PlusTips

Onze uittips voor komende week: van Hillbilly’s tot de drie biggetjes

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Now You See Me Moria, t/m 25 augustus in Foam Beeld
Now You See Me Moria, t/m 25 augustus in Foam

Expo

Stedelijk Museum: Surinaamse School

De laatste kans om deze belangrijke tentoonstelling te zien. Met ruim honderd werken van 35 kunstenaars wordt een compleet beeld geschetst van de Surinaamse schilderkunst van 1910 tot medio jaren tachtig. Speciale aandacht ver­dienen de expressieve doeken van Soeki ­Irodikromo en de ongelooflijke veelzijdigheid van Quintus Jan ­Telting.
T/m 11 juli in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10

Marilyn Sonneveld: Everything is better when I’m with me

We zijn inmiddels zo lang op onszelf teruggeworpen geweest dat het niet meevalt terug te schakelen. In haar kleurrijke schilderijen geeft Marilyn Sonneveld de introverte wereld weer, van thuis zijn met jezelf, je twijfels en je vragen en daar ­genoeg aan hebben. Lichamen zijn aanwezig, maar ook transparant: fysiek reëel, maar niet door anderen gezien. Dat geldt helemaal voor Sonnevelds glazen sculpturen van amorfe, in elkaar gedoken figuren.
T/m 22 augustus in No Man’s Art Gallery, Bos en Lommerweg 88-90

Foam: Now You See Me Moria

Moria groeide de laatste jaren uit tot symbool van het hardvochtige Fort Europa. Maar het is ver weg in Griekenland, dus onzichtbaar voor velen. De jonge ­Afghaan Amir brengt daar sinds vorige zomer verandering in. Hij spoort medevluchtelingen aan via Instagram beelden en verhalen te delen van hun dagelijks leven in Moria. Veel foto’s zijn clandestien genomen met mobiele telefoons, gezichten zijn soms geblurd. Ondanks de ­gebrekkige kadrering en scheve horizons gaat van deze beelden een enorme kracht uit .
T/m 25 augustus in Foam, ­Keizersgracht 609

Bertien van Manen: Moonshine

De Appalachen behoren tot het deel van Amerika dat stedelingen aan beide kusten flyover country noemen. Hier wonen vooral arme mijnwerkers, die in hun vrije tijd rondhangen voor houten huisjes met flessen zelfgestookte alcohol. Bertien van Manen heeft een zwak voor deze hillbilly’s. Ze bezocht het gebied tussen West-Virginia en ­Georgia sinds 1985 regelmatig. De families die ze leerde kennen, legde ze vast in intieme zwart-­witfotografie. Van Manen is de ­perfecte fly on the wall, waardoor een authentiek beeld ontstaat.
T/m 14 augustus in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 189

Thomas Trum: Taking a Line for a Walk

De laat-15de-eeuwse Grote Kerk van Alkmaar heeft sinds 1996 een museale functie. Deze zomer begint daar het programma Nieuw licht, waarvoor ieder jaar een kunstenaar wordt uitgenodigd te reageren op het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Thomas Trum bijt het spits af. Met een serie monochrome doeken zet hij vraagtekens bij de afmetingen en verhoudingen van het godshuis, waarbij hij geïnspireerd is door Pieter Saenredam, de 17de-eeuwse kerkinterieurschilder die ook de kerk van Alkmaar heeft vastgelegd.
T/m 12 september in Grote Kerk, Koorstraat 2 Alkmaar

Muziek

Tina Turner

Voor de zeer waarschijnlijk allerlaatste keer richt Tina Turner zich tot haar vele fans. De docu Tina vertelt haar levensverhaal. Helaas zonder nieuwe invalshoeken, maar het relaas blijft een van de indrukwekkendste uit de popmuziek: hoe de dochter van katoenplukkers eerst moest uitstijgen boven haar armoedige afkomst, vervolgens moest vluchten voor haar gewelddadige echtgenoot en uiteindelijk de kortzichtige muziekindustrie overtuigde dat een zwarte vrouw van boven de veertig net zo goed een superster kan zijn. Kleine bonus voor de echte Tina-adept: ongegeneerd binnenkijken in het fenomenale huis van Turner en haar echtgenoot.
Te zien in: Cinecenter, Melkweg, Pathé City, Pathé Arena, Pathé Amsterdam Noord, Pathé De Munt, Studio/K, Filmhallen

Chef’Special

Het Haarlemse Chef’Special is een van de aantrekkelijkste festivalbands van het land. Geleverd met goed-humeurgarantie zorgde de band de afgelopen jaren voor een grote glimlach op bijna alle Nederlandse festivalweides. De coronapandemie bracht het vijftal – met hits als In Your Arms, Amigo en Nicotine – volledig uit z’n ritme. In het Olympisch Stadion pakt de band voorzichtig de draad weer op met twee akoestische sets, als onderdeel van de concertreeks De ­Amsterdamse Zomer.
10 juli, 16.00 en 20.00 uur, ­Olympisch Stadion, deamsterdamsezomer.nl

Theater

Toneelmakerij: Drie biggetjes en het wolfspak

Het bekende sprookje gaat op de schop en verandert in de nieuwe tekst van Joachim Robbrecht in een coming-of-ageverhaal voor de allerjongsten. Absurdistisch en clownesk theater met een snufje satire. Taalgrappen, muziek en ­soepele dansmoves. Timothy de Gilde regisseert, Wart Kamps, ­Yamill Jones en Jip Smit zijn de drie biggetjes.
Amsterdamse Bostheater, vier weken vanaf 10 juli, 11.00 en 13.00 uur, toneelmakerij.nl

Drie biggetjes en het wolfspak, Amsterdamse Bostheater. Beeld Jan Hoek
Drie biggetjes en het wolfspak, Amsterdamse Bostheater.Beeld Jan Hoek

LeineRoebana: Lost Intimacy

Voor dit speciale locatieproject laten Andrea Leine en Harijono Roebana hun studio op het WG-­terrein achter zich. Ze strijken met dansers, spoken word artists en musici neer in de rauwe setting van B. Amsterdam in het oude IBM-pand aan de Johan Huizingalaan in Slotervaart. Daar staan je bijzondere vervlechtingen te wachten van hedendaagse dans, gesproken woord en muziek, van welluidend tot herrie. Een ‘enerverend en verrassend spektakel dat de zorgen van afgelopen jaar doet vergeten’.
10 en 11 juli, twee keer per dag, leineroebana.com

Locatietheater: Over het IJ Festival

Tien dagen actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en ­buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op ­diverse locaties dieper in Noord. Met onder meer Eiland. Over het eind, waarin Collectief Walden met gasten onderzoekt hoe het laatste kwartmillennium van Amsterdam eruit moet zien als de zeespiegel blijft stijgen. Plus talloze andere voorstellingen van theatermakers als Via Berlin, YoungGangsters en Alexandra Broeder.
OverhetIJ.nl

Vis à Vis: Wild

Nieuwe voorstelling over de rauwe realiteit van onze op hol geslagen eetcultuur. Vis à Vis opent alle ­deuren van een chic restaurant, waar bij voorkeur bedreigde diersoorten op het menu prijken – zolang de voorraad strekt. Als publiek zie je de voorstelling Wild van twee kanten. Terwijl de ene helft van de toeschouwers de voorkant bekijkt, krijgt de andere helft een kijkje in de keuken. Na de pauze wissel je van kant.
T/m 18 juli, Almere, Muiderzandplaats 1, visavis.nl

Kind

Amsterdamse Waterspelen

In het eerste weekend van de ­zomervakantie vinden op het ­Marineterrein de Amsterdamse Waterspelen plaats. Kinderen van 8 tot 16 jaar (met zwemdiploma) kunnen hier gratis watersporten en workshops volgen. Zo kun je suppen, zeilen, windsurfen en ­kanoën. In het Waterlaboratorium leer je hoe draaikolken ontstaan en hoe lang plastic in de natuur blijft liggen.
Zaterdag 10 en zondag 11 juli, 10.00 tot 21.00 uur, amsterdamsewaterspelen.nl

Maritiem Maaklab

In deze vierdaagse workshop leren kinderen van 8 tot 12 jaar munten en penningen gieten, navigeren en kaarten tekenen. In samenwerking met het Scheepvaartmuseum en Waag gaan ze aan de slag in de Maakplaats. Aan het eind worden alle creaties gepresenteerd aan het museum – misschien komen ze wel terug in de collectie.
12, 13, 14 en 15 juli, aanmelden via maakplaats@oba.nl

Film

Mona Fastvold: The World to Come

Kostuumdrama met een scherp oog voor rauwe natuur – ook die van de mens. Op de afgelegen boerderij van Abigail en Dyer, aan de Amerikaanse oostkust in 1856, zijn niet alleen de akkers bevroren. Na de dood van hun dochter is ook hun huwelijk verkleumd. Dan slaat er een vonk over tussen Abigail en nieuwe buurvrouw Tallie.
Te zien in: Cinecenter, De Film­hallen, Pathé Tuschinski, Rialto, Studio/K

Cate Shortland: Black Widow

Voor het eerst in twee jaar verschijnt een nieuwe film in het uit­dijende superheldenuniversum van stripgigant Marvel. Deze spionagefilm rond de door Scarlett ­Johansson gespeelde titelheldin vormt de aftrap voor een nieuwe reeks.
Te zien in: De Filmhallen, Pathé Arena, Pathé City, Pathé Noord, Pathé Tuschinski

Philippe Lacôte: Night of the Kings

Dat deze film uit Ivoorkust zowel de prijs van de jongerenjury won op het filmfestival van Rotterdam, als de Camera Justitia Award op mensenrechtenfilmfestival Movies That Matter, spreekt boekdelen. De setting is grimmig: de beruchte Ivoriaanse gevangenis La Maca, waar de gevangenen het voor het zeggen hebben. Een recent aan­gekomen jongeman moet een nacht lang een verhaal vertellen – alleen als hij zijn publiek geboeid weet te houden, zal hij overleven. Hij vertelt over de legendarische (en echt bestaande) bandiet Zama King, een verhaal dat nauw verweven is met de recente Ivoriaanse burgeroorlog. In Lacôtes viering van de kracht van verhalen gaat de actualiteit hand in hand met magie en mythologie.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Kriterion, Pathé City, Rialto

En ook

Michel de Klerk

Direct tegenover Het Schip liggen nog twee kunstzinnige volkswoningbouwblokken van Michel de Klerk. Hij ontwierp Blok 1 en Blok 2, zoals hij de gebouwen noemde, een aantal jaar voor hij zich aan Het Schip wijdde. Deze wandeling voert langs de vele prachtige details en besteedt aandacht aan het expressieve baksteengebruik en de gedachtewereld de architect die de basis legde voor de internationaal beroemd geworden beweging: de Amsterdamse School.
Zaterdag 10 juli om 14.15 uur, start bij Museum Het Schip, €12,50, hetschip.nl

Aznavour met Ellen ten Damme

In 1948 kreeg de Frans-Armeense zanger Charles Aznavour een 16 mm-camera van Edith Piaf. Sindsdien nam hij deze overal mee naartoe en registreerde hij alledaagse momenten. Een paar maanden voor zijn dood bekeek Aznavour het materiaal van deze camera met regisseur Marc di Domenico en besloot er een film van te maken. Aznavour, Le Regard de Charles is een muzikale autobiografie. Na de filmvertoning gaat De Balie met Ellen ten Damme in gesprek over Aznavour. Zij stond in zijn voorprogramma, kreeg zangtips van hem en bracht tal van muzikale odes aan de zanger.
Maandag 12 juli, 19.30 uur, De Balie, €11,50, debalie.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden