PlusTip

Ook u wordt gevolgd!

Shifting Proximities, t/m eind 2021 in Nxt Museum. Beeld Peter Tijlhuis
Shifting Proximities, t/m eind 2021 in Nxt Museum.Beeld Peter Tijlhuis

Nxt Museum, het eerste museum in Nederland dat geheel gewijd is aan mediakunst, viert zijn heropening met een nieuw kunstwerk: Zoom Pavilion. Dat is in 2015 gemaakt door Rafael Lozano-Hemmer in samenwerking met Krzysztof Wodiczko.

Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de alarmerende aanwezigheid van cameratoezicht weergeeft. Twaalf camera’s volgen en monitoren het publiek, met gezichtsherkenning, blob tracking en algoritmes. Ze bepalen of de afstand tussen bezoekers als ‘verdacht’ beschouwd kan worden. Soortgelijke technieken worden al tijden gebruikt, bijvoorbeeld om massaprotesten te ontmantelen (Hongkong) of om grip te krijgen op de verspreiding van infectieziekten, zoals Covid-19. Wereldsteden worden er dag en nacht mee beveiligd.

Zoom Pavilion maakt deel uit van de tentoonstelling Shifting Proximities, die onderzoekt hoe mensen maatschappelijke en technologische veranderingen ervaren en hoe zij hierop reageren. Zeven grootschalige multi-zintuigelijke installaties stellen onze perceptie van ruimte, en onze plaats daarin, op de proef. In interactieve installaties ervaren bezoekers hoe het voelt om opgeslokt te worden door een zwart gat en worden ze in de gaten gehouden door een constellatie van toezichtsystemen.

Shifting Proximities, t/m eind 2021, Nxt Museum, Asterweg 22

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden