PlusHet ingrediënt

Ook als je grapefruit vies vindt: spicy grapefruitflan

null Beeld Emma Levie
Beeld Emma Levie

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op grapefruit.

Samuel Levie

De wereld is in twee soorten mensen verdeeld: zij die wel en zij die niet van grapefruit houden. Ik behoor tot de eerste groep, mijn huisgenoot tot de tweede. Een stukje grapefruit gedoogt ze in een fruitsalade, maar zodra ik ermee ga koken worden mij zure blikken toebedeeld.

Het recept van deze week bedenken was dan ook geen makkie. Gegrilde grapefruit met amandelcrème werd door het testpanel te bitter bevonden, mijn grapefruitsalade niet spannend genoeg en een idee voor grapefruitgazpacho niet serieus genomen. Toch moest er een grapefruitgerecht komen, want zuslief had de illustratie al klaar.

Gekke mensen

Dus slenterde ik opnieuw naar mijn lokale groenteboer, waar ik de laatste twee grapefruits kocht. Koken met grapefruit is ingewikkeld, en om de reden die ook die gekke mensen die geen fan zijn aanvoeren. Grapefruits zijn bitter en daardoor minder toegankelijk dan andere leden uit de citrusfamilie. Het bitter van de vrucht overheerst al snel, zeker als je hem verwarmt. Overigens zijn roze grapefruits zoeter en daardoor meer in trek dan de bitterdere, witte grapefruits.

In haar Fruit Boek schrijft Jane Grigson dat de vrucht pas in 1830 werd erkend, en dat men toen dacht dat het een hybride was tussen de sinaasappel en de pomelo. De pomelo of pompelmoes is de veel grotere vrucht die qua smaak veel weg heeft van de grapefruit en die oorspronkelijk groeide op Java.

Zelf groeide ik op met grapefruit bij het ontbijt. Ik geloof dat mijn moeder dacht: a grapefruit a day keeps the doctor away. Voor het ontbijt kregen we steevast een halve grapefruit met daarbij een speciaal voor de vrucht ontwikkeld lepeltje met kartels aan de zijkant. Daarmee kon je de partjes loszagen alvorens ze in de mond te wippen.

Geen zorgen over het recept trouwens, deze flan viel zo in de smaak dat mijn vrouw Ragna vroeg of we volgende week weer grapefruit mogen eten.

Recept: spicy grapefruitflan

Ingrediënten

2 tl zonnebloemolie
125 g suiker
1 rode grapefruit
175 ml slagroom
175 ml melk
3 eieren
1 kleine tl chipotlepoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden. Je kunt ervoor kiezen om 4 tot 6 kleinere flans te maken of je maakt één grotere. Vet ramequins of een ronde bakvorm in met wat olie. Zet 75 gram van de suiker in een steelpannetje op laag vuur en laat rustig staan. De suiker zal langzaam karamelliseren. Roer niet in de pan, maar als de suiker gaat smelten kun je een beetje met de pan heen en weer bewegen zodat de smeltende suiker mengt met ongesmolten suiker. Als de suiker helemaal gesmolten en bruingekleurd is, verdeel je die over de vorm(en).

Zorg ervoor dat op de bodem een egale laag ligt en laat afkoelen. Rasp met een fijne rasp de buitenkant van de grapefruitschil en meng die met room, melk, eieren en chipotle in een mixer. Giet op de karamel. Je wil dat het geheel zo’n 4 tot 5 centimeter hoog wordt.

Zet de vorm(pjes) in een andere grotere bak die in de oven kan. Schuif in de oven en giet koud water in de buitenste bak (au bain-marie). Als je een grotere vorm hebt, laat dan 50 minuten garen. Gebruik je kleinere vormpjes, dan zijn ze na ongeveer 35-40 minuten klaar (ze mogen nog wat wiebelig zijn, maar niet meer vloeibaar). Laat afkoelen.

Snij intussen de partjes uit de grapefruit. Snij de flan met een mesje los en draai op een bord om. Serveer op de flan wat verse grapefruit.

Samuel Levie. Beeld Sjoukje Bierma
Samuel Levie.Beeld Sjoukje Bierma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden