Agenda
Onze uittips voor komende week: luisteren naar Paul de Munnik en vroeg pieken tijdens ADE
Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.
Expo
Van Gogh Museum
De aardappeleters: misser of meesterwerk?
De aardappeleters geldt tegenwoordig als een schilderij met een enorme emotionele lading. De manier waarop Van Gogh die bonkige keuterboeren in schraal licht neerzet rond hun dagelijkse portie kale piepers: de armoede druipt ervan af en toch zitten daar overlevers. Maar toen hij het maakte in 1885 was men er minder van gecharmeerd. In een tentoonstelling die een ode is, wordt de ontstaansgeschiedenis van dit bijzondere werk uit de doeken gedaan.
T/m 13 februari 2022, Van Gogh Museum, Museumplein 6
Ode aan kunstenaars
Shallow then Halo
Deze tentoonstelling is samengesteld door en draagt het stempel van Gabriel Rolt, galeriehouder-tijdelijk-zonder-galerie die nooit verlegen zit om pathos. Het is een ode aan kunstenaars die altijd graven, reiken en streven naar iets dat onvermijdelijk buiten bereik blijft. Niks geen doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg. Bevrijd je van dogma’s! Verken het onbekende! Met werk van onder anderen Daniëlle van Ark, de gebroeders Chapman en Nik Christensen.
T/m 16 oktober, The Curators Room, Prinsengracht 675
Nico Koster
Karel Appel, A Life in Photographs
Als fotojournalist van De Telegraaf portretteerde Nico Koster grote popsterren, eendagsvliegen en inside celebrities. Van weinig beroemdheden heeft hij zoveel foto’s gemaakt als van Karel Appel. Dertig jaar lang legde hij de schilder en Cobra-voorman vast in Amsterdam, Parijs, Tokio en New York. Ter ere van Appels honderdste geboortejaar heeft Koster dat beeldmateriaal nu gebundeld.
T/m 24 oktober in Jaski Gallery, Nieuwe Spiegelstraat 29
Basse Stittgen
Never Fully Seen
Zelfs de slachtindustrie gaat steeds meer over op zero waste: alle onderdelen van dode beesten worden gebruikt. Behalve dan het bloed. Maar kunstenaar Basse Stittgen springt in dat gat. Hij maakt design van gestold bloed, van handgemaakt bestek tot een lp die het geluid van een kloppend koeienhart laat horen. Verhit en onder hoge druk verandert het afvalmateriaal in een bouwstof. Efficiënt en zuinig, maar deze uiterst doorgevoerde vorm van bio-industrie doet je ook nadenken over onze verhouding tot dieren.
T/m 16 oktober in ISO Amsterdam, Isolatorweg 17
Kim Boske
KIM
Voor Kim Boske is de camera een manier om de werkelijkheid te slim af te zijn, om meer in een vlak te laten zien dan het oog kan waarnemen. Daarvoor stapelt ze laag op laag, niet als een collage van contrasten maar een optelsom van net verschillende perspectieven en momenten. Het beeld lijkt hierdoor te vibreren en losgezongen te raken van het origineel. In haar eerste galeriesolo bij Flatland past ze deze strategie toe op de horizon, oftewel: de kim. Een fenomeen dat we denken te zien en kennen, maar dat toch ongrijpbaar is.
T/m 16 oktober in Flatland Gallery, Lijnbaansgracht 312-314
Muziek
Concert
Paul de Munnik
Voor veel mensen is hij nog steeds de helft van Acda & De Munnik. En dat zal – tot de twee zin krijgen in een fijne reünie – ook wel zo blijven. Toch is Paul de Munnik al bijna toe aan zijn derde solo-album sinds hij het nederpopduo met pensioen stuurde. Op die platen hoor je gedistingeerde nederpop en verfijnde luisterliedjes. Dat zullen ook de twee belangrijkste componenten van De Munniks concert zijn.
Donderdag, 20.30 uur, Zonnehuis
Dance
Amsterdam Dance Event
Vroeg pieken, dat is het motto van het Amsterdam Dance Event dit jaar. Omdat clubs om 00.00 uur moeten sluiten, verplaatst ADE al zijn evenementen naar de middag. Die operatie resulteerde vooralsnog in meer dan 250 workshops, panels én uiteraard feestjes op negentig locaties in de stad. Het Amsterdam Music Festival, traditioneel het grootste evenement van de week in de Johan Cruijff Arena, moet nog een jaartje wachten.
Woensdag t/m zondag, amsterdam-dance-event.nl
Concert
Jett Rebel
Hij snakte zo naar live optreden voor een publiek dat hij bijna fysieke ontwenningsverschijnselen kreeg. Gelukkig: Jett Rebel kan net op tijd de Nederlandse podia weer op. In Carré vrijdag geen dampende soulshow in de stijl van Prince zoals we van hem gewend zijn, maar een soloconcert, waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt.
Vrijdag, 20.30 uur, Carré
Kind
Workshop
Een huis voor Harry (4+)
In het prentenboek Een huis voor Harry van Leo Timmers verdwaalt kater Harry als hij tikkertje speelt met vlinder Vera. Op zoek naar huis komt hij allerlei dieren tegen. Tijdens de Kinderboekenweek, die tot 17 oktober duurt, organiseert de OBA allerlei activiteiten voor kinderen. Zo ook deze workshop. Kinderen worden eerst voorgelezen uit het prentenboek van Timmers en daarna leert een dansdocent ze het verhaal uit te drukken in beweging.
Zondag, 10.00 en 11.30, OBA Oosterdok, oba.nl
Voorstelling
De Gouden Koets (8+)
In deze muziektheatervoorstelling met Birgit Schuurman en Urvin Monte zien we het verhaal van prinses Wilhelmina, die op haar 18de tot koningin der Nederlanden wordt gekroond. De Amsterdammers geven haar een gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Iedereen komt kijken, ook de Surinaamse jongen Kwadjo.
Zaterdag, 16.00 uur, De Krakeling, krakeling.nl
Theater
Sorour Darabi/Frascati Producties
Mowgli
Mowgli is de nieuwste creatie van de Iraanse kunstenaar Sorour Darabi. Geïnspireerd door de film Jungle Book en het nummer Mowgli van het Franse rapduo PNL over de nog steeds gebruikte projectie van wildheid op het lichaam van jongeren met een migratieachtergrond. In de duisternis van een fictieve nacht transformeert Darabi het podium in een jungle.
12 en 13 oktober, Frascati (teaser op frascatitheater.nl)
Mundus vult decipi/De Krakeling
Jonas in de walvis
Er is een walvis aangespoeld op het Stenen Hoofd, als onderdeel van het Krakeling Festival. In de buik van het dier speelt zich Jonas in de walvis af, een muziektheatervoorstelling naar het aloude verhaal uit Bijbel, Koran en Thora over Jonas, die midden in een vreselijke storm tussen huizenhoge golven overboord gegooid wordt en door de walvis wordt opgeslokt. Jonas in de walvis vertelt dat mensen zich in elkaar kunnen verplaatsen en zich kunnen verbinden. Met Carole van Ditzhuyzen, Czeslaw de Wijs en Jorn Heijdenrijk op tekst van Henkes en Bindervoet.
T/m 24 oktober, Stenen Hoofd, kaartjes via krakeling.nl
Markttheater
Foodchainz
Drie acteurs en een fooddesigner brengen een ode aan de tomaat. Vanuit deze voor lief genomen groente/fruitsoort onderzoeken zij onze relatie tot de voedselketen. Voorafgaand aan de voorstelling organiseren fooddesigner Jasmijn Schrofer en Omar Alexis van het Plein Theater een tomatendiner voor alle bezoekers. Het diner is inbegrepen bij het entreebewijs.
9, 10 en 15 oktober, Pleintheater, pleintheater.nl
HNTjong
Trojan Wars
Voor Trojan Wars tovert HNTjong het theater om tot festivalterrein. Een grote groep acteurs speelt een immense hoeveelheid personages en neemt je mee in een marathon langs avonturen en clashes. Bingewatchen op toneel, met eten tussendoor. Toneelschrijver Peer Wittenbols maakt van de epische verhalen uit de Ilias van Homerus een theaterspektakel van nu, over vriendschap, verraad, wraak en liefde. Regisseur Noël Fischer laat zich inspireren door Lord of the Rings en Game of Thrones.
9 oktober, 17.00-22.00 uur, ITA, ita.nl
Film
Sergei Loznitsa
State Funeral
De Oekraïense regisseur Loznitsa bewees al meermaals zijn gave met archiefmateriaal. Ditmaal gaat hij aan de haal met opnamen van de rouwstoeten in Rusland na de dood van Stalin. In plaats van de heldenverering van de overleden leider die de oorspronkelijke makers voor ogen hadden, creëert Loznitsa een beeld van het volk dat hem op handen droeg.
Te zien in: De Balie, Filmhallen, Rialto
Sam Pollard
Martin Luther King vs. the FBI
Dankzij nieuwe vrijgegeven FBI-documenten rond het onderzoek naar de moord op Martin Luther King Jr. schetst deze indringende documentaire een schokkend beeld van de heksenjacht die de geheime dienst opende.
Te zien in: Arena, De Balie, City, Eye, Filmhallen, Kriterion, De Munt, Rialto
Charlie Chaplin
The Kid
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Charlie Chaplin zijn eerste lange film The Kid uitbracht. Om dat te vieren is de film in een gerestaureerde versie in de bioscopen te zien. In deze film neemt The Tramp – de aimabele zwerver met bolhoed en rotan wandelstok en Chaplins beroemde typetje – een weesjongetje onder zijn hoede. Vanaf volgende week zijn nog eens negen gerestaureerde Chaplin-klassiekers te zien, waaronder The Gold Rush (1925), Modern Times (1937) en The Great Dictator (1940). Zo zijn al Chaplins lange films opnieuw te zien, op één na: zijn geflopte laatste film A Countess from Hong Kong (1967) zit er niet bij. Jammer, want die is weleens aan een herwaardering toe.
Te zien in: Eye, Filmhallen, Lab111, Rialto, Tuschinski
En ook
Speeltuin
Zondags klankenspel
Elke tweede zondag van de maand is speeltuin De Gibraltar exclusief toegankelijk voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en hun ouders. Bij binnenkomst is er een interactieve muziekvoorstelling van Ingeborg Pop, waarna de kinderen kunnen knutselen en spelen in de inclusieve speeltuin met rolstoelschommel en extra brede glijbaan.
Zondag, 10.30 en 14.00 uur, reserveren via degibraltar.nl
Clubavond
Obsidian // Silk
De Amsterdamse popartiest en theatermaker Reinier van Harten maakt onder de noemer Reindier performances op het snijvlak van muziek, theater en technologie. Vanavond staat hij met clubavond Obsidian // Silk in de Melkweg, een drieluik waarin het gelijknamige album dat in mei uitkwam voor het eerst getoond wordt aan publiek, samen met een korte film en een popconcert. Dit doet Van Harten in een sprookjesachtige verschijning met 3D-geprinte tentakels en een lichtshow. Zijn werk kenmerkt zich door contrasten waarbij ‘Rein’ staat voor puur, schoon en maagdelijk, en ‘dier’ voor emotie, intuïtie en instinct.
Zaterdag, 20.00 uur, Melkweg, melkweg.nl