Plus

Ook zonder Escobar blijft Narcos overeind

De Voetbal International-lezer kan het niet ontgaan zijn dat het nieuwe, derde seizoen van Narcos aanstaande was.

Joep School
Agent Javier Peña (Pedro Pascal) ontpopt zich tot crimefighter Beeld Netflix
Agent Javier Peña (Pedro Pascal) ontpopt zich tot crimefighterBeeld Netflix

Advertenties op de website die speels moesten inspelen op een inkomende Ajaxtransfer ('Goed zo Marc, geld moet rollen') en zelfs de volledige cover van het blad was ingeruimd voor Wagner Moura, die in de eerste twee seizoenen Pablo Escobar neerzette. Wat zo'n actie over de staat van voetbalblad VI zegt laten we even in het midden, maar de pr-machine van Netflix draait op volle toeren.

Vooraf was het vooral de vraag hoe Narcos het redt zonder grote roerganger Escobar. Aan het eind van seizoen twee werd hij na een klopjacht door DEA-agenten Steve Murphy (Boyd Holbrook) en Javier Peña (Pedro Pascal) gedood - gezien de chronologie in de serie geen verrassing voor iedereen met een geschiedenisboek.

Antwoord op die vraag: Narcos blijft ook zonder Escobar fier overeind, maar de dynamiek is anders zonder de overzichtelijke rol van kwade genius. En dat is best even wennen.

Point of no return
Met de instorting van het Medellin-kartel van Escobar, werpt het Cali-kartel zich op als nieuwe heerser in de cocaïnebusiness. Dat begint nog wat voorzichtig, het kartel dat werd opgericht door de broers Rodriguez (Damián Alcázar en Francisco Denis) handelt zijn zaakjes bij voorkeur zonder geweld af. Even speelt dan de weemoed op naar de rücksichtslose Escobar, maar het is te makkelijk daar meteen aan toe te geven. Uiteindelijk blijkt ook een meer beheerste kat in het nauw rare sprongen te maken. Hoe groter de kans van de apenrots af te vallen, hoe groter de paniek.

Narcos seizoen 3

Regie Gerardo Naranjo, Josef Wladyka
Met Pedro Pascal, Alberto Ammann, Damián Alcázar, Francisco Denis
Te zien op Netflix, vanaf vrijdag

Daarmee verdween niet alleen het verhaal waarop Narcos gestoeld is, er werd ook afscheid genomen van Moura, die Escobar magistraal vatte als drugsbaron met twee gezichten: het norse, licht ontvlambare monster aan het roer van een van de grootste drugsnetwerken van de wereld, maar ook de zachtaardige familieman.

Narcos duikt verder in wat de war on drugs in de jaren tachtig in Colombia zo interessant maakt: de manier waarop leden van het Calikartel op het point of no return komen en de wanhoop die bij die beknelling hoort, maar ook de slepende en onbegonnen strijd tegen de diepgewortelde corruptie van de overheid van agent Peña, die zich in seizoen 3 met zijn verworven status als Escobarbeul ontpopt tot heldhaftige crimefighter.

Hijo de puta
De manier waarop oude beelden door het drama worden geweven is nog altijd even subtiel, zoals eigenlijk de hele serie simpel voortborduurt op de eerste twee seizoenen. Het gelikte camerawerk, de jarentachtig­kleding, de lichtvoetige openingstune, de voice-over die je af en toe net wat achtergrondinformatie geeft: de afleveringen staan als een huis. En laten we wel wezen: een welgemeend hijo de puta blijft prettiger in het gehoor liggen dan motherfucker of klootzak.

Eigenlijk verbazingwekkend dat Netflix daar reclame voor denkt te moeten maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden