PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: zeventig jaar Donald Duck in MoCA, Snelle in AFAS Live en De stokjesman in de Toneelmakerij

De stokjesman. Beeld Sanne Peper
De stokjesman.Beeld Sanne Peper

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Singer-Songwriter: Jon Allen

Niet minder dan onbegrijpelijk is het dat singer-songwriter Jon Allen (45) nooit een groter publiek vond voor zijn fijnbesnaarde kruising tussen folk en gitaarpop. Allens troostrijke soulstem kleurt nog altijd prachtig bij toegankelijke popliedjes als Can’t Hold Back the Sun, Sweet Defeat en Joanna.
Zondag 5 juni, 20.30 uur, Zonnehuis

Gitaarheld: Eric Clapton

Na een leven dat vooral in de eerste helft grotendeels in het teken stond van drank en drugs is het best opmerkelijk dat Eric Clapton op 77ste nog aan een nieuwe Europese tournee begint. Twee avonden in Amsterdam staan er op de rol met op de setlijst een mix van zijn covers en zijn Cream- en solorepertoire. Een akoestische set bevat onder meer Layla (Derek and the Dominos) en Tears in Heaven.
Dinsdag 7 en woensdag 8 juni, 20.00 uur, Ziggo Dome

Nederpop: Snelle

Snelle (Lars Bos, 26) is in sprinttempo een van Nederlands populairste artiesten geworden. Dankzij zijn vrolijkebuurjongensuitstraling en een uitgekiende mix van toegankelijke hiphop en nederpop in de stijl van Guus Meeuwis of Acda & De Munnik is Snelle nu toe aan een drieluik in de AFAS Live. Het lijkt een kwestie van tijd voor ook die zaal te klein voor hem is.
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni, 20.00 uur, AFAS Live

Theater

Toneelmakerij/Dood Paard/Krakeling: De stokjesman

De stokjesman vertelt het tragikomische verhaal over een onweerstaanbaar imperfecte familie waar je als publiek van gaat houden. Schrijver en acteur Tomer Pawlicki heeft Pools-Israelische wortels en plukte voor dit verhaal aspecten uit zijn eigen leven - De stokjesman is zijn debuut als jeugdtheaterschrijver. Een voorstelling over heimwee naar het geboorteland, loskomen van je wortels en de zoektocht om je ergens thuis te voelen.
4 t/m 6 juni, de Toneelmakerij

De Nationale Opera: Der Freischütz

Max moet een schietwedstrijd winnen, anders mag hij niet met Agathe trouwen. Duistere machten moeten hem helpen om niet te falen. Hedendaagse interpretatie van Webers Duitse romantiek waarbij sterregisseur Kirill Serebrennikov de hele boel van een Duits donker woud verplaatst naar een repetitiestudio vol artiesten. Kan ook heel eng zijn. En de traditionele dorpsgemeenschap wordt vervangen door een niet minder aan traditie gebonden hedendaagse community: de operawereld.
T/m 25 juni, operaballet.nl

Project Wildeman/Karavaan: The Sacred Life of Plants

Het is het jaar 2092. We hebben herontdekt dat planten beschikken over intelligentie en bewustzijn. Een ziel. We leren luisteren naar het geheime verhaal van planten. Laat je via een muzikaal, beeldend ritueel in trance brengen door elektronische live-muziek, design en video-art in de Pluktuin van Geesje, Oudkarspel.
4 en 5 juni, 21.00 uur, karavaan.nl

Anton Tsjechov/Tiago Rodriguez: De kersentuin (La cerisaie)

Isabelle Huppert is er weer, na onder meer Glazen speelgoed in de regie van Ivo van Hove vorig najaar. Deze keer is ze een vrouw die na een jarenlang verblijf in Parijs terugkeert naar haar familielandgoed, waar ze met haar broer opgroeide. Dat staat op het punt verkocht te worden vanwege schulden. De Portugese regisseur Tiago Rodrigues doorbreekt graag bestaande theaterwetten als de vierde wand en laat acteurs zich rechtstreeks tot het publiek richten.
10 t/m 12 juni, ITA (wachtlijst), hollandfestival.nl

Expo

Carmen Schabracq & Jacquelien Gosschalk de Leeuw: Mijn derde zus enzo

Carmen Schabracq en Jacquelien Gosschalk de Leeuw werken allebei graag met textiel en hebben een voorliefde voor poppen. Maar ze delen ook een achtergrond als kinderen van Holocaust-overlevers. Het trauma, zwijgen en gissen dat daarmee gepaard gaat, is het onderwerp geworden van de samenwerking die ze een jaar geleden aangingen en nu uitmondt in een tentoonstelling. De centrale vraag: hoe voer je een gesprek als er eigenlijk niet gepraat mag worden? Die conversatie krijgt hier verschillende vormen, van een levensgrote pop tot een kunstjurk.
T/m 26 juni in Outsiderland, Noordwal 1

Donald Duck, zeventig jaar een vrolijk weekblad

Het begon met een aantal Sneeuwwitje-strips in vrouwenblad Margriet. Toen die bleken aan te slaan, bracht De Geïllustreerde Pers vanaf 1952 het striptijdschrift Donald Duck op de markt. De personages kwamen uit de koker van Disney maar vanaf het begin werkte een groot aantal Nederlanders mee aan het blad. Voor hun vaak onderbelichte inbreng is veel plaats ingeruimd in de tentoonstelling die het Museum of Comic Art organiseert samen met het Groningse Storyworld. Speciale aandacht is er ook voor Carl Barks, de Amerikaan die Duckstad met al zijn excentrieke bewoners bij elkaar tekende.
T/m 30 oktober in Museum of Comic Art, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee

KAZAL - Narrating Haitian Memories

Bijna dertig jaar lang zuchtte Haïti onder het juk van François Duvalier en zijn zoon Jean-Claude, die in de volksmond Papa Doc en Baby Doc werden genoemd. Ze bestuurden het armste land op het westelijk halfrond op autoritaire wijze en schrokken niet terug voor hardhandig ingrijpen. Zo richtte het leger in 1969 een bloedbad aan onder boeren van het dorp Kazal, een gebeurtenis die vervolgens uit de geschiedenisboeken is gewist. Kolektif 2 Dimansyon deed drie jaar onderzoek in het gebied en gebruikt fotografie om sporen vast te leggen en geheugens op te frissen.
T/m 1 juli in Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71

Janine van Oene: Sweet Spills

Rozen in volle bloei of verwelkte lelies. De schilderijen van Janine van Oene doen vaak denken aan bloemen en daarmee lijkt het in de verte op het oeuvre van Georgia O’Keeffe. Maar meer dan over flora gaat Van Oene’s werk over schilderen, het een voor een aanbrengen van lagen pigment. Dat doet ze met zelfverzekerde en vloeiende bewegingen, als een kalligrafiemeester met vele jaren ervaring. Iedere visuele frase wordt gevolgd door een pauze om de compositie te wegen en te kijken of er nog iets bij moet. Zo ontstaan gelaagde en dynamische doeken die uitnodigen tot het ‘lezen’ van de verf.
T/m 25 juni in Galerie Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165C

null Beeld

Film

Fernando León de Aranoa: El buen patrón

Javier Bardem schittert als fabriekseigenaar Blanco, die er alles aan doet om over te komen als de ideale baas – zolang dat hem maar niets kost. De film, ergens tussen zwarte komedie en thriller, volgt hem gedurende één lange werkweek, waarin hij worstelt met de zoveelste oneigenlijk ontslagen medewerker en de zoveelste affaire met een stagiair.
Te zien in: Cinecenter, Studio/K, Filmhallen, Rialto VU, Tuschinski, City

Fabrice du Welz: Inexorable

Een schrijver met een writer’s block, zijn steenrijke maar ijskoude echtgenote, de verleidelijke au pair met een duister verleden: Du Welz speelt met bekende ingrediënten in deze erotische thriller, maar zet ze vakkundig naar zijn hand.
Te zien in Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Filmhallen, Rialto

David Cronenberg: Crimes of the Future

Even leek het erop dat de Canadese filmmaker David Cronenburg zijn camera aan de wilgen had gehangen. Maar acht jaar na zijn vorige film Maps to the Stars, destijds aanleiding voor een grootse overzichtstentoonstelling in Eye, is er toch nieuw werk. Die film draagt dezelfde titel als Cronenbergs allereerste speelfilm uit 1970. Het is geen remake van die oude, maar speelt wel met vergelijkbare ideeën
Wie weet signaleert het een nieuw begin voor de inmiddels 79 jaar oude Cronenberg. In ieder geval is de film een terugkeer naar de body horror waarmee hij beroemd werd, maar die in recentere films als Cosmopolis en A Dangerous Method een minder grote rol speelde. Viggo Mortensen en Léa Seydoux spelen “lichaamskunstenaars” in een nabije toekomst waarin bij sommige mensen spontaan nieuwe organen groeien.
Te zien in Eye Filmmuseum, Kriterion, City, Tuschinski, Studio/K, Filmhallen, FC Hyena

Kind

Festival: Proef Pampus 2022

Pampus is tijdens Pinksteren omgetoverd tot een festivaleiland voor de hele familie. Er worden het hele weekend kinderactiviteiten georganiseerd. Ga bijvoorbeeld tijdens een speurtocht op zoek naar de geheime code in het fort dat uit 80 kamers bestaat. Overal zijn verborgen aanwijzingen verstopt, die je met een blacklightlampje kan vinden. De speurtocht en het lampje haal je in de museumwinkel.
T/m 6 juni, Forteiland Pampus

Markt: Culturele zondag

Toneelspelen, dansen, tekenen of muziek maken? De komende twee zondagen is er een Cultuurmarkt voor basisschoolkinderen in De Hallen. Er worden workshops gegeven en er zijn verschillende optredens van onder andere Circus Lab Amsterdam, Jonge Strijkers Junior Orkest en Nationaal Jeugd Musical Theater. Inschrijven voor een workshop kan via de website.
Zondag en 10 juni, De Hallen

En Ook

Sunday Market: Westergas

Kom op Eerste Pinksterdag naar het Westerpark om langs allerlei kraampjes met kunst, mode, sieraden, keramiek, woon-accessoires te struinen. Bij Gkazas volg je een proeverij van Griekse delicatessen, terwijl je bij Proefgoed van een wijnproeverij geniet of ciders leert maken bij de Beekse Ridder. Er is live muziek van DJ Ray, theater op straat van Stiltlife en salsa muziek bij de Mojiitoman. Kinderen kunnen in de zweefmolen of zich laten schminken bij Smoeliez.
Zondag 5 juni, Westergasfabriek

Festival: Bacchus

Proef meer dan 300 verschillende wijnen uit alle windstreken en combineer ze met culinaire snacks, muziek en verhalen. Amsterdamse wijnwinkels en wijnmakers komen dit weekend weer bij elkaar op het Bacchus wijnfestival. Van klassiek Europa tot nieuwe wereld wijnen. Spreekstalmeesters Pim Veth en Horace Cohen staan als sprekers op het programma, maar er zijn ook dj’s met house en hiphop muziek, afgewisseld met hits uit de jaren 80.
Zaterdag, zondag en 10, 11 en 12 juni, het Amsterdamse Bos

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden