Agenda

Onze uittips voor komende week: van Duncan Laurence in Paradiso tot bladeren zoeken in de Hortus

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Expo

Jessy Koeiman
Back in the Day is Our Future

Zwarte emancipatie moet niet ­alleen gaan over strijd en verzet. Er moet ook ruimte zijn voor het vieren van eigenheid en solidariteit, voor blijheid. Dat hoort bij het dekolonialiseren van het innerlijk, vindt Jessy Koeiman. Als eerste in een programma voor jonge curatoren stelde zij een tentoonstelling samen over zwart cultureel erfgoed, waarin de nadruk ligt op positivisme en helen.
T/m 5 december in Melkweg Expo, Lijnbaansgracht 234A, Ivo van Hove & Jan Versweyveld

All About Theatre About Film

Een van de grote vernieuwingen waarmee regisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld hun vakgebied hebben verrijkt, is de ‘vertheatering van films’. In Eye Filmmuseum brengen ze hun kunst weer een stap verder door het ­toneelstuk dat ooit een film was om te vormen tot museale totaalervaring. Met video, muziek, geur, licht en taal geven ze hun visie op het werk van Marguerite Duras, ­Michelangelo Antonioni, Ingmar Bergman, Pier Paolo Pasolini, John Cassavetes, Luchino Visconti en Sidney Lumet.
T/m 9 januari in Eye Filmmuseum

Bastiaan Woudt
Rhythm

Dat een Zwitserse galerie een dependance opent in Amsterdam is al bijzonder. Dat de Bildhalle dat in coronajaar 2020 deed, is uitzonderlijk. En nu gaat de fotografie­galerie voor de overtreffende trap door binnen een jaar een tweede locatie te openen. De inaugurale tentoonstelling wordt verzorgd door Bastiaan Woudt. Deze auto­didact heeft zich ontwikkeld tot een kunstenaar met een eigen signatuur, die wordt gekenmerkt door een combinatie van mensfiguren en geometrie, gevat in een onderkoelde zwart-witesthetiek.
T/m 15 januari in Bildhalle, ­Willemsparkweg 134H

Voor de expositie Onderweg schilderde Sam Drukker personen die ergens naar op zoek zijn. Beeld Sam Drukker
Voor de expositie Onderweg schilderde Sam Drukker personen die ergens naar op zoek zijn.Beeld Sam Drukker

Sam Drukker
Onderweg

Sam Drukker schildert op oude, ­gevonden stukken zeildoek of planken. Die geven zijn werk een doorleefd karakter. Met losse penseelstreken zet hij mensen neer in al hun onzekerheid, imperfectie, ouderdom, maar ook schoonheid. Sinds 2010 schildert Drukker personen die op zoek zijn naar iets: de weg, de toekomst, een thuis. Daarmee haakt hij aan bij het wereldnieuws, maar appelleert hij ook aan gebeurtenissen dicht bij huis.
T/m 20 maart in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Constant 101
The Future Can Be Humane

Constant Nieuwenhuys was de denker onder de expressionistische schildersbeesten van Cobra en daarmee misschien ook wel de interessantste kunstenaar van het hele stel. Dit jaar zou hij 101 zijn geworden. Reden voor een terugblik op zijn oeuvre, waarin niet alleen zijn Cobra-periode (1948-1951), maar ook zijn latere werk aan bod komt. Hedendaagse kunstenaars Antonis Pittas en Antonio Guzman reageren op Constants gedachtegoed, waarin de utopische samenleving New Babylon een grote rol speelt.
T/m 6 maart in Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen

Muziek

Pop
Duncan Laurence

Is er leven na Arcade? Terwijl de songfestivalhymne wereldwijd steeds nieuw momentum wist te vinden, werd Duncan Laurence’ ­debuutalbum Small Town Boy niet het gedroomde succes. Live bouwde Laurence dankzij een uiterst knappe show op Pinkpop in korte tijd een solide reputatie op. Vanavond speelt hij voor het eerst in Paradiso. De Haagse singer-songwriter Dion Cooper staat als ondersteunende act op het affiche.
Zaterdag, 20.00 uur, Paradiso

Singer-songwriter
Ane Brun

Ane Brun heeft een stem om in te verdrinken. Wie haar hoort zingen, hoort de weidse landschappen van Scandinavië. Haar muziek bestaat vooral uit folky singer-songwriters­materiaal, maar hopelijk staan er tijdens deze After the Great Storm-tournee ook een paar van haar covers op de setlijst, zoals Hero (Mariah Carey), Halo (Beyoncé) en Big in Japan (Alphaville).
Zondag, Melkweg, 20.00 uur

Rock
Sam Fender

Er was een tijd dat bijna elke rockzanger zo klonk als Sam Fender. ­Gitaar om de nek, opzwepende drums in de rug en dan lekker ­rasperig zingen over je rauwe opvoeding of je misgelopen jeugd­liefde. Tegenwoordig is Fender (27), in wiens muziek de invloed van Bruce Springsteen duidelijk te horen is, echter een uitzondering. Maar wel een die je laat verlangen naar vroeger tijden.
Maandag, Paradiso, 20.00 uur

Theater

Maria Magdalena Kozlowska
Commune

Opera voor het volk! Een groep geëmancipeerde klassieke musici viert door middel van muziek de vrouwelijke kracht. Hoge stemmen en blaasinstrumenten worden speelse wapens tegen opportunisme en binaire tegenstellingen. Om hun enthousiasme aan te wakkeren, roepen ze de geest van een communistische oma op, Rosa Luxemburg. Haar virtuoze aria’s vormen een les in activisme. Klassieke muziek als de taal van het tegengeluid.
Frascati, 9 t/m 13 november, ­frascatitheater.nl

Hebriana is het familiedrama van Lars Norén. Beeld Phile Deprez
Hebriana is het familiedrama van Lars Norén.Beeld Phile Deprez

Het Nationale Theater
Hebriana

In dit familiedrama van Lars Norén uit 1986 komt een familie na de dood van de vader samen aan de Zweedse kust voor de viering van midzomer. Sluimerende relatieproblemen, onderdrukte verlangens en existentiële wanhoop vermengd met maatschappelijk ongenoegen. Heeft Hebriana, de stille buitenstaander, wél het antwoord op de vraag hoe in deze wereld te leven? Met Soumaya Ahouaoui rappend in de titelrol.
ITA, 10 t/m 12 november, ita.nl

De Nationale Opera
Don Giovanni (reprise)

Van Il Commendatore bleef in deze interpretatie van regisseur Claus Guth van Mozarts opera niet veel over. Don Giovanni wordt ook niet door een stenen beeld de hel in getrokken, maar raakt in de openingsscène dodelijk gewond en beleeft het hele drama terwijl hij langzaam stervende is in een donker, maanverlicht bos. Erik Voermans schreef in deze krant destijds (2016): ‘Oersymbool voor diepe angsten en geheime verlangens. Mooi.’
Opera & Ballet, 6, 10, 14, 17, 19, 25 en 28 november, operaballet.nl

Ödön von Horváth/Nina Spijkers
Kasimir en Karoline

Sociaalkritisch stuk over hoe we ons gevoel van eigenwaarde en geluk afmeten aan onze status. Het speelt op de kermis. Een van de bezoekers is Kasimir, die net zijn baan als taxichauffeur heeft verloren. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin Karoline hem daarom niet meer wil. Weggeduwd door Kasimir richt zij haar pijlen op andere mannen, maar ze komt steeds weer uit bij hem. Met Romijn Scholten, ’Ntianu Stuger en Sidar Toksöz.
De Schuur, 6 en 9-11 november, Theater Bellevue 14-18 december, schuur.nl, theaterbellevue.nl

Film

Maryam Moghaddam en Behtash Sanaeeha
Balad of a White Cow

Dit Iraanse drama, over een vrouw (sterk gespeeld door coregisseur en -scenarist Moghaddam) die ­ontdekt dat haar man ten onrechte ter dood is veroordeeld, staat in de sterke traditie van sociaalrealistisch drama uit dat land, maar durft ook uit te pakken met symboliek. Zoals die witte koe, een onschuldig offer bij religieuze rituelen.
Te zien in: Cinecenter, Filmhallen

Edgar Wright
Last Night in Soho

Als studente Eloise wordt terug­geslingerd naar het Londen van de swinging sixties, lijkt dat in eerste instantie één groot neonverlicht glamourfeest. Wat begint als een wervelend filmsnoepje legt uiteindelijk meesterlijk de onderliggende horror van de entertainmentindustrie van toen én nu bloot.
Te zien in: Filmhallen, Arena, City, De Munt, Pathé Noord, Studio/K

75 jaar Kriterion

Zaterdag bestaat Kriterion precies 76 jaar. Het filmhuis werd in 1945 opgericht om studenten een werkplek te bieden zodat zij zelf hun studie konden bekostigen. Het vijftiende lustrum van de bioscoop, nog altijd geheel gerund door studenten, kon vorig jaar niet worden gevierd. Daarom wordt nu extra groot uitgepakt. In een vierdaags programma worden 39 korte en lange films vertoond. Vandaag en morgen is nog veel bijzonders te zien. Zoals Rainer Werner Fassbinders Lola uit 1981, een van de films die rebellerende studenten in dat jaar programmeerden in een conflict met de directie waarin het voortbestaan van de bioscoop op het spel stond. Of Under the Skin, Jonathan Glazers hypnotiserende film uit 2013, waarin Scarlett Johansson als buitenaards wezen door nachtelijk Glasgow struint.
Zaterdag 6 en zondag 7 november, Kriterion

Kind

Dierencapel
Lampion maken

Dit weekend kunnen kinderen bij kinderboerderij De Dierencapel op het Bickerseiland hun eigen dierenlampion maken. Meedoen is gratis, (online) aanmelden verplicht. Op Sint Maarten, donderdag, gaat de kinderboerderij om 17.30 uur open voor de lampionnenoptocht. Wie meeloopt en een liedje zingt, krijgt wat lekkers.
Zaterdag, 13.00 uur, De Dieren­capel, Bickersgracht 207

Hortus Botanicus
Herfstblaadjes verzamelen

Het is weer najaar en dat merk je ook in de Hortus Botanicus, waar de herfstbladeren uit de bomen dwarrelen. Kinderen kunnen bij de portier een gratis plakboek ophalen om ze te verzamelen. Met de bijgevoegde plakstrips kun je de bladeren in het boek plakken.
T/m 28 november, Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2A

En ook

Clubavond (21+)
Joris Voorn

Vanavond draait house- en technoproducer en dj Joris Voorn 3,5 uur lang in de Marktkantine. Hij, VNTM Live en Edwin Oosterwal zorgen in de club vanaf 16 uur voor diepe, melodieuze techno. Online zijn de tickets uitverkocht, maar er worden kaartjes aangeboden op doorverkoopsites. Achter het net gevist? Je kunt een flink aantal van Voorns dj-sets vinden op Spectrum Radio, Spotify en ­iTunes.
Zaterdag, 16.00 uur, Marktkantine, Jan van Galenstraat 6

De School
Rakus Food Festival

Rakus is het Maleise woord voor gulzigheid. De gulzigheid naar lekker eten, muziek, kunst en cultuur kun je volledig de vrijheid geven ­tijdens het Rakus Food Festival, met als thema: eten verbindt. Het festival bestaat hoofdzakelijk uit Moluks en Indonesisch eten. Zo zijn er een foodmarket en kookdemonstraties. Daarnaast is er livemuziek van muzikanten en dj’s en exposeren tal van kunstenaars er werk.
Zaterdag en zondag, De School, Doctor Jan van Breemenstraat 1

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden