Plus

Op WTTF is het prettig festivallen en avontuurlijk dwalen

Vorig jaar zette een storm nog een streep door heel het festival. In 2016 kon Welcome To The Future een fijne tiende editie vieren met zowel in het publiek als achter de draaitafels een leeftijdsmix van oude ravers en jonge broekies.

Sasja Kooistra
null Beeld ID&T
Beeld ID&T

Het is een inkopper: een optreden afsluiten met je klassieker. Maar wel een enorm lekkere inkopper, dat blijkt als Quazar op het eind van hun show Seven Stars inzet, zo halverwege dancefestival Welcome To The Future zaterdag in Het Twiske. Het is hun eerste single uit 1991, en wie snel de rekensom maakt, ziet dat er dit jaar een feestje te vieren valt voor deze Amsterdamse act rond dancepionier Gert van Veen en vaste podiumpartner Jobbe Strobosch.

Dubbeljubileum
Aan het 25-jarige jubileum is een tournee gekoppeld, onder andere op Welcome To The Future, waar ze lieten horen nog net zo fris te kunnen knallen als begin jaren negentig.

Gert van Veen had zaterdag bovendien een dubbeljubileum: hij is ook de geestelijk vader van Welcome To The Future (WTTF) dat zaterdag de tiende festivaleditie vierde op de vaste stek in het natuurgebied bij Oostzaan. De basis voor het dancefestival ligt in gelijknamige clubavonden die Van Veen vanaf 1993 in Paradiso en later in Studio 80 organiseerde. Het dna van die clubavonden - kwaliteitshouse en -techno van de nieuwe generatie - is ook de sterke succesformule van de festivaleditie. WTTF onderscheidt zich bovendien van andere dancefestivals door altijd opvallend veel talentvolle lokale acts te programmeren.

Aan dat dna van WTTF is een decennium verder niet gesleuteld. Wel is het aantal vierkante meters met de jaren toegenomen om ruimte te bieden aan de zeven podia tegen vier op de eerste editie. Hoewel WTTF daarmee is uitgegroeid tot een van de grotere dancefestivals, was het zaterdag tussen het groen van Het Twiske prettig festivallen en avontuurlijk dwalen van podium naar podium en van hangmat naar tipitent. Prettig maar zonnig en warm; een contrast met de storm van vorig jaar die WTTF noodzaakte de editie af te gelasten.

Historisch tintje
Dit keer was het stof happen met gratis sauna-effect voor de meer dan bezoekers die op de dansvloer net zo'n leeftijdsmix vormden van oude ravers en jonge broekies als achter de draaitafels. Het gros van de bezoekers zal zich er niet bewust van zijn geweest, maar speciaal voor dit jubileumjaar zat er een historisch tintje in het programma verstopt. Als extraatje bood de line-up een terugblik van tien festivaledities met veel oude WTTF-bekenden op de grote podia. Met dj's uit de buurt zoals Juan Sanchez, Jasper Wolff & Maarten Mittendorff en Julien Chaptal maar ook met vaste internationale gasten onder wie Karotte en Chris Liebing.

Daarnaast veel legendes in het blokkenschema: Carl Craig, DJ Sneak, Len Faki en ook Fransman Paul Ritch die met zijn hogesnelheidstreintechno de temperatuur in de technotent opvoerde tot tropische waarden. En geen WTTF natuurlijk zonder ruimte voor nieuwe talent. Die vond je onder meer op de kleinere stages via fijne acts als bijvoorbeeld de Nijmeegse dj Satori. Zijn zwoele slow motion house sloot perfect aan bij de idyllisch ingerichte The Garden-area, inclusief prieeltjes en fontein.

WTTF schuwt het ook niet om op de grote podia de jonge generatie neer te zetten. Rijzende ster De Sluwe Vos, een van de beste dj's van de nieuwe generatie van nu, was zaterdagavond een van de terechte afsluiters van een mooie jubileumeditie WTTF.

null Beeld ID&T
Beeld ID&T
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden