Uit-agenda

Onze uittips voor komende week: fluisteren in de Bijlmer, bouwmarktpop in Paradiso

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek: The Bluebirds

Na het afscheid van Elske DeWall is countrytrio The Bluebirds een duo geworden. Maar met zangeressen Krystl en Rachèl Louise blijft het fundament van de groep in stand: een grote liefde voor Amerikaanse pop in de stijl van Linda Ronstadt en Dolly Parton. Tijdens de Great Big World-clubtour zijn er ook gastbijdragen van Leonie Meijer en Lorrèn.
Zondag, 20.30 uur, Bitterzoet

Muziek: Goldband

Bouwmarktpop, zo noemt de Haagse groep Goldband zijn eigen muziek met gevoel voor humor. De groepsnaam verwijst naar een merk stucgips en daarmee naar het werkveld van de vaders van bandleden Boaz Kok, Milo Driessen en Karel Gerlach. De Nederlands­talige techno van de drie staat ­garant voor een stuiterend feest.
Woensdag, 20.30 uur, Paradiso

Expo: Soviet Series

Twee jaar geleden ontdekte Erik de Bree een Oekraïense website die behang uit de Sovjettijd verkocht. Hij begon rollen te importeren en te verwerken in zijn werk. Dessin wordt hierdoor verheven tot autonome kunst, waarbij de luxueuze pretenties van het goedkope materiaal zorgen voor een ironisch laagje boven op de nostalgie die eraan kleeft. In zijn nieuwe werk is soms geen behang verwerkt, maar toch klinkt het bronmateriaal dan door in de patronen.
T/m 31 december, Torch Gallery, Lauriergracht 94

Expo: The Visual Storm

Met het Visual Storm Manifesto verzet Stef Fridael zich tegen de vlakke en flauwe beeldcultuur waar we dagelijks mee worden murw­gebeukt. In de bijbehorende nieuwe schilderijenreeks probeert de kunstenaar de schilderkunst een nieuwe richting op te sturen. De inzet is niet minder dan een nieuwe beeldenstorm. Braafheid, ‘brandstapeldenken’ en de angstvallige wokecultuur worden hiermee verwezen naar de prullenbak.
T/m 4 december, Embassy of Art, Sperwerlaan 23

Expo: Devils Among the Tailors

De nationale feestrok is een kledingstuk dat na de bevrijding in 1945 werd gedragen door vrouwen. Hij was samengesteld uit lapjes die ­allemaal betekenis hadden. Arash Fakhim en Gijs Assmann namen deze rok als ­uitgangspunt voor een artistieke samenwerking. Met een naaimachine, zeefdruk, borduurnaalden en stukjes stof ­bewerkten ze in estafette elkaars creaties. Zo ontstonden textiel­werken die een persoonlijke uiting van bevrijding en het resultaat van interactie zijn.
T/m 18 december, Patty Morgan Showroom, Schaafstraat 21

Expo: The RoXY Archives

In de hoogtijdagen van house was Cleo Campert huisfotograaf van de RoXY. Deze club gold als Amsterdams belangrijkste tempel van het hedonisme, tot een brand in 1999 de zaak in de as legde. Gelukkig hebben we Camperts foto’s nog. Ze geven een inkijkje in de scene van toen. Dj’s Eddy De Clercq en Joost van Bellen omlijstten de avonden met extravagantie en ­zelfexpressie – daar steekt het ­huidige uitgaansleven bleek en preuts bij af. Vooruitlopend op de lancering van het boek Het RoXY Archief ­organiseert The Gallery Club een tentoonstelling.
19-21 november, Magazijn, ­Oudezijds Voorburgwal 153A

Werk van Matthias Weischer. Beeld Jonathan De Waart
Werk van Matthias Weischer.Beeld Jonathan De Waart

Expo: Spiegels

Matthias Weischer is een van de kopstukken van de Neue Leipziger Schule die sinds het begin van deze eeuw staat voor realistische schilderkunst met een twist. Ruimte is het hoofdthema – in de vorm van landschappen, interieurs en decors, vaak gecombineerd. In zijn nieuwste werken focust hij op de huislijke omgeving. In collageachtige beelden zitten onder meer symbolen en kunsthistorische verwijzingen verborgen. Heerlijke schilderkunst voor geduldige ogen.
T/m 8 januari, Grimm Gallery, ­Keizersgracht 241

Kind: Fluisterstad (2+)

Voor de allerkleinste flamenco­fans speelt Simone de Jong Fluisterstad. Een meisje komt, gelokt door een geluid, terecht in een wereld vol mysterieuze klanken: gefluister, ­getrappel, ­gegiechel... Ze speelt en ontdekt de geheimen achter die geluiden.
20 november, 11.00 uur, Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240

Kind: Onder de sterren en de maan

Peuters en kleuters kunnen tijdens dit minifestival met hun familie naar twee voorstellingen die gebaseerd zijn op prentenboeken. De poppen­voorstelling Raad eens hoeveel ik van je hou gaat over ­Hazeltje en Haas. De zin ‘Ik hou van jou tot aan de maan en terug’ heeft hierin een hoofdrol. In André het Astronautje staan de belevenissen en ervaringen van André Kuipers centraal. De kaartjes geven de kinderen ook toegang tot de speeltuin in de foyer.
21 november, 09.45 uur, Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam

Theater: The Sheeptown Project

De machtsverhoudingen tussen volwassenen en kinderen zijn een terugkerend thema in de voorstellingen van Alexandra Broeder. Voor The Sheeptown Project voerde ze gesprekken met kinderen die een psychische kwetsbaarheid hebben. In de voorstelling voert ze het ­publiek mee naar een parallel ­universum waar de deuren naar een andere werkelijkheid opengaan. In Frascati herrijst een tribale ­kindertempel waar we een dienst bijwonen, geleid door kinderen. Eerder te zien op Over het IJ en Theaterfestival Boulevard.
19-21 november, Frascati

The Sheeptown Project. Beeld Kamerich & Budwilowitz
The Sheeptown Project.Beeld Kamerich & Budwilowitz

Theater: Girls and Boys

Monoloog van de Engelse toneelschrijver Dennis Kelly uit 2018, voor het eerst in Nederland te zien. Een onverwachte ontmoeting op een luchthaven leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie. Al snel beginnen de jonge vrouw en haar grote liefde zich te settelen, maar gaandeweg brokkelt het huwelijk af en neemt hun leven een verontrustende wending. Hilarisch sprookje dat eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie. Solo van ­Hadewych Minis in de regie van Daria Bukvić.
26 t/m 28 november, ITA

Theater: Titanic

Beleef de laatste dagen en uren van het meest legendarische schip ter wereld. Deze musical is 25 jaar na de première op Broadway terug op de Nederlandse planken. Met liveorkest en een cast van 25 man, onder wie René van Kooten, Han Oldigs en Mariska van Kolck. Paul van Ewijk regisseert. Spoiler: de ­ijsberg heeft het gedaan.
20 en 21 (première) november, Kunstlinie Almere

Theater: Moedig voorwaarts

Hij wilde zijn theatrale visie op de toekomst richten, maar er kwam volgens Van Vleuten toch weer wat tussen. En zo speelt het rijke familiearchief alsnog een onontkoombare rol in dit programma. ­Moedig voorwaarts gaat onder meer over de vraag in hoeverre ­gebeurtenissen die zich in het verleden afspeelden doorwerken in generaties die erna kwamen.
23 t/m 27 november, De Kleine Komedie

Film: Berg

Hypnotiserende, vrijwel geheel zwijgende zwart-witfilm, gefilmd in het Sloveense Triglav-gebergte, waarin de mens, die slechts af en toe in beeld komt, altijd nietig afsteekt tegen de bergpartijen. Klinkt streng, blijkt ultiem meeslepend, bij uitstek op het grote doek. Maker Olthaar en haar cameraman (en partner) André Schreuders trokken te voet de bergen in om overdonderende beelden te verzamelen.
Te zien in: Eye Filmmuseum

Film: Cryptozoo

Mythologische dieren zijn niet ­verzonnen, maar gewoon heel zeldzaam – en dus heel waardevol. Ziedaar de premisse van deze ­trippy animatie voor volwassenen. Eigenzinnig is een understatement voor de filmstijl, waarin alles handgemaakt voelt.
Te zien in: Kriterion, Lab111

Film: The Power of the Dog

Er kunnen aardig wat typeringen in je opkomen als je aan Benedicht Cumberbatch denkt – stiff upper lip, intellectueel, babyface, nerd... Maar ‘ongenaakbare cowboy’ zal slechts zelden hoog op dat lijstje belanden. Toch blijkt het perfecte casting, de normaal gesproken zo erudiete ­Cumberbatch in de rol van boer Phil in deze Nieuw-Zeelandse ­western. Maker Jane Campion was in 1993 de eerste vrouw ooit die een Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, met The Piano. In The Power of the Dog focust ze op de omslag van het frontierleven naar een meer stedelijke lifestyle. Phil kan maar moeilijk meekomen, met als resultaat dat hij ongecontroleerd van zich afbijt.
Te zien in: Cinecenter, Eye ­Filmmuseum, Filmhallen, City, De Munt, Studio/K, De Uitkijk

En ook: Super-Sonic

Tijdens dit jazzfestival combineren nationale en internationale artiesten invloeden van ­traditionele jazz met soul, hiphop en elektronische, niet-westerse en klassieke muziek. Met onder anderen Jael, Nubya Garcia en Moses Boyd. Na afloop van het programma in de kleine en grote zaal is er in de kelder een jamsessie, gepresenteerd door The New Originals.
Vandaag (18.30 uur) en morgen (19.00 uur), Paradiso

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden