Agenda

Onze uittips voor komende week: van Aboriginal art en proefjes met snoepjes tot onderdompeltheater en twee opera’s

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Pop: Guus Meeuwis
In de basis, zo heten Guus Meeuwis’ twee nieuwe minialbums. Hij speelt er bekende en vooral ook mindere bekende liedjes uit zijn rijke oeuvre op, met een kleine band. Ook zijn clubtour staat in het teken van die basale benadering. Een mooie kans om nog maar eens te constateren dat Meeuwis veel meer is dan het feestrepertoire waarmee hij jaarlijks het Philips Stadion vult.
14 november, 20.30 uur, Paradiso

Singer-songwriter: Joe Buck
Joe Buck (de 26-jarige Sjoerd de Buck uit Terneuzen) is een van de meest getalenteerde songschrijvers van Nederland. Met The Way You Take Time – een luisterlied in de stijl van Douwe Bob, Tim Dawn en in de verte Jim Croce – scoorde hij een fijne radiohit. Als deelnemer aan Beste zangers heeft hij met Wonderful Life nu ook een succescover op zijn naam staan.
17 november, 20.30 uur, Paradiso-Noord

Muziekfilm: Bruce Springsteen
In september 1979 kwam een grote groep gelauwerde artiesten samen voor een festival tegen kernwapens in de New Yorkse Madison Square Garden – Tom Petty, Bonnie Raitt, James Taylor én Bruce Springsteen. Regisseur Thom Zimny bewerkte de originele 16 mm-beelden tot een hedendaagse concertfilm met daarin klassiek geworden songs als Badlands, Thunder Road en Born to Run. Het concert verschijnt volgende week ook als live-album.
17 november, 20.30 uur, Melkweg

Theater

Nationale Opera en Ballet: Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde
Vergeet Spiderman. In november neemt de mythische spin Anansi het roer over. Gerenommeerde operasolisten (onder wie Claron McFadden), musici uit diverse genres en ballet- en hiphopdansers vertellen samen een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op ­innovatieve wijze samenbrengt. ­Libretto van Maarten van Hinte, muziek van Neo Muyanga.
T/m 25 november, Nationale Opera en Ballet

Repetitie van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde. Beeld Milagro Elstak
Repetitie van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde.Beeld Milagro Elstak

Participatietheater: Hotel Wonderland
Onderdompeltheater. Zo noemen de makers van Wonderland het zelf. Je zit niet in een stoel, maar loopt rond door twee oude fabriekshallen waarin allerlei kleine wereldjes zijn ingericht: een boomhut met dromerige projecties, een postkantoor met nooit verzonden brieven, een lichtgevend bos dat ademt en op je reageert... Decor en acteurs leveren bouwstenen voor een verhaal dat je zelf moet samenstellen. Na Londen en New York (Sleep no More) nu in Zaandam.
Vanaf 13 november tot januari, hotelwonderland.nl

Toneelmakerij: Meisjes pakken de jongens (8+)
Zoë wil alle leuke dingen doen die alleen jongens mogen. Ze neemt het heft in eigen handen en gaat undercover bij ze. Met hulp van haar vriendinnen ondergaat ze een transformatie en de volgende dag is Zoë ‘het nieuwe jongetje’ in de klas. Het ­begint als een droom van vrijheid vol ruwe spelletjes, hard schreeuwen en vieze kleren. Maar is het leven ‘aan de andere kant’ echt mooier? ‘Een ode aan meisjes die in bomen klimmen en jongens op ballet’, zoals de ondertitel luidt. Met Kim Karssen, Nancy Masaba, Minne Koole en Keanu Visscher.
13 en 14 november, De Krakeling, toneelmakerij.nl

Nederlandse Reisopera: La Traviata
Bijzondere versie van Verdi’s klassieker. Regisseur Dorike van Genderen creëerde een nieuw verhaal rond Violetta. In deze pocketversie van de opera is zij een transvrouw. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), die in de jaren ­dertig als een van de eersten geslachtsveranderende operaties ­onderging. In deze La Traviata valt Violetta ten prooi aan gevoelens van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam. Met onder anderen Aylin Sezer en José Romero.
13 en 14 november, Theater Carré

Expo

Aboriginal art: Papunya 50 Years: 1971-2021
Aboriginal art zoals de meesten van ons het kennen – stippenpatronen op grote doeken – bestaat pas vijftig jaar. De oorspronkelijke bewoners van Australië tekenden hun dream­scapes voor die tijd met een stok in het stof of met krijt op rotsen. Pas toen een buitenstaander acrylverf introduceerde in de kleine gemeenschap Papunya gingen de Aboriginals op doek schilderen. Smith Davidson Gallery toont een overzicht van de kunstvorm die ontstond. Bijzonder is Boy’s Story (Version 2) van Don Ellis Tjapanangka uit 1971, een van de vroegste Aboriginalwerken.
T/m 12 december in Smith Davidson Gallery, Prinsengracht 570

herman de vries: herman de vries 90
De belangrijkste galerie op het gebied van modernistische kunst uit de jaren 60 en 70 heeft een nieuw onderkomen. ­BorzoGallery viert de verhuizing samen met de 90ste verjaardag van herman de vries. De kunstenaar, die zijn naam consequent zonder hoofdletters spelt – ‘om hiërarchie tussen de dingen te voorkomen’ – heeft de afgelopen zeventig jaar een consistent oeuvre opgebouwd met seriële ordeningen van takken, stenen en andere ‘natuurlijke ready­mades’.
T/m 18 december in BorzoGallery, Keizersgracht 321

CBK Zuidoost: Coloured (projections on) skin
In de huidige identiteitsdiscussie dreigen etiketten als ‘zwart’ en ‘wit’ absolute waarden te worden en bij te dragen aan een nieuwe vorm van segregatie. De tien kunstenaars die nu tentoonstellen in CBK Zuidoost – let vooral op de fenomenale Silvia Martes! – pleiten juist voor een terugkeer naar een gedeelde ervaring van menselijkheid die voorbij huidskleur gaat. Maar daarvoor is het wel nodig de witte blik te ontdoen van zijn zogenaamde neutraliteit.
T/m 20 november in CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120

Marja Kennis & Ulrich Haug: Message from Nature
Ulrich Haug maakt zich zorgen over het verdwijnen van bijen en wat dat voor het mondiale eco­systeem betekent. Met afdrukken van honingraten laat hij de bedreigde diersoort zelf aan het woord. De boodschap is echter niet makkelijk te lezen. We moeten moeite doen om het te begrijpen, anders leren kijken, net als naar zijn serie Sedimente, waarin hij langzaam ero­derende aarde in was vatte. Haugs werk wordt gecombineerd met Marja Kennis’ afdrukken van verwelkte bloembladeren in Duits ­porselein, een bij uitstek romantisch materiaal.
T/m 11 december in Galerie Franzis Engels, Nieuwevaart 200

Installatie met hybriden (porselein) van Marja Kennis, expositie Message from Nature. Beeld Marja Kennis
Installatie met hybriden (porselein) van Marja Kennis, expositie Message from Nature.Beeld Marja Kennis

Kunstenaarsbeurs: Nocknock Art Fair
Kunstenaarsbeurzen worden steeds populairder, met This Art Fair als lichtend voorbeeld. Nieuwkomer is Nocknock Art Fair, dat in zijn eerste editie een podium biedt aan twintig kunstenaars die hun werk tonen zonder tussenkomst van een galerie. De beurs komt voort uit een virtueel platform dat ondernemers Anne Rose Cornelisse en Ciel ter Velde in coronatijd begonnen.
T/m 14 november in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126

Film

Pablo Larraín: Spencer
Hij leverde met Jackie een enerverend portret van presidentsvrouw Jackie Kennedy af en nu duikt de Chileense filmmaker in de ziel van Lady Di, in het kerstweekend dat zij besluit te scheiden van Charles. Maar voor ze die knoop doorhakt, moet ze nog wat rondjes door de helse hoepels van de traditie.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, FC Hyena, De Filmhallen, Kriterion, City, Tuschinski, Studio/K

Festival: Tapis Rouge
Nog vier dagen te gaan voor de beste nieuwe Franse films, met elke avond één bijzondere vertoning met een speciale gast en de hele dag door voorpremières en films die nergens anders in Nederland te zien zijn.
T/m 16 november, Filmhallen

Cinema ecologica: Romancing Nature
Aan het rijtje dingen die zeker zijn in het leven – de dood, belastingen – kunnen we inmiddels de klimaatcrisis toevoegen. Eye vestigt er de aandacht op met het meerdelige programma Cinema Ecologica, met films over hoe de mens zich tot de aarde verhoudt. Na de eerste editie over het oprukkende water heeft deel twee als thema Romancing Nature. Bedoeld wordt romantiek in de klassieke zin, met de mens als nietig wezen tegenover de huiveringwekkende kracht van de natuur.

Behalve (moderne) klassiekers – van de meer dan 100 jaar oude poolexpeditiedocu South tot Jim Jarmusch’ alternatieve western Dead Man – is er de VR-ervaring Symbiosis, waarin alle zintuigen aan het werk worden gezet.
T/m 17 november, Eye Filmmuseum

Kind

Workshop: Proefjes met Snoepjes
Het Hemlab staat komende weken in het teken van snoep. Zaterdag kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar verschillende proefjes met zoetigheid komen doen. Zo ontdekken ze hoe Skittles oplossen, hoe zwaartekracht en weerstand werken door mais te laten poffen en hoe je van drop een zepige kubus maakt.
13 november, 15.00 uur, Hemlab

Schaatsen: Ice*Amsterdam
Vanaf zaterdag 13 november kan er weer geschaatst worden op het Museumplein, op een baan met uitzicht op het Rijksmuseum. Uitgeschaatst? In de bistro naast de baan kun je opwarmen met bijvoorbeeld een kaasfondue, warme chocomel of een soepje.
T/m 30 januari, Museumplein, iceamsterdam.nl

En Ook

Sinterklaas: Intocht
14 november varen Sinterklaas en zijn Pieten over de grachten naar het Scheep­vaart­museum. De optocht begint om 10 uur, wanneer de stoomboot vanaf de Amstel komt aanvaren en te zien zal zijn ter hoogte van de Omval. Het gezelschap maakt een rondje via de grachten en komt rond 13.20 uur aan bij het museum, waar de intocht feestelijk wordt ­afgesloten.
14 november, sintinamsterdam.nl

Lezing: Onder influencers
Vloggers doen vaak erg hun best om hun levens over te laten komen als grenzend aan perfect. Maar wat gaat er schuil achter de wereld die zij ons voorspiegelen? Samen met ex-vloggers, aspirantvloggers, een journalist en een psycholoog houdt De Balie de vlogcultuur tegen het licht. Hoeveel moeite kost het om een schijnbaar spontane vlog te maken? En in hoeverre beïnvloeden vloggers het dagelijks leven van hun volgers?
13 november, 20.00 uur, De Balie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden