Culinaire trend

Ook in Amsterdam raken we in de ban van babka

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: babka.

Babka komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en betekent ‘omaatje’.Beeld -

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar ik weet het zeker: dit is de langste, donkerste en mistroostigste januari ooit. Ik krijg geen letter op papier, de wallen onder mijn ogen hangen inmiddels op mijn kin en zelfs de katten kijken alsof ze uit het raam willen springen.

Zoveel ellende smeekt om een troostrijke foodtrend. Die is er gelukkig: de patisseriewereld is namelijk in de ban van babka. Dit gevlochten zoete brood is een kruising tussen brioche, suikerbrood en kaneelbroodjes en is alles wat je nodig hebt als het leven tegenzit: zoet, zacht, knapperig, kleverig en vooral verrukkelijk.

Babka komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en betekent ‘omaatje’. De Joodse gemeenschap bracht het ooit naar New York waar het sinds jaar en dag wordt verkocht bij Joodse bakkers. Toch groeide het pas een paar jaar geleden uit tot een hype; opeens waren er babka-ijs, babkadonuts en zelfs babkapizza’s.

Die hype is overgewaaid naar West-Europa. In Parijs – waar ik deels woon en waar op dit moment alles trouwens óók grijs en grauw is – struikel je er bijna over. Bij Lafayette Gourmet staan sinds kort zelfs vijf soorten babka uitgestald, die per plak worden verkocht. Er zijn varianten met pure chocolade, hazelnotencrème of frambozen. Ook bij veel andere boulangers en pâtissiers ontkom je er niet aan. Zelfs Stohrer, de oudste patisserie van de stad en normaal gesproken wars van trends, ontwikkelde onlangs een eigen babka.

Nóg beter wordt het bij mij om de hoek, op de Rue Condorcet in de wijk Pigalle. Daar opende eerder deze maand Babka Zana, een zaak die volledig in het teken staat van dit verrukkelijke zoete brood. Je vindt er de mooiste smaken: halva met citroen bijvoorbeeld, of – mijn favoriet – pistache met oranjebloesem.

En in Amsterdam? Ook hier raken we in de ban van babka. Want Costa, de overigens erg leuke Poolse supermarkt in Noord, is allang niet meer de enige die het verkoopt. Bij Flo’s Appetizing in de Jan Pieter Heijestraat wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met babka rolls. En in De Pijp kun je dagelijks terecht bij Ugga. Daar bakt de Israëlische bakker Adva Rachamim misschien wel de beste babka’s van de stad.

Ik raad je dan ook van harte aan onmiddellijk op de fiets te springen en een plak te gaan halen. Want één hap babka en je weet: alles komt goed – zelfs in januari.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden