PlusDe tafel van Grimm

Ook in Amsterdam is er steeds vaker tijd voor een aperitief

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: het aperitief.

Beeld Shutterstock

Op vakantie is het zonder twijfel het beste moment van de dag: zo rond een uur of zes ’s avonds als het nog te vroeg is om te gaan dineren, maar te laat om nog iets zinvols te doen. Er zit dan maar één ding op: een aperitief drinken. Een beetje voor je uit staren met een goed gemaakte negroni, wat olijven en een bordje charcuterie erbij. Dat moment van verstilling, van het ultieme nietsdoen, van opluchting dat de ergste hitte voorbij is en de belofte van het diner dat nog komen gaat, dát is voor mij het ultieme vakantiegevoel – waar ter wereld ik ook ben.

Zuid-Europeanen beheersen de kunst van het aperitief als geen ander. Het doel ervan is niet om dronken te worden, integendeel zelfs. Het hele idee is om even bij te komen voor je aan tafel gaat én om de eetlust op te wekken. Daarom worden er vaak bittere drankjes zoals campari, negroni, ­vermouth en aperol spritz gedronken, al is een glas wijn of champagne ook een prima optie.

In steden als Parijs is l’heure de l’apéro zelfs bijna heilig: als je ’s avonds afspreekt is dat zelden alleen voor het diner, maar bijna altijd eerst om een glas te drinken.

In Nederland was het lang een beetje behelpen. Voor een groot deel komt dat omdat we meestal zo idioot vroeg aan tafel gaan dat er überhaupt geen tijd is voor een aperitief. Maar tijden veranderen en steeds meer zaken serveren een fatsoenlijk aperitief. Bij Scheepskameel op het Marine­terrein kun je vanaf zes uur op een van de mooiste terrassen van de stad terecht voor een goed glas wijn, inclusief toast met boter en ansjovis, wat worst of een bordje kaas. Wie liever binnen zit gaat naar Zoldering op de Utrechtsestraat. En mijn nieuwe favoriet? Dat is het onlangs geopende Café Parlotte op de Westerstraat. Ze zijn elke dag vanaf vier uur open met een kleine maar fijne kaart waar alles opstaat: van negroni’s tot oesters en van vermouth tot gerookte amandelen.

Ook leuk: bij het nieuwe Le Pristine in Antwerpen, de op de Italiaanse keuken geïnspireerde zaak van topkok Sergio Herman, is de bar met uitgebreide aperitiefkaart bijna even groot als de dinerruimte zelf.

Kortom, voor het ultieme vakantiegevoel hoef je allang niet meer het vliegtuig te pakken. Gewoon later aan tafel gaan en vooral: eerder beginnen met drinken.

Vijf goede adressen voor een aperitief in Amsterdam

1) Café Parlotte
2) Terras Scheepskameel
3) Buffet van Odette
4) Dignita Hoftuin
5) Zoldering

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden