Agenda

Onze uittips voor komende week: een Summer of Soul en Frida Kahlo in Amstelveen

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziekdocu: Summer of Soul

In dezelfde summer of ’69 als het legendarisch geworden Woodstock vond in Mount Morris Park in het New Yorkse Harlem het Harlem Cultural Festival plaats. Zo’n driehonderdduizend mensen, vooral uit de wijk zelf, kwamen af op de gratis concerten van grootheden als Nina Simone, Stevie Wonder en BB King. Het festival kreeg nooit de historische status van z’n hippie-evenknie. Onterecht, toont de documentaire Summer of Soul. Daarin wordt twee uur lang muzikaal hoogtepunt op muzikaal hoogtepunt gestapeld. Het indrukwekkendst is het fragment waarin Mahalia Jackson en Mavis Staples de gospel Take My Hand, Precious Lord zingen – als eerbetoon aan Martin Luther King. Twee vrouwen, de een al flink op leeftijd, de ander in de kracht van haar leven. De hoeveelheid emotie die uit hun kelen komt is ongekend. Je hoort verdriet, maar ook hoop. Zelfs de meest verstokte atheïst loopt kans kippenvel op zijn armen en rillingen over zijn rug te voelen.
Te zien in: De Filmhallen, FC Hyena, Kriterion

Muziek: Candy Dulfer

De Sax, Candy & Rock-’n-Roll Show heeft ze haar nieuwe saxofoonrevue genoemd. Een verwijzing naar het boek dat verscheen over Candy Dulfers carrière, die haar aan de zijde bracht van grootheden als Prince, Dave Stewart en Beyoncé. Dulfer speelt haar grootste succesnummers en vertelt de verhalen erachter.
Maandag 30 augustus, 20.00 uur, Paradiso

Theater: De Levende Krant

Het Markttheater wil Amsterdammers bij elkaar brengen en laten nadenken over de ontwikkelingen in hun stad. De gratis voorstelling De Levende Krant wordt wisselend gespeeld op de Dappermarkt en de Van der Pekmarkt, samen met de buurtbewoners. Wat zijn de nieuwtjes van de stad en wat vinden we ervan? Sketches, liedjes, columns en korte interviews wisselen elkaar af op het marktplein, de plek waar mensen van zeer diverse pluimage elkaar ontmoeten.
Dapperplein en Van der ­Pekstraat, t/m 18 september

Musical: The Sound of Music

De filmklassieker uit 1965 is terug als voorstelling. Ter opfrissing: het romantische verhaal gaat over de eigen­zinnige Maria en de ­familie Von Trapp (die echt bestond), die in de ­oorlog Oostenrijk willen ontvluchten. Carré voelt de tijdgeest goed aan en promoot de musical als ‘een verhaal over de kracht van liefde in een angstige tijd’. Leuk ­feitje: de film met Julie Andrews was in bijna elk land waar hij werd uit­gebracht een ­succes, behalve in Oostenrijk en Duitsland, al had de filmwereld daar net zo goed een fascinatie voor de Von Trapps. Ook wie graag meezingt met de liedjes, is in Carré op de juiste plek.
Koninklijk Theater Carré, t/m 6 september

Film: Titane

Het is de vraag wat verrassender is: dat een vrouw de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes (pas de tweede in 74 jaar) of dat ze die won voor een ongeremde genrefilm als deze. Hoe dan ook is Titane een van dé films van het jaar.
Te zien in: Cinecenter, City, Eye Filmmuseum, FC Hyena, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion, Lab111, Rialto, Studio/K, De Uitkijk

Film: Radiograph of a Family

Met een gestileerde versie van haar ouderlijk huis als terugkerend beeld analyseert de Iraanse filmmaker in deze Idfa-winnaar het huwelijk van haar ouders. Net als de Iraanse maatschappij draait dat uit op een strijd tussen moderniteit en religie.
Te zien in: De Balie, Eye Filmmuseum, De Filmhallen, Rialto

Film: The Father

De eerste speelfilm van de Franse theatermaker Zeller is een verfilming van zijn eigen voorstelling Le père. Voor het hoofdpersonage, de dementerende vader Anthony, moest en zou hij acteur Anthony Hopkins strikken. Dat lukte, en het resultaat mag er zijn, want Hopkins won voor zijn rol in april een Oscar – de tweede in zijn lange carrière. Dat is meer dan terecht, want alle tics en trucs die de acteur in de loop der decennia verzamelde – met name zijn neiging tot campy grandiositeit, die in andere rollen nog weleens in de weg kan gaan zitten – vallen hier op hun plek.
Te zien in: Arena, Cinecenter, City, FC Hyena, De Filmhallen, Kriterion, ­Tuschinski, Rialto, Studio/K

Expo: This Art Fair

Voor wie niet tot kerst kan wachten, is er nu een zomeraflevering van de sympathiekste kunstbeurs van het land, met presentaties van meer dan honderd kunstenaars. De ­opbrengst van verkopen gaat in zijn geheel naar de makers. Dat sluit aan bij de missie van This Art Fair, dat beginnend kunstenaars ondersteunt met advies en masterclasses geeft om hun professionele praktijk te verbeteren.
T/m 29 augustus in de Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231

5 Scenes at a Walking Pace 2021, Vive le cinéma. Beeld Studio Hans Wilsschut
5 Scenes at a Walking Pace 2021, Vive le cinéma.Beeld Studio Hans Wilsschut

Expo: Vive le cinéma!

U heeft nog een week voor een van de beste exposities van 2021, die ter ere van 75 jaar Eye Filmmuseum. Zes filmmakers van internationale statuur maakten ieder een filmisch kunstwerk. Hoogtepunt is de installatie van Leopold Emmen, waarin met licht, geluid en decorstukken een plotloze film wordt neergezet.
T/m 5 september in Eye Film­museum

Expo: A Love Revolution

De Gelman Collectie geeft een goed beeld van de Mexicaanse kunstscene uit de eerste helft van de 20ste eeuw en de opkomst van het modernisme in Midden-Amerika. Kahlo en Rivera vormen daarin het middelpunt.
T/m 3 oktober in Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen

Expo: We’re Out Here

Voor de eerste editie van een nieuw seizoen Post/No/Bills in het Stedelijk is Metro54 ­uitgenodigd, een platform voor ­urbane jongerencultuur uit Zuidoost. Metro54 combineert muziek, taal, lifestyle en kunst in pop-upevents, maar het meest zichtbaar zijn de posters die guerilla style door de stad worden opgehangen. Gisteren op straat, vandaag in het museum.
T/m 19 september in Stedelijk ­Museum Amsterdam, Museumplein 10

Loods 6

Het menselijk tekort, het dagelijks leven, maar vooral jazz. Dat waren de onderwerpen die Olaf van der Beek (1941-2021) vastlegde in zijn mild kubistische schilderijen. Het artistieke spoor van de onlangs overleden kunstenaar eindigt in Loods 6. Hier hield hij de laatste twaalf jaar atelier en is nu een herdenkingstentoonstelling te zien.
T/m 29 augustus in Bagagehal Oost, Surinamekade 30

Kind: Romanovs en ridders

De middeleeuwen komen tot leven in de familietentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage. Aan de hand van ruim 250 objecten wordt een verhaal verteld van ridders, jonkvrouwen en tsaren. Aanvullend worden er familie-activiteiten georganiseerd. Zo kun je tijdens de verkenning van de tentoonstelling op je telefoon luisteren naar het hoorspel Op drakentocht in de riddertijd en daar vragen over beantwoorden. Je kan ook door Tim Hofman op #tour meegenomen worden door het museum. Hij spiegelt objecten en thema’s uit de tentoonstelling met het heden. Heeft het feminisme roots in de middeleeuwen? Deed men tijdens de pestepidemie al aan social distancing? De middeleeuwen blijken een stuk actueler dan je zou denken!
T/m 9 januari in de Hermitage, Amstel 51, €27,50, t/m 11 jaar gratis

Kind: Het laatste koekje (3+)

In het laatste weekend van augustus opent het Openluchttheater Elsrijk in Amstelveen, waar je tussen de bomen van een voorstelling geniet. Het Laatste Koekje is de eerste 3+-voorstelling van het gezelschap Het Ministerie van Onverrichter Zake. Over hoe je angsten kunt overwinnen door je in het leven te gooien en te genieten van het onbekende. Helemaal zonder tekst, maar met veel beweging en humor.
Zaterdag 28 augustus, 10.00 uur, €10, Openluchttheater Elsrijk, De Ruwiellaan 20, Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden