Aldus

Ook de stalen buis verdient een eigen dag

Donderdag vieren we de Dag van de Stalen Buis. Ingrid den Hartog (56) van Van Leeuwen Buizen breekt een lans voor de alomtegenwoordige buis.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld -
Beeld -

Wordt de stalen buis onderschat?

“Je kan werkelijk geen tien stappen buiten je deur zetten of je wordt omringd door stalen buizen, ze zijn overal. In auto’s, bruggen, de tuinbouw, in kermisattracties, olie- en waterleidingen, schepen, raffinaderijen, kranen, heftrucks, matrix­borden hangen eraan, overal. Om de mensen daar een beetje bewust van te maken, bestaat de Dag van de Stalen Buis.”

Voor de hoeveelste keer vieren we deze dag?

“De tweede. Vorig jaar bestond Van Leeuwen 95 jaar, en om dat wat luister bij te zetten, bedacht ik de Dag van de Stalen Buis.”

Ik spreek daadwerkelijk met de uitvinder van de stalenbuizendag?

“Ja, eigenlijk wel. Maar het is bedoeld met een knipoog, hoor. We denken door deze dag niet meer buizen te gaan verkopen, we leveren ook helemaal niet aan particulieren. Ik zag dat er ook een Pindakaasdag is, dus toen dacht ik: dan kunnen stalen buizen ook best een eigen dag krijgen.”

Uw bedrijf zit in Zwijndrecht; vinden uw stalen buizen ook in de regio ­Amsterdam gretig aftrek?

“Ja, het nieuwe dok van Royal van Lent in de Amsterdamse haven is gebouwd met onze buizen. Ook voor een nieuw logistiek centrum op Schiphol leveren we buizen. Het nieuwe dak van het AZ-stadion, de kassen in de Wieringermeer, de nieuwe fundering van verzakkende Amsterdamse grachtenpanden: onze buizen.”

Hoe viert u deze dag op de zaak?

“We hangen niet meteen de vlag uit, we eten geen taartjes en een polonaise mag momenteel van de overheid niet. We houden het bescheiden, we vieren het op sociale media.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden