PlusAgenda

Onze uittips voor komende week: filmhits om te streamen, lunchtheater en een in muziek gevangen dag in de Beierse Alpen

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Documentaire: Get Back
Het was een project dat op voorhand gedoemd was te mislukken. The Beatles – anno 1969 op het punt van uiteenvallen – wilden binnen twee weken een album schrijven en dat vervolgens live opnemen voor publiek. Dat proces werd ook nog eens vastgelegd door een filmcrew voor een documentaire die in 1970 al verscheen als Let it Be. Regisseur Peter Jackson maakte van de originele beelden een driedelige documentaireserie, die vijf keer zo lang duurt als Let it Be en geen detail onbesproken laat.
Te zien op Disney+

Klassiek: Eine Alpensinfonie
Wie live muziek wil zien, moet deze dagen niet te lang in bed blijven liggen. Om 17 uur sluiten alle concertzalen, waardoor matinees de enige optie zijn. Zoals die van het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw van zondag 5 december. Dirigent Edo de Waard leidt het orkest door een van zijn favoriete stukken, Eine Alpensinfonie (1915) van Richard Strauss, die een dag in de Beierse Alpen op muziek zette. Ook op het programma: de ouverture van De Vogels van Alphons Diepenbrock (1862-1921).
5 december, 11 uur, Concertgebouw

Theater

Roel Pieters: One de Musical
Deze nieuwe Nederlandse musical met een Egyptisch tintje vertelt het liefdesverhaal van de stoere arbeider Amon, die bouwt aan de piramides, en de rebelse prinses Mira, dochter van koning Cheops. De makers beloven veel spektakel met acrobaten en freerunners naast, boven en voor het publiek, dat midden in de actie zit. Soy Kroon, Nienke Latten, Jeroen Phaff, Peter Lusse en Jasper Kerk­hof spelen mee, de muziek is van Edwin Schimscheimer.
Studio’s Aalsmeer t/m 27 februari, onedemusical.nl

Vreemdgangers in Bellevue Lunchtheater. Beeld Benning & Gladkova
Vreemdgangers in Bellevue Lunchtheater.Beeld Benning & Gladkova

Tjeerd Posthuma/Bellevue Lunchtheater: Vreemdgangers
De nieuwe tekst van de productieve toneelschrijver Tjeerd Posthuma (Meisjes pakken de jongens, Crazy Stupid) gaat over identiteit en intimiteit; vreemdgaan wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Citaat uit de tekst: ‘Soms is vreemdgaan het beste wat je kunt doen, ook al is het het domste wat je kunt doen.’ Met Evrim Akyigit en Joep Paddenburg, regie van Timothy de Gilde.
T/m 26 december, Bellevue

Bodil de la Parra: Dagen van Rijst
Vanuit De Meervaart kan Bodil de la Parra de flat zien staan waar ze is opgegroeid. Het leeghalen van de flat brengt herinneringen terug die de basis vormen voor deze solo. Hoe ze laveerde tussen haar vrijgevochten ouders, Indo-Chinese grootouders en de bekrompen buurtschool. En hoe zat het nou met dat juwelenhandeltje van haar oma en diens gokverslaving? Een voorstelling met tragiek en humor.
4 en 5 december in de Meervaart, eind januari in Bijlmer Parktheater

Film

Maurice Trouwborst: Captain Nova
Deze jeugdscifi won op festival Cinekid zowel de prijs voor Beste Kinderfilm als de belangrijkste publieksprijs. Gevechtspiloot Nova wordt vanuit het jaar 2040 terug in de tijd gestuurd om de wereld te behoeden van een naderende klimaatramp, maar belandt in 2025 als meisje van twaalf. Zal iemand nu nog naar haar waarschuwingen luisteren?
Te zien in: Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Arena, De Munt, Pathé Noord, Studio/K

Paolo Sorrentino: The Hand of God
Paolo Sorrentino brengt opnieuw een ode aan grootmeester Federico Fellini in dit op zijn eigen jeugdherinneringen gebaseerde coming-of-agedrama, dat tevens een ode aan de stad Napels én een liefdesbrief aan voetballer Maradona is.
Te zien in: Cinecenter, Kriterion, City, Tuschinski, Studio/K

Filippo Scotti, Toni Servillo en Teresa Saponangelo in The Hand of God. Beeld Gianni Fiorito
Filippo Scotti, Toni Servillo en Teresa Saponangelo in The Hand of God.Beeld Gianni Fiorito

Tips voor thuis
Wie overdag geen tijd heeft om naar het filmhuis te gaan, is voor filmvermaak de komende weken aangewezen op de thuisbioscoop. Ieder nadeel heeft z’n voordeel, zullen we maar zeggen, want het biedt ook ruimte om alvast een aantal hoogtepunten van het afgelopen filmjaar in te halen.
Zoals The Power of the Dog (Netflix), Jane Campions western die de giftige mannelijkheid van het genre meesterlijk onder de loep neemt en op zijn kop zet. Campion won met haar beeldschone, klassiek gefilmde film de Zilveren Leeuw voor beste regie op het filmfestival van Venetië. Ook de winnaar van het andere grote Europese festival, dat van Cannes, is online beschikbaar: Titane van Julia Ducournau (Picl). Het verhaal van de gebutste Alexia draait om vergelijkbare thematiek, maar met een vele malen rauwer en ontregelender aanpak.
Te zien: Netflix en Picl

Expo

Heidi Vogels: Assembly - Gardens of Fez
De medina van Fez is een architectonisch weefsel van markten, pleinen, paleizen en moskeeën dat in de 13de eeuw vaste vorm kreeg. Ondanks de status als Unesco Werelderfgoed verdwijnt dit deel van de stad stukje bij beetje. Vooral de binnentuinen moeten het ontgelden. Kunstenaar Heidi Vogels doet langdurig onderzoek naar de onzichtbare geschiedenis van de stad en de rol die verbeelding hierbij speelt. Haar film wordt vertoond bij Bureau Postjesweg en ’s avonds geprojecteerd op de gevel. Op 17 december vindt een gesprek plaats met Vogels.
T/m 19 december in Bureau Postjesweg, Postjesweg 160

Art Expo, Shop, Café: Temporary Gallery
Homecoming Gallery is een van de platforms die de laatste jaren zijn opgericht om kunst online aan de man te brengen. De focus ligt op fotografie: een herkenbaar medium met niet al te hoge prijzen. In de aanloop naar de feestdagen zijn de krachten gebundeld met Studio Whitfield voor een live tentoonstelling op een mooie, 18de-eeuwse locatie. Behalve fotografie wordt ook keramiek en design aangeboden. Uitgeverij Mendo heeft een pop-upboekwinkel ingericht.
T/m 18 december, Kerkstraat 61

Atelier Van Lieshout: EHBO
Wie nu Galerie Ron Mandos bezoekt, herkent de ruimte niet meer. Je stapt een groot veldhospitaal binnen waar een veelheid aan sculpturen de verwondering, gruwel en beperkte maakbaarheid van het menselijk bestaan verbeelden. In dit parallelle universum gaan religieuze iconografie, surrealisme en de esthetiek van medische hulpstukken een verbintenis aan. Vergeet vooral niet de Giacometti-achtige draadsculpturen in de achterste ruimte te bekijken.
T/m 31 december in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282

Atelier Van Lieshout: EHBO Beeld Rob Mandos
Atelier Van Lieshout: EHBOBeeld Rob Mandos

Roger Ballen: Ballenesque in Color
Roger Ballen werd beroemd met de zwart-witfoto’s die hij vanaf de jaren 90 maakte van arme Zuid-Afrikanen. Iedereen kent die tweeling met bloemkooloren en een paardengebit. Gaandeweg is de fotograaf theatrale installaties gaan maken zoals die momenteel te zien zijn in Kunstmuseum Den Haag. Veel minder bekend zijn Ballens kleurenfoto’s die Reflex nu toont. Naast werk op groot formaat bestaat de tentoonstelling uit polaroids, die op klein formaat Ballens talent voor absurdisme en compositorische perfectie etaleren. Deze week voor het laatst!
T/m 7 december in Reflex Amsterdam, Weteringschans 79A

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden