Agenda

Onze uittips voor komende week: Karel Appel, James Bond-songs, een familie-analyse van ITA en films van Denis Villeneuve

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Gevechten en metamorfosen, ITA. Beeld
Gevechten en metamorfosen, ITA.

Expo

Dominique Panhuysen: Wonen en werken in Woonwerkpand Tetterode

Ingeklemd tussen de Bilderdijkstraat en de Da Costakade vind je een van de meest bijzondere woon-werkgemeenschappen van Nederland. Veertig jaar geleden voorkwamen krakers, kunstenaars en activisten dat het voormalige ­fabriekscomplex uit 1901 werd gesloopt. Eigenhandig bouwden ze hier atelierruimtes en appartementen: lang een oase in een afbraakbuurt, inmiddels een creatief baken te midden van het gentrificatie­geweld. Fotograaf Dominique ­Panhuysen, Tetterodiaan sinds 1990, legde het pand, zijn bewoners en vooral de unieke sfeer vast.
T/m 24 oktober in OBA De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10

Nick Verstand: Within Without

Nick Verstand is zo’n kunstenaar voor wie ieder hokje te krap is. Hij werkt net zo makkelijk met popster Björk als met modeontwerper Iris van Herpen. Hij toont zijn futuristische lichtinstallaties op festivals en catwalks, tijdens concerten en ­exposities. In Carré is nu zijn eerste volledig audiovisuele show te zien. De theatershow met lichtkunst wordt omlijst door cello, piano, zang en elektronische muziek.
11 september in Theater Carré

Noah Valentyn: Crying Boys

Mannen horen niet te janken, was tot voor kort de algemene opvatting. Maar die macho misvatting is langzaam aan het slijten: ook met een Y-chromosoom mag je je ­gevoelens uiten. Fotograaf Noah ­Valentyn legde jonge mannen vast die hun tranen de vrije loop laten. Het is een pleidooi voor mannelijke kwetsbaarheid, maar ook een kleine knipoog naar het bekende zigeunerjongetje met traan.
T/m 14 november in Rijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden

Raquel van Haver: Amo a la Reina

De carrière van Raquel van Haver is komeetachtig te noemen. Voor haar dertigste al een solo in het Stedelijk Museum, aangekocht door diverse internationale musea en na tig nominaties eindelijk ook nog die Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Wat helpt is de ­extreme herkenbaarheid van haar werk. Van Haver maakt grote, ­luidruchtige schilderijen, bevolkt door types die je gewoonlijk niet in kunstinstellingen ziet: prostituees, hangjeugd, straatventers en kruimeldieven. In haar nieuwe werk brengt ze een ode aan de vrouwen van haar geboorteland Colombia.
T/m 17 oktober in Kers Gallery, Lindengracht 148

Karel Appel: Life-size and Larger

Iedereen kent Karel Appel (1921-2006) als het schildersbeest dat ‘maar wat aan rotzooide’. Veel ­minder bekend is dat hij in de jaren tachtig uitgebreid heeft geëxperimenteerd met groot formaat polaroids. De kunstenaar verwerkte de haarscherpe afdrukken in sculp­turale installaties die soms nooit ­eerder te zien waren, zoals de serie bij Eenwerk. Delen van naakten in diverse poses zijn op houten panelen bevestigd en met touw omwikkeld, waar overheen is geschilderd. Deze experimenten tonen aan dat Appel ook na zijn Cobraperiode een innovatief kunstenaar bleef.
T/m 9 oktober in Galerie Eenwerk, Koninginneweg 176

Muziek

Concert: James Bond-songs

Het gaat eindelijk gebeuren. Na meerdere keren uitstel gaat No Time to Die, de 25ste James Bond-film, in oktober draaien in de bioscopen. Ter verhoging van de voorpret speelt het Metropole Orkest zondag de beste soundtracksongs uit de filmserie. Bombast met brille dus, gezongen door Dorona Alberti (Gare du Nord) en Tim Akkerman en met songs als Diamonds are Forever, License to Kill en Goldeneye.
Zondag 12 september, 16.30 en 20.00 uur, Theater Carré

Theaterconcert: duet der Lage Landen

Een lopend duet der Lage Landen zijn ze samen. Stephanie Struijk en Eva de Roovere (ooit de zoet wiegende stem op de Diggy Dex-hit Slaap lekker) spelen in Overal kom ik thuis oud en nieuw werk, songs van zichzelf en van elkaar, alleen en samen. Ze beloven een trip langs pop, rock en folk. Het liedje Overal kom ik thuis bewijst hoe fraai hun stemmen bij elkaar kleuren.
Zondag 12 september, 20.15 uur, De Kleine Komedie

Pianoconcert: Cor Bakker 60 jaar

Pianist Cor Bakker viert zijn 60ste verjaardag in Het Concertgebouw tijdens een feestelijk concert met muzikale vrienden als Paul de Leeuw – die hij jarenlang bege­leidde tijdens zijn tv-shows – en ­sopraan Francis van Broekhuizen. Andere verjaardagsgast is Fuse, de voormalige huisband van Podium Witteman.
Woensdag 15 september, 19.00 uur en 21.15 uur, Concertgebouw

Theater

Parels voor de zwijnen: De Koningin van de voedselbank

Na het grote succes van De koningin van de voedselbank in Amsterdam-Noord (2018/2019) speelt ­Parels voor de Zwijnen een nieuwe editie in Zuidoost. Niet alleen over schulden en armoede, maar ook over de impact van corona. Acteurs spelen samen met bewoners van Zuidoost die allemaal aangewezen zijn op de voedselbank. Hierdoor krijgt het publiek een unieke inkijk in hun wereld.
T/m 24 september 2021, Bijlmermuseum vh De Nachtegaal, parelsvoordezwijnen.com

ITA: Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Édouard Louis gaat verder met de analyse van zijn familie. Na zichzelf (Weg met Eddy Bellegueule) en zijn vader (Wie heeft mijn vader vermoord) staat nu zijn moeder centraal. Op een portret dat hij ooit vond, oogt ze gelukkig. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als ­totaal ongelukkig, in een routineus leven als huisvrouw. Wat is er gebeurd? Met Marieke Heebink.
T/m 18 september, (Toneel)Schuur Haarlem, ita.nl

Film

Andrej Kontsjalovski: Dear Comrades!

Bij het hardhandig optreden tegen een staking in de Russische stad Novotsjerkassk kwamen in 1962 tientallen demonstranten om het leven. Door de Sovjetregering werd het bloedbad decennialang onder de mat geveegd. Dat wordt rechtgetrokken met deze even ­intieme als overdonderende speelfilm over het drama, waarin het ­fanatiek partijlid Lyuda met het drama geconfronteerd wordt.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion, Pathé Tuschinski

Sara Colangelo: Worth

Hoeveel is een mensenleven waard? Die vraag moest advocaat Kenneth Feinberg beantwoorden als hoofd van het compensatiefonds voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001.
Te zien in: Pathé City, Pathé De Munt

Suspicious Minds: The Films of Denis Villeneuve

Volop creatieve programmering rond de langverwachte première van Dune, vanaf komende donderdag te zien na eindeloos corona-uitstel. Studio/K vertoont de documentaire Jodorowsky’s Dune, over de mislukte poging van cultfilmer Alejandro Jodorowsky om Frank Herberts scifi-klassieker naar het scherm te brengen. Lab111 pakt het breedst uit. Niet met een programma rond Dune, maar rond de regisseur van de nieuwe film: de Canadees Denis Villeneuve, die van een critics’ darling in zijn thuisland uitgroeide tot maker van Hollywood-spektakel zonder iets aan intelligentie in te boeten. Het filmhuis vertoont zeven van zijn films, van zijn derde speelfilm Polytechnique tot aan Incendies en Arrival en Blade Runner 2049.
Te zien in: Lab111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden