PlusOpen tijdens corona

Ook de souvenir winkel richt zich nu op locals

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Dam Square Souvenirs.

Sietske Kleijwegt
null Beeld Anouk Hulsebosch
Beeld Anouk Hulsebosch

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Meestal is de Dam helemaal overspoeld met toeristen, die ook in onze winkel over de vloer komen. Voor ons betekent de lockdown dus vooral een lege winkel. Ik mis de toeristen absoluut niet in het fietsverkeer, maar ze gaven de stad zo veel gezelligheid.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“We gaan ons focussen op locals, want de meeste Amsterdammers weten niet dat we ook heel leuke spullen voor hen hebben. Zo verkopen we de Amsterdam Bracelet, waarmee je het Emma Kinderziekenhuis steunt. Er zijn wel toeristen die zo’n armband kopen, vanwege de drie kruisjes die erop staan, maar alleen Nederlanders snappen echt waar je donatie naartoe gaat.”

Nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Om te zorgen dat mensen ons nog steeds kunnen vinden, zijn we een webshop begonnen. We hebben naast de standaard hysterische souvenirs ook leuke cadeaus voor de feestdagen, zoals kerstballen in de vorm van een molen of wit-blauwe huisjes. We zijn bezig om onze producten in 3D te fotograferen om klanten zo online de gelegenheid te geven alles goed te kunnen bekijken.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Het is crisistijd en daar moeten we met zijn allen doorheen. Ik weet dat er wel weer klanten zullen komen, want deze situatie is niet houdbaar voor de lange termijn. We hebben redelijk wat vaste klanten die voorheen regelmatig in Amsterdam waren, bijvoorbeeld door hun werk bij een vliegtuigmaatschappij. Daar hebben we door de jaren heen een heel bijzondere band mee opgebouwd. Ze brachten soms zelfs cadeautjes mee uit Amerika of bedankten ons voor tips die we ze gaven. Dat zijn van die bijzondere dingen en ik geloof dat dat wel weer terugkomt.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Als het echt veilig is, wil ik weer reizen. Ik wacht daar nog een tijdje mee, want ik wil hierna niet weer een lockdown. Ik ga op reis eindelijk zelf weer wat leuke souvenirs verzamelen.”

Dam Square Souvenirs

Dam 17

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden