PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: Rapper Donnie, het archief van De Appel en de liefdeslevens van Franse millennials

film agenda, Les Olympiade, PS van de week 30 april Beeld x
film agenda, Les Olympiade, PS van de week 30 aprilBeeld x

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Nederhop: Donnie

Hij noemt zichzelf een ‘legende in wording’ en de ‘definitie van jezelf zijn’. Rapper Donnie (Donald Ellerström, 27) is inderdaad een volstrekt unieke verschijning in de Nederlandse hiphop. Met zijn voorliefde voor volksmuziek scoorde hij zoveel hits dat hij nu al de AFAS Live kan vullen. Op de gastenlijst de duetpartners van zijn grote Top 40-successen: René Froger (Bon gepakt), Frans Duijts (Frans Duits) en Willie Wartaal (Barry Hayze).
Zaterdag 30 april, 20.00 uur, AFAS Live

Folkrock: Bear’s Den

Andrew Davie en Kevin Jones zijn al tien jaar de constante factoren in de Britse folkrockgroep Bear’s Den. Zonder de in 2016 vertrokken Joey Haynes is hun muziek introspectiever en soberder geworden. De band komt naar Amsterdam voor een fijnbesnaard tweeluik in Paradiso.
Zondag 1 en maandag 2 mei, 20.30 uur, Paradiso

Pop: A-ha

De documentaire A-ha The Movie, die sinds afgelopen week in de bioscopen draait, toont dat de onderlinge verhoudingen bij de Noorse eightiesrelikwieën zwaar te lijden hebben gehad onder het succes van de groep. Toch blijft de formatie toeren met het goudomrande hitmateriaal van toen. In de AFAS Live wordt, onder meer, het debuutalbum Hunting High & Low integraal uitgevoerd.
Woensdag 4 mei, 20.00 uur, AFAS Live

Expo

De Appel: Catching Up in the Archive

Er zijn weinig kunstpresentatieruimtes met een archief zo indrukwekkend als De Appel. Sinds de oprichting in 1975 zijn meer dan 16.000 documenten en objecten verzameld, die bij elke verhuizing – en dat waren er nogal wat – weer in dozen werden verpakt en meegenomen. Kunstenaar Mariana Lanari vestigt nu de aandacht op deze historische schat door het complete archief voor publiek toegankelijk te maken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van nieuwe technologieën zoals Radio Frequency Identification (RFID), waarmee voorwerpen kunnen worden herkend, gescand en ontsloten in een online omgeving. Deze tentoonstelling is een stap in de richting van het ‘Spaces-Run-Archive’, waarbij het archief zich ontwikkelt tot een mobiele entiteit die overal ter wereld de interactie aan kan gaan met andere archieven.
T/m 29 mei in De Appel, Schipluidenlaan 12

null Beeld

Every Picture Tells a Story: Fotoschatten uit eigen collectie

Naast de vijf gespecialiseerde fotomusea die Nederland inmiddels telt, verzamelen ook andere musea fotografie. Het Joods Museum bijvoorbeeld heeft een indrukwekkende collectie van wel 70.000 beelden. Uit die verzameling is nu een grote overzichtsexpositie samengesteld met ruim 300 foto’s van professionele fotografen, kunstenaars en amateurs. Ze vertellen het verhaal van de Joodse cultuur en geschiedenis in Nederland: van het vooroorlogse straatleven via de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de wederopbouw na 1945.
T/m 4 september in Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1

Dansavond eind jaren vijftig voor Joodse jongeren in het Minerva Paviljoen, door Leonard Freed (1929-2006). Beeld Leonard Freed
Dansavond eind jaren vijftig voor Joodse jongeren in het Minerva Paviljoen, door Leonard Freed (1929-2006).Beeld Leonard Freed

Groepstentoonstelling: The Silence of Tired Tongues

De Portugese term ‘saudade’ laat zich niet makkelijk vertalen, maar duidt op een mengeling van melancholie en verlangen. Saudade loopt als een rode draad door deze groepstentoonstelling met werk van dertien Braziliaanse kunstenaars. De titel is ontleend aan een populair lied uit 1972, toen het Zuid-Amerikaanse land gebukt ging onder een militaire dictatuur. Vijftig jaar later is de situatie onder president Bolsonaro niet veel beter en is de klaagzang over stilte en vermoeidheid weer actueel.
T/m 31 juli in Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71

The Black Archives: Zwartheid onder ogen komen

Vorig jaar was het precies tien jaar geleden dat de ‘Zwarte Piet Is Racisme’-campagne breed werd opgepikt en de zwartepietendiscussie een nationaal debat werd. Sindsdien is er meer gepraat over alledaags racisme, wit privilege, vinkjes en de erfenis van het kolonialisme dan in de vijftig jaar ervoor. Aan de hand van materiaal uit onder andere de erfgoedcollectie van The Black Archives is een tentoonstelling samengesteld over de koloniale beeldvorming en hoe die onderdeel werd van alledaagse denkbeelden en tradities. Ook aan bod komt het verzet van zwarte mensen, die hun eigen identiteit en cultuur willen vormgeven.
T/m 23 december in The Black Archives, Zeeburgerdijk 21

Theater

Max Tak: Het Groene Meisje

null Beeld Esther de Boer
Beeld Esther de Boer

Het ‘groene’ meisje is plantenfanaat Destiny. Ze komt door familieomstandigheden bij haar oom te wonen, die met zijn chemische schoonmaakbedrijf het milieu aan zijn laars lapt. En zijn man heeft smetvrees en haat kinderen én planten. Nou, dat is even wennen. Fijne muzikale komedie met prima muziek. Met Lotte Pierik, Lucas Schilperoort, Job Greuter, Albert Klein Kranenburg, regie Marije Gubbels.
1 t/m 3 mei CC Amstel, Cullinanplein 1

NDM Theaterproducties: Lelies

Van oorsprong Vlaamse musical uit 2011, gebaseerd op Les feluettes, een toneelstuk van de Canadese Michel Marc Bouchard. Een bisschop wordt voor de laatste biecht bij een gevangene geroepen, die een verleden met hem deelt. Dat wordt fijntjes duidelijk gemaakt in het toneelstuk dat deze Simon Doucet voor de bisschop heeft voorbereid. Met onder anderen Niels de Mossenau, regie Martin Michel (Rocky Horror Show, Kinky Boots).
29 april, 20.00 uur, 30 april, 14.00 en 20.00 uur, t’ Zonnehuis, Zonneplein 30

De Gemeenschap/Bellevue Lunchtheater: Menú del día

Acteur Marien Jongewaard is een man op de vlucht. We zien hem in het laatste uur van zijn vrijheid en maken mee hoe hij in de stilte van een Spaanse natuurcamping in het reine probeert te komen met de wandaad die hij op zijn geweten heeft. In gesprek met een jongen die er niet is, maar wiens aanwezigheid voor hem volkomen reëel is.
T/m 22/5 Bellevue Lunchtheater

Diverse makers: Theater na de Dam

Een gigantisch aanbod van ruim honderd voorstellingen in heel Nederland, op 4 mei om 21.00 uur, maar vaak ook al de dagen ervoor en erna. Dit keer is het thema ‘onderbelichte verhalen’. Zo is er De Oost bevrijd? in Koninklijk Theater Carré, over de nasleep van WOII in Nederlands-Indië, met onder anderen Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema en Denise Aznam. En in Frascati Meer dan bauxiet van Emma Lesuis over Suriname tijdens de oorlog.
Op en rond 4 mei, theaternadedam.nl

Film

Sergei Loznitsa: Babi Yar. Context

De Oekraïense filmmaker Loznitsa maakte al meerdere uit archiefmateriaal samengestelde documentaires, onder meer over de belegering van Sint-Petersburg tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Stalinistisch showproces. Ditmaal richt hij zijn analytische blik op de massamoord in Babi Jar nabij Kiev in 1941, waar in enkele dagen tienduizenden Joden werden doodgeschoten. Een begraven tragedie.
Te zien in: De Balie, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Rialto

Shamira Raphaëla: Shabu

Ontwapenende documentaire over de 14-jarige Sharonio, alias Shabu, uit de volksbuurt rond de roemruchte Peperklipflat in Rotterdam-Zuid. De aanstekelijke film won prijzen op onder meer het Idfa en het filmfestival van Berlijn.
Te zien in: De Balie, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Kriterion, Rialto

Jacques Audiard: Les Olympiades

Voor dit verraderlijk lichtvoetige portret van de liefdeslevens van vier millennials liet de Franse filmmaker zich inspireren door de graphic novels van de gevierde Amerikaanse striptekenaar Adrian Tomine. Wel verplaatste Audiard de handeling van New York naar Parijs – om precies te zijn naar de jarenzeventigwoontorens van Les Olympiades in het 13e arrondissement. Ook verzon hij er een nieuw personage bij, geholpen door coscenaristen Céline Sciamma en Léa Mysius. Deze gevierde filmmakers zijn generatiegenoten van de twijfelende en fladderende hoofdpersonages – in tegenstelling tot Audiard zelf, die 30 april zeventig wordt.

null Beeld


Naar aanleiding van deze nieuwe film is in Lab111 de komende weken ook ouder werk van Audiard te zien: De battre mon coeur s’est arrêté, Un prophète, De rouille et d’os en Gouden Palm-winaar Dheepan.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Kriterion, Lab111, Rialto, Studio/K

Kind

Workshop: Klei-schilderij

In deze meivakantieworkshop van het Rijksmuseum maak je een kleischilderij. Hou je van dieren en natuur? Of meer van schepen? Na een speur- en schetstocht langs schilderijen in het museum kunnen kinderen tussen de 6 en 8 jaar in het atelier aan de slag. Voor 10 euro (exclusief museumentree) doe je mee. Materialen zijn inbegrepen, maar neem kleren mee die vies mogen worden.
T/m 8 mei, Teekenschool Rijksmuseum

Pop-up: VR voor iedereen

Maak een ruimtereis en leer over het heelal of ontdek met Google Earth VR de hele wereld. In samenwerking met Studio VRij staat in verschillende OBA-vestigingen een pop-up waar iedereen een VR-bril op kan zetten. Daarnaast kun je ook een 3D-tekening maken of een prijswinnend VR-verhaal ervaren. De pop-up is gratis, je kan gewoon naar binnen wandelen.
T/m 8 mei in verschillende OBA vestigingen

En Ook

Late Night Drag Show: Slay Royale

Up-and-coming dragartiesten gaan een lipsync battle aan. Wie gaat er met de kroon naar huis? De avond wordt gehost door Miss Vanity Love en The Kameleon. Met een dresscode die luidt ‘Come as fabulous as you like’ en een nog geheime gast, bekend van Videoland, belooft het een goeie show te worden.
30 april, 22.30 uur, Boom Chicago

Markt: Sidewalk Sale

Het American Book Center ruimt op en organiseert een Sidewalk Sale in de Passage. Een markt met duizenden Engelstalige boeken in de uitverkoop. Heb je zelf nog (onbeschadigde) boeken die je wilt doneren? Stop ze dan in een van de BetterWorldBooks-dozen.
30 april, 10.00 uur, De Hallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden