Tips

Onze uittips voor komende week: van De Jeugd van Tegenwoordig tot The Army of Horror

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Clandestien, t/m 27 maart in Cobra Museum, Amstelveen. Beeld Arlene Gottfried
Clandestien, t/m 27 maart in Cobra Museum, Amstelveen.Beeld Arlene Gottfried

Muziek

Zondagochtendconcert

Op zondagochtend in het Concertgebouw weldadig muzikaal ontbijten met een licht klassiek concert: die traditie is post-corona in ere hersteld. Zondag speelt Hannes Minnaar Chopins Tweede pianoconcert. Ook op de rol: Amsterdam Sinfonietta met een nieuw strijkerswerk van Mark-Anthony Turnage.
Zondag 24 oktober, 11.00 uur, Concertgebouw

De Jeugd van Tegenwoordig

Voor de vierde keer staat het Pomo-concert van De Jeugd van Tegenwoordig op het programma van Paradiso. Pomo, dat is de afkorting van postmodern. En wie de definitie van die stroming erop ­naslaat (die luidt deels: ‘een principieel eclectische stroming die het onderscheid tussen lage en hoge cultuurproductie veronachtzaamt’) komt natuurlijk automatisch bij Vjeze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en Bas Bron uit. Klein verzoek van de groep aan postmoderne fans: kom in het wit.
Woensdag 27 oktober, 20.30 uur, Paradiso

Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis viert haar 25-jarig jubileum met een show vol gasten als Candy Dulfer, Alain Clark en Glen Faria. In november verschijnt haar vijftiende soloalbum, waarvoor ze weer samenwerkte met meestercomponist Burt Bacharach (93). Haar eerste hit scoorde ze in 1996: Touch me There.
Vrijdag 29 oktober, 20.00 uur, Melkweg

Expo

Museum Kranenburgh, The Roaring Twenties

De vergelijking tussen de post-coronatijd en het naoorlogse decennium een eeuw geleden is vaker gemaakt, maar dan met hedendaagse termen als ‘slutty summer’ en ‘whoring twenties’. In Museum Kranenburgh blikken gastcuratoren Colin Huizing, Liesbeth in ’t Hout en Wieki Somers terug en vooruit op de twintiger jaren aan de hand van kunst, design en mode. Het expressionisme van de Bergense School gaat het gesprek aan met de uitgesproken schilderkunst van Erik van Lieshout. De Flapper Girl in losse, jongensachtige kleding wordt beantwoord door de genderbewuste ontwerpen van Duran Lantink en kunstcollectief Das Leben am Haverkamp. En de innovaties met bakeliet, glas en staal van honderd jaar geleden krijgen een vervolg in experimenten met 3D-printers, bio­materialen en digitale techniek.
T/m 3 april in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen (NH)

Olivier Renevret, Black Paintings

Olivier Renevret schildert als een jazzmuzikant: hij gaat uit van een losse structuur en improviseert er dan op los. Voor zijn nieuwe serie werken legde hij grote canvassen op de vloer van het huis waar zijn moeder opgroeide en zijn grootouders woonden. Daarna ging hij er met handenvol zwarte verf overheen, waarbij de ondergrond min of meer sturende tegendruk gaf. De procedure is iedere keer hetzelfde maar het resultaat telkens net even anders. Met zijn simpele parameters heeft Renevret de deur geopend voor toeval, ongelukjes en mutaties waar onderhuids een familiegeschiedenis in doorklinkt.
T/m 30 oktober in PS Project Space, Madurastraat 72

Marijn Bax & Richtje Reinsma, Op de tast

Tussen januari 2021 en vorige maand maakten Marijn Bax en Richtje Reinsma iedere maand een kunstwerk in oplage waarin het verlies van alledaagse aanraking werd verkend. Het project, waarop je je kon abonneren, was bedoeld om thuiszitters voor te bereiden op terugkeer in het sociale verkeer, als ode aan en reflectie op begroetingsrituelen die misschien voor altijd zijn verdwenen. De opheffing van de 1,5 metermaatregel betekende het einde van het aanrakingsabonnement. Ter afsluiting van het project zijn nu alle edities samen te zien – en te voelen.
T/m 4 november, Galerie Van Zijll Langhout, Brouwersgracht 161

Cobra Museum, Clandestien

Man en vrouw, hetero en homo, perfect afgetraind en onvolmaakt, jong en in verval, erotisch en kwetsbaar. Fotograaf en verzamelaar Pedro Slim houdt van het menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen en heeft een broertje dood aan standaard schoonheid en gendernormen. Deze tentoonstelling met zo’n honderd zwart-witfoto’s van grootheden als Diane Arbus, Robert Mapplethorpe, Diana Blok en Helmut Newton weerspiegelt die liefde. Slims verzameling wordt zelden getoond en is nu voor het eerst te zien in Nederland.
T/m 27 maart in Cobra Museum, Amstelveen

Theater

De Nationale Opera/Mathilde Wantenaar, Een lied voor de maan (6+)

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest…? Deze eerste grote opera van Mathilde Wantenaar is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen en geschreven voor een jong publiek, samen met dramaturg ­Willem Bruls. In maart al online te zien via Opera Forward Festival, nu eindelijk live. Uitvoering door onder anderen Vera Fiselier als mol, andere solisten en leden van het Nationaal Jeugdorkest.
23 en 24 oktober, twee keer per dag, Nationale Opera & Ballet

Theatergroep Toetssteen, Tuschinski. Beeld
Theatergroep Toetssteen, Tuschinski.

Theatergroep Toetssteen, Tuschinski

Tuschinski bestaat 100 jaar en daarom brengt Toetssteen een ode aan ­oprichter Abraham Tuschinski: aan zijn lef, passie en dadendrang. Deze voorstelling neemt je mee terug naar de eerste vier decennia van de 20ste eeuw. De tijd waarin Tuschinski samen met twee zwagers de entertainmentwereld van Rotterdam en Amsterdam compleet veranderde. Ze zetten film op de kaart, maar privé boterde het niet. Gebaseerd op het boek Uit liefde, meneer Tuschinski van Tanya Commandeur.
Het Amsterdams Theaterhuis, 23 t/m 31 oktober, toetssteen.nl

More Theaterproducties, Het oog van de storm

Toneelschrijver Florian Zellers stuk Le père werd ­internationaal een hit en werd verfilmd (The Father). De Nederlandse theaterversie leverde Hans Croiset in 2017 een Louis d’Or op. Diezelfde Croiset staat nu in een nieuw stuk van Zeller: Het oog van de storm. Daarin volg je André en Madeleine, die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward. Zij was altijd zijn steun en toeverlaat. Het bezoek van hun dochters Anne en Elise ­rakelt van alles op. Verder met onder anderen Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege.
23 oktober Alkmaar, 24 oktober Haarlem, 28 t/m 31 oktober DeLaMar, moretheater.nl

Productiehuis Lente, Moeder van glas

Theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Paroolcolumnist Roos Schlikker. Haar moeder was bipolair, maar leefde lang zonder diagnose. Ze verschool zich altijd achter het masker van een ‘normale’ vrouw, die voor haar kind net als andere moeders probeerde te zijn, maar daar nooit helemaal in slaagde. In een theatrale monoloog neemt een vrouw (gespeeld door Sandra Mattie) je mee op haar zoektocht naar het dubbelleven van haar moeder.
28 oktober, Schouwburg Amstelveen

Film

David Verbeek, Dead & Beautiful

Na eindeloos leuren om geld kreeg de in Azië wonende Nederlandse regisseur David Verbeek eindelijk zijn droomproject van de grond: een moderne variant van het vampiergenre. Een groep steenrijke, ­verwende jongeren blijkt na een avond feesten ineens messcherpe hoektanden te hebben. Het is een prikkelend gegeven: de puissant rijken van de wereld, letterlijk neergezet als bloedzuigers.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Rialto

Marianne Hougen-Moraga, Estephan Wagner, Songs of Repression

Het idyllische oppervlak van Colonia Dignidad, een Duitse enclave in Chili waar sekteleider Paul Schäfer lang de scepter zwaaide, verhulde kindermisbruik en slavernij. De huidige inwoners zijn er nog niet klaar mee, toont deze documentaire.
Te zien in: De Balie, Het Ketelhuis, Rialto

Wes Anderson, The French Dispatch

De poster voor deze tiende speelfilm van Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) benadrukt de ronduit belachelijke sterrencast die de eeuwig jonge regisseur weer heeft weten te verzamelen. Uiteraard zijn Bill Murray (in zijn achtste samenwerking met de regisseur) en Owen Wilson (nummer zeven) van de partij – en ook Adrien Brody, Tilda Swinton en Saoirse Ronan. Een energieke omnibusvertelling, gestructureerd als een drieluik van verhalen uit het fictieve tijdschrift The French Dispatch (een dunverholen ode aan The New Yorker). Drie van de journalisten vertellen verhalen vol terzijdes en komische details.
Te zien in: Cinecenter, City, Eye Filmmuseum, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, Rialto, Studio/K, Tuschinski, De Uitkijk

Jeugd

Herfst Kastanje Lab

In de herfstvakantie organiseert het Hemlab verschillende activiteiten voor kinderen. Zo kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar vandaag kastanjes onderzoeken tijdens het Herfst Kastanje Lab. Ze maken inkt van kastanjes en ontdekken welke kastanjes giftig zijn en welke je kunt eten. De middag draait niet alleen om kastanjes, want je kunt ook onderzoeken waarom bladeren van bomen vallen en hoe herfstbladeren geel, bruin en rood worden.
Zaterdag, 15.00 uur, Hemlab, Zaandam

Je eigen schip

In het Rijksmuseum is tijdens de vakantie ook van alles te doen voor de kleintjes. In deze workshop vouwen en versieren kinderen tussen de 6 en 8 jaar hun eigen boot, geïnspireerd door de scheepsmodellen uit het museum. Eerst krijgen de kinderen een korte rondleiding.
Zaterdag, 14.00 uur, Teekenschool, Hobbemastraat 25

Divers

Halloween Experience, The Army of Horror

Waan je tijdens Halloween in een horrorwereld met stroboscooplichten, acteurs die je de stuipen op het lijf proberen te jagen en rook in Instagrammuseum The Upside Down. Vijf dagen lang neemt het enge gezelschap The Army of Horror het museum over en maken ze er een duistere versie van. Het leeftijdsadvies is 16+.
27 t/m 31 oktober, 12.00 uur, The Upside Down, Europaboulevard 5

Opening Vrijdenkersfestival, Mohamedou Ould Slahi

Vrijdag 29 oktober is de eerste editie van het Vrijheidsfestival Stadslucht maakt vrij. Deze wordt in De Balie geopend met als gast Mohamedou Ould Slahi. De Mauritaanse Slahi zat veertien jaar gevangen in Guantánamo Bay, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem werd geformuleerd. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 en werd in de gevangenis vernederd en gemarteld door Amerikaanse bewakers. In 2015, terwijl Slahi nog in Guantánamo Bay vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn. Deze avond spreekt De Balie-directeur Yoeri Albrecht met hem over vrijheid, leven in gevangenschap en over vergeving.
Vrijdag, 20.00 uur, De Balie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden