Culinaire trend

Ooit wordt het een trend: paardensla met champagne en spekjes

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Paardenbloemensla met champagne.

Pissenlits (paardenbloemblad). Beeld Shutterstock

Genoeg gejubeld over de voordelen van de lockdown. Het wemelt weliswaar nog steeds van de geweldige ­initiatieven in de culinaire wereld, maar vandaag vind ik even helemaal niets geweldig. Het regent, niets lukt en bovendien is het drie jaar geleden dat ik deels naar Parijs verhuisde en man, wat mis ik het. De grootsheid, de schoonheid, de restaurants, de eindeloze wande­lingen, maar vooral: het boodschappen doen bij de groentewinkel om de hoek, op de Rue des Martyrs. Ze verkopen er uitsluitend oogst van boeren uit de buurt van Parijs – lokaler en seizoensgebondener wordt het niet.

Ik heb wilde fantasieën over alles wat er nu ligt. Ik gok pissenlits, dat zijn de bladeren van de paardenbloem. Ooit dacht ik dat die dingen uitsluitend door konijnen werden gegeten, maar dat was allemaal vóór ik in Parijs leerde dat het een delicatesse is. Zelfs Christian Dior was er gek op – en dat wil wat zeggen. De legendarische couturier hield zoveel van eten, dat hij als een van de laatste Parijzenaren een privékok in dienst had. Na zijn dood verscheen het Diorkookboek, La Cuisine ­Cousu-Main (1972), een van de mooiste boeken uit mijn collectie. Dior at zijn paardensla uiteraard niet zomaar, maar als een lauwwarme salade met een dressing van champagne en spekjes. Misschien niet helemaal crisisproof, maar ongelooflijk goed van smaak en bovendien het ultieme voorbeeld van wat de Franse gastronomie is: luxe in al zijn eenvoud.

Enfin. In het seizoen liggen er altijd zúlke bossen ­pissenlits op de Parijse markten – en bij mijn eigen groentewinkel dus ook. De smaak is licht bitter en geraffineerder dan die van bijvoorbeeld rucola.

In Nederland zie ik ze zelden, maar ik wacht geduldig tot het ooit een trend wordt. Tot die tijd kun je voor het recept van Dior ook rucola gebruiken. Al is zelf paardensla plukken natuurlijk ook een optie. Zodra het stopt met regenen, ga ik dat dus maar doen. Mocht u daar ook zin in hebben, wees dan snel, want het seizoen loopt al bijna af en hoe jonger de bladeren, hoe beter de smaak.

Tot slot nog even over de champagne: voor de dressing heeft u maar twee eetlepels nodig. De rest van de fles kunt u gelukkig zonder problemen opdrinken. Paardensla staat namelijk bekend om zijn ontgiftende werking op de lever.

Pluk een bosje paardensla en was het zorgvuldig. Bak 150 gram mager spek in een pan op laag vuur. Doe de salade in een voorverwarmde slakom. Voeg zout, peper, 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels champagne toe. Giet er tot slot het nog warme spek met het gesmolten spekvet over. Meng voorzichtig en serveer lauwwarm.

Mara GrimmBeeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden