële ­bezorgboer tot authentieke Italiaan, verspreid door de ­hele stad. Bij het recenseren van de pizza’s heb ik gelet op een aantal criteria. De smaakbeleving en kwaliteit van de bodem en overige ingrediënten (kaas, tomaat, basilicum), de staat van de pizza bij bezorging en de ­totale prijs-kwaliteitverhouding.

In totaal heb ik tien bezorgpizza’s getest. Bij elke geteste zaak vermeld ik ook ritduur, al zegt dat soms meer over de bezorgdienst en de afstand van huis tot pizzeria. Tot slot: elke bestelsite rekent andere bezorgkosten, van gratis tot exorbitant veel, en sommige pizzeria’s hanteren ook een minimum bestelbedrag.

Il Ponte

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Zuid (Heemstedestraat 66)
Bestellen via Thuisbezorgd
Prijs €7,50
Ritduur 38 minuten
Doorsnede 33 cm

De pizza komt niet geheel ongeschonden aan; nog een beetje warm, de doos is een tikje ingedeukt en een deel van de ­ingrediënten zit in de deksel van de doos. Het formaat is flink, maar de smaak laat zich het best omschrijven als ‘generiek’: het is beter dan een diepvriesexemplaar uit de supermarkt, maar echt bijzonder is het allemaal niet. De kaas en tomatensaus vormen één brij, de basilicum ontbreekt. Het meest ­hinderlijk is de bodem: deze lijkt ingekocht en is keihard – de ­pizzapunt blijft fier rechtop staan. Een Napolitaanse pizza moet je kunnen vouwen zonder dat hij breekt (zie kader), en dat is hier allesbehalve het geval. Met 7,50 euro is ie goedkoop, maar je krijgt hier weinig waar voor je geld.

Cijfer 4

Sotto

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Zuid (Amstelveenseweg 89) en Centrum (Kadijksplein 4)
Bestellen via UberEats
Prijs €10,90
Ritduur 24 minuten
Doorsnede 29 cm

Wanneer de margherita van Sotto arriveert, voelt ie nog ­redelijk warm. Het is ­duidelijk dat de pizza rechtstreeks uit de houtgestookte steenoven komt, want de randen zijn flink zwartgeblakerd. Wat mij ­betreft net iets te ver; grote blazen op de rand vind ik lekker, maar het moet niet verbrand smaken. De bodem is zelfgemaakt en traditioneel dun, maar is wel een tikje taai. Over de toppings ben ik zeer te spreken: een mooie kwaliteit buffelmozzarella, een zeer pure tomatensaus van San Marzano-tomaten en verse basilicumblaadjes. Al met al een prima pizza.

Cijfer 7,5

DOPE

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Zuid (Eerste van der Helststraat 78)
Bestellen via Thuisbezorgd en Deliveroo
Prijs €10,90
Ritduur 33 minuten
Doorsnede 34 cm

Bij DOPE kan ik kiezen uit vier soorten deeg: spelt, soja, ­volkoren of traditioneel. Ik opteer voor die laatste. De pizza heeft een royaal formaat. Helaas blijkt de doos te lekken, voornamelijk doordat het geheel te nat is; de saus is waterig en ook de kaas bevat zoveel vocht, dat de extreem dunne bodem doorweekt is. De rand van de pizza is mooi blazerig en goed van smaak, maar de bodem heeft qua dikte meer weg van een Franse crêpe – oftewel: veel te dun. Smaak heeft ie wel, vooral de mozzarella is fantastisch. Jammer dat er maar één zielig basilicumblaadje aan te pas komt. Dat maakt het lastig om deze margherita goed te beoordelen: de smaak is super, maar de slappe bodem zorgt voor puntenaftrek.

Cijfer 7,5

New York Pizza

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Vele vestigingen
Bestellen via Thuisbezorgd en www.newyorkpizza.nl
Prijs €8,99
Ritduur 16 minuten
Doorsnede 25 cm

Al na een kwartier wordt er een dampend hete en perfect voorgesneden pizza bezorgd. Je kunt zelf het formaat kiezen, de prijs van 9 euro voor 25 centimeter vind ik zeer redelijk. Zoals de naam van de pizzeria doet vermoeden, is de margherita aan de dikke kant, het deeg is wat zoetig en de basilicum mist. Het geheel is allesbehalve traditioneel Napolitaans, maar in zijn eigen categorie wel érg lekker. Extreem veel en goed gegratineerde kaas, sterke tomatensaus en een fluffy rand, die door de toevoeging van wat knoflookolie meer smaakt heeft dan een traditionele margherita. Echt ­Italiaans? Nee. Echt goed gemaakt? Dat wel.

Cijfer 8

Pazzi

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar West (De Clercqstraat 93) en Centrum (Eerste Looiersdwarsstraat 4)
Bestellen via Deliveroo
Prijs €9,50
Ritduur 27 minuten
Doorsnede 28 cm

Authentiek, allesbehalve perfect rond en de rand (de zogenaamde cornicione) is lekker geblakerd door de houtoven. De buffelmozzarella is weldadig aanwezig, maar is niet overal even goed gesmolten en is daarom soms wat chewy, maar echt storend is dat niet. De tomatensaus en basilicum zijn precies zoals ik ze hebben wil. Deze kwaliteit voor minder dan een tientje: helemaal in orde. Hij had alleen nog ietsje groter gemogen.

Cijfer 9

Mangiassai

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Oost (Ruyschstraat 42HS)
Bestellen via Deliveroo
Prijs €12,50
Ritduur 29 minuten
Doorsnede 31 cm

Met zijn 31 centimeter een flinke jongen, voorzien van een bodem die eerder krokant dan slap is. Niet helemaal Napolitaans, maar hij heeft wel een fijne bite. De rand had wat hoger gemogen, maar de ruime hoeveelheid kaas, tomaat en basilicum maakt veel goed. Wel vind ik de tomatensmaak té ­geconcentreerd, dat zie je ook aan de kleur van de saus.

Cijfer 7,5

Toni Loco

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Zuid (Albert Cuypstraat 59) en Centrum (Nieuwezijds Voorburgwal 182I)
Bestellen via UberEats, Thuisbezorgd en Deliveroo
Prijs €15
Ritduur 22 minuten
Doorsnede 36 cm, precies zoals beloofd

Bij Toni Loco zijn de pizza’s een stukje prijziger, maar ze meten wel allemaal 36 centimeter (en je krijgt er wat ingelegde jalapeños bij). Perfect om te delen, dus. Hij is goed heet, de verhouding kaas-tomatensaus is subliem, alles is perfect gesmolten en de bodem hangt precies tussen knapperig en slap genoeg in. Van de sesamzaadjes op de rand moet je houden – ikzelf ben geen liefhebber, mijn tafelgenoot is er gek op. Desalniettemin een absolute aanrader.

Cijfer 9,5

Pizza Beppe

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Oost (Middenweg 23) en Zuid (Roelof Hartstraat 27)
Bestellen via UberEats, Thuisbezorgd en Deliveroo
Prijs €9,95
Ritduur 23 minuten
Doorsnede 30 cm

Pizza Beppe is het eerste restaurant in Nederland dat geaccepteerd is door de Associazione Verace Pizza Napoletana, een club strenge Italianen die het authentieke Napolitaanse recept bewaakt. Ik moet dan ook zeggen dat dit een verdomd goede Margherita is. Smakelijke tomatensaus, fijne mozzarella, een perfecte bodem en geurende basilicum die nu eens een keer écht wat toevoegt, in plaats er lullig bij te hangen. Het enige jammere is dat deze pizza veel te zout is, ik bespeur zelfs de geur en smaak van Parmezaanse kaas als extra toevoeging.

Cijfer 8,5

Loulou Pizzabar

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Oost (Weesperzijde 42A)
Bestellen via Deliveroo
Prijs €9,90
Ritduur 27 minuten
Doorsnede 28 cm

Loulou in Oost ontwikkelde een glutenvrije bodem van sojameel, rijstmeel en aardappelmeel. Fijn voor mensen met een glutenintolerantie, maar eigenlijk voor iedereen het proberen waard. De bodem is erg licht en heeft een prettige, neutrale smaak. Wat opvalt, is dat de pizza bijna doorkan voor een ‘pizza mozzarella’: er zit extreem veel kaas op, waarvan het overgrote deel niet gesmolten. De karige hoeveelheid tomatensaus valt daardoor bijkans weg. Heerlijk zo’n kaaspizza, maar daar moet je zin in hebben.

Cijfer 8, mits je de bodem lekker vindt en van kaas houdt

Vinnie’s Vegan Pizza

null Beeld Monique Van Loon
Beeld Monique Van Loon

Waar Centrum (Laurierstraat 163 HS)
Bestellen via UberEats en Deliveroo
Prijs €10,95
Ritduur 19 minuten
Doorsnede 30 cm

Het leek me interessant om als laatste pizza een veganistisch exemplaar te testen. De margherita van Vinnie’s Vegan Pizza komt lauwwarm aan en meet 30 centimeter – en dus niet de beloofde 33 centimeter. Hoewel het deeg prima smaakt en mooi gebakken is, word ik erg ongelukkig van alles wat erop zit. De plantaardige ‘kaas’ doet meer denken aan ongesmolten snippers jong belegen dan mozzarella, de saus lijkt op opgedroogde geconcentreerde tomatenpuree. Het minst geslaagd zijn de gedroogde Italiaanse kruiden uit een potje, die de pizza een muffe smaak geven. Zonde.

Cijfer 4

null Beeld Marit Goossens
Beeld Marit Goossens

Een Napolitaanse pizza margherita is belegd met ­tomaten(saus), basilicum, mozzarella en olijfolie, en wordt gebakken in een gloeiend hete houtoven. De pizza met dunne bodem hoort een diameter tussen de 30 en 35 centimeter te hebben en de rand moet mooi gezwollen opstaan (de zogenaamde ‘cornicione’ korst). Het deeg moet zacht en elastisch aanvoelen; het is dus niet de bedoeling dat een punt rechtop kan staan, hij moet bij voorkeur van je hand af hangen.

De Associazione Verace Pizza Napoletana heeft een reeks regels opgesteld waaraan de authentieke Napolitaanse pizza zou moeten voldoen. Zowel de ingrediënten als de specifieke bereidingswijze voor het deeg (altijd met de hand!) wordt daarin vermeld, alsmede de ingrediënten op de pizza zelf en hoe het geheel afgebakken dient te worden in een houtoven. De gekozen ­condimenten horen afkomstig te zijn uit de regio ­Campania in Zuid-Italië, zoals de mozzarella

(van koeien- of buffelmelk) en de San Marzano-­tomaten. Deze ­producten dragen dan ook het ­predikaat ‘D.O.P.’, om aan te tonen dat ze écht uit Campania komen. De meeste pizzeria’s uit deze test houden zich netjes aan deze regels.

De volledige eisenlijst is te bekijken via www.pizzanapoletana.org. Hier vind je ook een lijst adressen van pizzeria’s wereldwijd die aan de strenge eisen voldoen.­

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden