PlusTips

Onze uittips voor komende week: van Typhoon tot Instagramfilters maken

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Froukje

Dankzij de knappe ep Licht en ­donker werd zangeres Froukje al vlot bestempeld als een van de grote beloftes van het nieuwe popjaar. Ook op het online gehouden festival Noorderslag maakte ze in januari indruk. Alleen: Froukje is een ster in tijden van corona, dus een ster zonder live­publiek. Dat is er vanavond in Bitterzoet wel. Spannend om te ervaren hoe haar vindingrijke alternatieve popliedjes zich houden in een zaal.
Zaterdag, 19.00 uur en 22.00 uur, Bitterzoet

London Calling

Is er nog hoop voor het archetype britpopbandje met z’n rammelende gitaren en pompende drums? Als het aan het festival London ­Calling ligt absoluut. Vandaag is de slotdag van de tweedaagse met veelbelovende namen als Chubby & The Gang, Peeping Drexels en The Zen Arcade.
Zaterdag, 18.00 uur, Paradiso, londoncalling.nl

Typhoon

Typhoon zag zich al op Lowlands staan, zei hij bij verschijnen van zijn laatste album Lichthuis deze lente. Maar het liep, zoals zo vaak de ­afgelopen twee jaar, anders. Om toch een concert op grote schaal te kunnen geven, lastte Typhoon een extra show in de Afas Live in. Onder het motto ‘muziek is liefde en liefde is er om te delen’ speelt hij zijn nieuwe materiaal en successongs.
Woensdag 3 november, 20.00 uur, Afas Live

Expo

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu

Amper 24 jaar was Baruch ­Spinoza toen de Joodse gemeenschap van Amsterdam de banvloek over hem uitsprak. De uitspraak van de religieuze autoriteiten weerhield hem er niet van zich te ontwikkelen tot een van de grondleggers van de Verlichting. Spinoza en andere vrijdenkers zijn de hoofdpersonen in een tentoonstelling die niet alleen het liberale verleden van Amsterdam viert, maar ook vragen stelt over hedendaagse intolerantie en cancelcultuur.
T/m 27 februari, Amsterdam ­Museum, Kalverstraat 92

Lara Schnitger, 16 Nipples in the Afternoon

Vorige week trok een groep ­vrouwen door het centrum van Den Haag, gewapend met stokken die omwikkeld waren met lingerie en ander textiel. Hun eindbestemming: het beeld This Princess Saves Herself. Zowel dit nieuwe kunstwerk in de openbare ruimte als de zogenaamde ‘slut sticks’ zijn gemaakt door Lara Schnitger. In haar eerste solotentoonstelling bij Annet Gelink Gallery toont de Amerikaans-­Nederlandse beeldhouwer textielwerken waarin erotiek, feminis­tische agitprop, taal en humor ­samenkomen.
T/m 20 november, Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 189

16 Nipples in the Afternoon. Beeld Lara Schnitger
16 Nipples in the Afternoon.Beeld Lara Schnitger

Maya Rochat, Universal Law of the Matrix

Fotografie is het medium van bevriezen en vasthouden. De natuur wordt juist gekenmerkt door constante verandering. Maya Rochat weet deze tegen­gestelde grootheden te verenigen in een installatie die ze maakte in opdracht van Foam en Amsterdam Dance Event. Door te experimenteren met chemische processen, texturen, licht en geluid blaast ze de anders zo statische foto­grafie leven in.
T/m 7 november, Westerpark

Ricardo van Eyk & Evi Vingerling, See-Saw-See-Saw

Duopresentaties kunnen harmonieuze samenzang opleveren of contrapuntische duetten. De tentoonstelling van Evi Vingerling en Ricardo van Eyk valt in de tweede categorie. Vingerling is een schilder met een lichte, snelle touch. Van Eyk noemt zich ook schilder, maar werkt met het gereedschap van een beeldhouwer. Hij zaagt, schuurt en beitelt een beeld uit het oppervlak van een paneel. De kunstenaars laten zich inspireren door alledaagsheid, van bloemen in het plantsoen tot een door vandalen gemaltraiteerd bushokje.
T/m 20 november in Galerie ­Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57

Spectres from Beyond

In de hoofdstad van Madagaskar staat een standbeeld van James Cameron. De 19de-eeuwse Schotse missionaris speelde een belangrijke rol in de industrialisatie van het eiland, onder meer door er de baksteen te introduceren. Kunstenaar Bie Michels reduceert het zware bouwmateriaal tot licht, rood stof in tekeningen en een performance over de banden tussen aarde en mens, voorwerp en lichaam, handwerk en traditie. Michels’ werk is onderdeel van een internationale groepstentoonstelling waarin naar verleden en toekomst wordt gekeken.
T/m 11 november in De Brakke Grond, Nes 45

Theater

The Amsterdam Storytelling ­Festival

Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan brengen de mooiste ­verhalen van de beste verhalen­vertellers uit binnen- en buitenland samen. Een deel van de programmering is ­Engelstalig, maar er zijn ook Nederlandse voorstellingen. De zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit bijvoorbeeld, en De meisje van Jaouad Alloul.
Podium Mozaïek, 3 t/m 7 november

De Warme Winkel, Een oprechte ode aan de ironie

Even wat Kierkegaard aan het begin: ‘Een leven dat waardig is menselijk genoemd te worden ­begint met de ironie’. Mooi gezegd, maar volgens acteurscollectief De Warme Winkel zit de ironie in het verdomhoekje. Ironie sluit buiten in inclusieve tijden en geldt als artistiek zwaktebod. Daarom gaan de spelers de confrontatie aan in een ontmoeting met real people. Ze delen het podium met reality­sterren Lesley Versprille, Shirley Cramer, Bella en Earl Daniël. Blijft ironie dan nog hun sterkste wapen of vallen er gaten in hun overtuiging? Met o.a. Florian Myjer, Vincent Rietveld en Hannah Hoekstra.
30 en 31 oktober, 29 en 30 no­vem­ber en 1 december, ITA, 24 november Amstelveen, dewarmewinkel.nl

Bellevue Lunchtheater/Don Duyns, Sloopkogel

In zijn zevende tekst voor Bellevue Lunchtheater beschrijft Don Duyns een absurdistische reis door een wonderbaarlijke wereld. Het draait om twee eind-veertigers, begin-vijftigers die tastend hun weg in het leven vinden. Klein buikje, haarverlies, soms een woord kwijt. Twee hopeloos verdwaalden in de wereld van alledag, die zich staande proberen te houden door kleine rituelen en eigen nukken, op zoek naar een grammetje geluk. Met Harm van Geel en Ellen Goemans.
Theater Bellevue, 30 oktober t/m 20 november, theaterbellevue.nl

Simone de Jong, Flamenco Fluisterstad

De Flamenco Biënnale begint volgende week, maar de allerkleinsten worden dit weekend al in de stemming gebracht. Simone de Jong maakte speciaal voor de Biënnale deze aanstekelijke flamencoversie van haar voorstelling Fluisterstad, een muzikaal sprookje over de plek vinden waar je thuishoort. In een glimmende wereld vol mysterieuze klanken klinken gefluister, getrappel van flamencoschoenen en ­gepingel van een gitaar.
31 oktober, Muziekgebouw aan ’t IJ, muziekgebouw.nl

Flamenco Fluisterstad. Beeld JAJ Molenaar
Flamenco Fluisterstad.Beeld JAJ Molenaar

Film

Michael Sarnoski, Pig

Nicolas Cage benadrukte de afgelopen jaren zijn imago als losge­slagen weirdo met films als Mandy en Color Out of Space. Maar in dit arty speelfilmdebuut laat hij zich van een ingetogener kant zien, als een truffelzoeker die afgezonderd van de maatschappij leeft tot zijn geliefde varken wordt gekidnapt.
Te zien in: Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, De Munt, ­Studio/K

Anders Thomas Jensen, Riders of Justice

De lockdowneditie van het Inter­national Film Festival Rotterdam opende in januari met deze tegendraadse film over rouwverwerking. Gortdroge humor en gewelds­uitbarstingen gaan hand in hand als een vader met zijn dochter onderzoekt hoe zijn vrouw omkwam.
Te zien in: Cinecenter, City, FC Hyena, Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion, De Munt

Griezelfilms

Afgaand op het bioscoopaanbod van dit weekend is Halloween inmiddels definitief overgewaaid naar Amsterdam, want er is alom kans om te griezelen. In Eye presenteren regisseur Martin Kool­hoven en programmeur Ronald ­Simons de Eye Horror Marathon, een XL-versie van hun maandelijkse genrefilmavond, met vier horrorfilms over ogen (Eyes Without a Face, Eyes in the Labyrinth, Eyes of Laura Mars en The Hills Have Eyes).

Tobe Hoopers horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre is zowel te zien in Studio/K als Lab111. In Lab111 is de film onderdeel van een weekend lang Club Imagine, met een filmquiz, voorpremière van het enigmatische IJslandse Lamb en unieke vertoning van Mad God, het magnum opus van Phil Tippett.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Lab111, Studio/K

Jeugd

Bouw-Kunst (4+)

De hele maand oktober is het familiemaand in het Rijksmuseum met extra activiteiten voor kinderen. Dit weekend kunnen kinderen met Willem Wever-presentator Edson da Graça een eigen 3D-kunstwerk maken aan de hand van verschillende materialen. De workshop duurt een half uur en is te vinden in de Picknickruimte.
Zaterdag en zondag, 11.00-16.00 uur, Museumstraat 1, ­rijksmuseum.nl

Maak een Instagramfilter

Instagramfilters zijn niet meer weg te denken bij de smartphone­generatie, maar hoe maak je zo’n filter? Dat kun je dit weekend leren in de Bijenkorf. In groepjes kunnen kinderen samen een eigen Instagramfilter maken met behulp van de interactief designer Isabelle Udo. Zij staat bekend om haar op maat gemaakte interactieve ­ervaringen in kunst, design, mode en technologie. Reserveren via de website is verplicht.
Zaterdag, 13.00, Dam 1, ­debijenkorf.nl

Divers

De vreemdeling

Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander, maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa. De vreemdeling laat een reconstructie zien van de roadtrip die kunstenaar Michiel Voet naar Algerije maakte om met zijn oude vriend Karim Ramtani terug te blikken op hun gedeelde verleden in Amsterdam. Ramtani verschijnt echter niet op de afgesproken plek en Voet ­besluit zijn vriend te gaan zoeken.
1 en 2 november, 20.00 uur, ITA

Pacific Ondergronds: Halloween Fest

Omdat de clubs nog steeds stipt om 0.00 uur de deuren moeten sluiten, geeft Garage Noord overdag een halloweenfeestje. Er zijn veel dj’s en schminkmogelijk­heden – handig als je nog niet je beste halloweenkostuum uit de kast hebt getrokken. Er is muziek van onder meer Savage Beat, Dorpstraat 3, Pizza Knife en ­Tramhaus. De tickets zijn online ­uitverkocht, maar er zijn tickets verkrijgbaar via tweedehands verkoop­sites.
30 oktober, 12.00-00.00, Garage Noord, Gedempt Hamerkanaal 40

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden