Agenda

Onze uittips voor komende week: lockdownkunst, kinetische sculpturen en dinosaurussen

null Beeld Margot de Heide
Beeld Margot de Heide

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Concert: Froukje
De doorbraak van zangeres Froukje Veenstra (20) tekende zich vorig jaar al af dankzij het liedje Groter dan ik, dat over de klimaatproblematiek gaat. Begin dit jaar volgden een optreden op Noorderslag – noodgedwongen zonder publiek – plus een regelrechte hit: Ik wil dansen. Tussen alle coronamaatregelen door doet Froukje inmiddels ook live-ervaring op – mét fans. Zaterdag zijn de canapeetjes van Carré het decor.
18 december, 15.00 uur, Carré

Workshop: Soundlab
Het Muziekgebouw geeft onder de titel Soundlab een workshop voor 7-plussers én hun ouders, om kinderen op een speelse manier met klassieke muziek in aanraking te brengen. Op het programma staat een ontdekkingsreis langs tal van onalledaagse instrumenten. De kinderen leren de basis van het bespelen ervan en mogen daarna samen een muziekstuk componeren – en uitvoeren uiteraard.
19 december, 13.00 uur, Muziekgebouw

Kerstconcept: Michelle David & The True-Tones
Herbergt Nederland een betere soulzangeres dan de in de VS geboren, maar al jaren in Amsterdam wonende Michelle David? Vorig jaar maakte David met haar True-Tones een van de leukste kerstplaten van het jaar. Die door gospel beïnvloede kerstcollectie live uitvoeren zat er toen niet in, maar de formatie krijgt een nieuwe kans in Carré.
19 december, 11.00 en 15.00 uur, Carré

Expo

Sabrina Bongiovanni: Sorry, we’re closed
We kunnen ons over een paar jaar waarschijnlijk niet meer voorstellen hoe stil de Europese binnensteden plots waren in maart 2020. Daarom is het goed dat de effecten van de lockdown zijn vastgelegd door kunstenaars als Sabrina Bongiovanni. Ze liep door de lege winkelstraten van Londen en fotografeerde de etalages met mannequins die poseren voor een publiek dat er niet is. De kleuren zijn fris en kleurrijk, maar de sfeer is bedrukt en spookachtig. Bongiovanni’s tijdsdocument is gebundeld in een boek, dat gelanceerd is tijdens de opening van deze tentoonstelling.
T/m 20 januari in Republiek Gallery, Haarlemmerdijk 87

Sub terra: New Roots for Underground Urbanism
Behalve de lucht gaat architectuur ook steeds vaker de grond in. Tunnels, parkeergarages, metrostations, museumentrees – het wordt steeds drukker in de stedelijke bodem. Architectuurcentrum Arcam onderzoekt de geschiedenis van het ondergronds bouwen en de toekomst van leven zonder direct daglicht. Ook worden vragen gesteld als ‘Kunnen we groente verbouwen in de collectieve kelder van Amsterdam?’ en ‘Hebben we nog architecten nodig als er straks geen gevels meer zijn?’
T/m 6 februari in ARCAM, Prins Hendrikkade 600

Jelle Korevaar: Reuring
Radartjes, kabelbinders, stangen en scharnieren. Wat de meeste machinebouwers verbergen achter kapjes en deksels laat Jelle Korevaar open en bloot zien. Je zou denken dat zijn kinetische sculpturen daar iets mechanisch en kils van krijgen, maar het tegendeel is waar. Korevaars werk is verwant aan de klapwiekende constructies van Christiaan Zwanikken en de nutteloze machines van Jean Tinguely, maar is meer hedendaags in zijn bevraging van de digitalisering. Zijn schedel met radarwerk erin spreekt boekdelen: de mens is analoog.
T/m 22 januari in Albada Jelgersma Gallery, Lijnbaansgracht 318

Daniel Bodner: Constructed Images
In Daniel Bodners schilderijen wordt het onthullende licht uit zijn foto’s een verhullende sluier waar de kijker zelf invulling aan mag geven. De Amerikaan is vooral bekend van stadsgezichten van New York, waarin voorbijgangers zijn geabstraheerd tot anonieme vormen en strijklicht de hoofdrol speelt. Zijn nieuwe werk draait om het Noordwest-Europese licht, waar hij dertig jaar geleden in Amsterdam verliefd op werd. Het zijn vooral winterlandschappen met schaatsers, een hedendaagse versie van Avercamps 17de-eeuwse ijspretschilderijen.
T/m 8 januari in Galerie Roger Katwijk, Prinsengracht 737

Robert Seidel: Die Sonne wanckelt
De heuvels en zee zijn zonovergoten, de bomen zo perfect dat ze gemanicuurd lijken. In de schilderijen van Robert Seidel is de kust van Californië een gestileerd plaatje dat tegelijkertijd herkenbaar en totaal onwerkelijk is. De Duitse schilder concentreerde zich voorheen op losse, vaak alledaagse voorwerpen die hij neerzette als iconen. Die geïsoleerde weergave heeft hij nu losgelaten, maar de vervreemding is er niet minder om.
T/m 22 januari in Galerie Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165C

Alter Zauber, Robert Seidel. Beeld
Alter Zauber, Robert Seidel.

Theater

Theater Rast: Een genadeloze God
Het waargebeurd verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt. Martelaar Hallâc wordt vertolkt door een pop die wordt voortbewogen door spelers die tegelijkertijd zijn ondervragers en beulen zijn. Een voorstelling over de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant en religieuze intolerantie en machtsmisbruik aan de andere. Script Sophie Kassies, regie Celil Toksöz, spel Coen Bril, Denzel Goudmijn, Kathlyn Wuyts, Jurjen Zeelen.
Première 18 december, 15.00 Podium Mozaïek

De Affaire Nanna: PS Theater Leiden (livestream)
Theatrale reconstructie van een aanslag uit 1944 op de Leidse Maria Arnoldus. Een vrouw met een schoonfamilie die actief is in het Leidse verzet, die zich voordoet als Nanna en aanpapt met de Duitsers. 75 jaar later gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys op zoek naar de waarheid. Was Maria een moffenmeid of een verzetsheldin?
18 en 19 december online

Paleis der Wonderen: Ashton Brothers
Ashton Brothers Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans creëren deze winter een magisch winterwonderland. Stadsschouwburg Haarlem wordt hiervoor omgetoverd tot het Paleis der Wonderen, een muzikale familietheatershow met spektakel, acrobatiek, humor en poëzie. De Brothers worden bijgestaan door Anne-Marie Jung, Eva Van der Gucht en Tina de Bruin.
T/m 9 januari, Stadsschouwburg Haarlem

null Beeld

Film

Jon Watts: Spider-Man: No Way Home
Het is een ijzeren wet van de superheldenfilm: in elk vervolg duiken meer slechteriken op. Voor de derde film met acteur Tom Holland in de rol van Spider-Man geldt dat in het kwadraat, want dankzij gedoe met meerdere dimensies duiken ook de badguys uit eerdere films met andere acteurs plotseling op in dit universum.
Te zien in: Filmhallen, De Munt, Arena, Tuschinski, City, Pathé Noord

Ramón Gieling: Sisyphus at Work
Wanneer regisseur Boy Talma te horen krijgt dat hij nog maar negen maanden te leven heeft, vertelt hij dat niemand, maar verwerkt hij het in de musical waaraan hij werkt, die hij opneemt in zijn geboorteplaats.
Te zien in: Eye Filmmuseum

Maggie Gyllenhaal: The Lost Daughter
Olivia Colman speelde al een centrale rol in een van de meest gevierde films van het jaar, het dementiedrama The Father, dat deze maand alom op de jaarlijstjes belandt en waarvoor Anthony Hopkins in de titelrol een Oscar won. Colman zelf verzilverde haar nominatie voor die film niet, maar wordt nu alweer genoemd als stevige kanshebber bij de komende uitreiking voor haar rol in The Lost Daughter.
Actrice Maggie Gyllenhaal maakt overtuigend haar debuut als regisseur met deze verfilming van de roman van Elena Ferrante. Colman speelt Leda, een workaholic wier strandvakantie wordt verstoord door een jong gezin. Het roept duistere herinneringen op aan de keuzes die zij jaren geleden zelf maakte als jonge moeder.
Te zien in: Cinecenter, Filmhallen, Studio/K, Het Ketelhuis, Rialto, Rialto VU, De Uitkijk, Kriterion, City, Tuschinski

Kind

Tentoonstelling: World of Dinos
World of Dinos was eerder te zien in de Jaarbeurs in Utrecht en de Brabanthallen in Den Bosch, maar nog niet in Amsterdam. Tot nu, want de tentoonstelling met vijftig immense dino’s is te zien in De Kromhouthal. Bezoekers leren veel over dinosaurussen en hun leefgewoonten. Geschikt voor kinderen met een basisschoolleeftijd.
T/m 23 januari, De Kromhouthal

Livestream: Notenkraker & Muizenkoning
In Notenkraker & Muizenkoning, dé kerstproductie van Het Nationale Ballet, is het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie, op de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Een feestelijk sprookje dat onlosmakelijk verbonden is met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten en een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos. De voorstelling is via een livestream te bekijken.
18 december, 14.00 uur, operaballet.nl

En Ook

Winterbeleving: Het Amsterdamse Winterparadijs
Er is in de kerstvakantie van alles te doen in de RAI. Schaatsen in het Schaatsparadijs onder kerstlichtjes, van de glijbaan of in het reuzenrad op het Winterplein of ijsracen in het Sneeuwparadijs. In het Film & Theaterparadijs zijn verschillende films en acts te zien en bij het Foodparadijs kun je terecht voor pizza’s, burgers en warme chocomel.
T/m 3 januari, RAI Amsterdam

Wintermarkt: Pure Markt
Deze reizende zondagse markt vindt dit weekend plaats in park Frankendael. Verschillende ambachtelijke ondernemers staan er met kraampjes. Van koffie en kazen tot aan mode-accessoires, zepen, wijnen en boeken, alles is te vinden op deze speciale wintereditie. Een uitstekende plek om de laatste kerstcadeaus te scoren.
19 december, vanaf 11.00 uur, Park Frankendael

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden