PlusAgenda

Onze uittips voor komende week: de pianobroertjes Jussen, algoritme-les voor kinderen en een foto-expositie van de engste spookhuizen op Google Earth

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Werk van Irina Birger uit de expositie Existential Crisis. Beeld
Werk van Irina Birger uit de expositie Existential Crisis.

Muziek

Klassiek: Händel
Wie in deze maand van dennennaalden en stol met amandelspijs denkt aan Händel, denkt vermoedelijk onmiddellijk aan zijn meesterproef, Messiah. Maar wie dit jaar best een Hallelujaatje kan missen, kiest voor Händels oratorium L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato. William Christie – hij wordt volgende week 77 – dirigeert zijn eigen barokensemble Les Arts Florissants, met een speciale rol voor sopraan Rachel Redmond.
11 december, 13.30 uur, Concertgebouw

Klassiek: Lucas & Arthur Jussen
Ze zijn de popsterren van de Nederlandse klassieke muziek. Over de hele wereld behoren Arthur en Lucas Jussen tot de geliefdste pianisten van hun generatie. Onlangs verscheen The Russian Album, maar morgen spelen de broers werk van eigen bodem. Joey Roukens schreef In Unison op hun lijf. “Hun spel heeft in deze fase iets jongehonderigs. Dat heb ik erin gelegd, zodat ze hun energie kwijt kunnen,” zei Roukens al eerder.
12 december, 11.00 uur, Concertgebouw

Orgel: Laurens de Man
Waarom deze vreemde tijden van avondlockdown en concertdroogte niet eens benutten voor het onderzoeken van een nieuwe muzikale richting. Organist Laurens de Man speelt klassieke muziek met een moderne twist. Op het Fokker-orgel speelt De Man werken van midden-twintigste-eeuwse componisten Henk Badings, Willem Pijper, Kees van Baaren en Herman Strategier op het Fokker-orgel. Vol op het orgel dus, maar wel met een hedendaagse draai.
12 december, 13.30 uur, Muziekgebouw

Theater

Orange Theatre Company: The Last Five Years
Coronabestendige tweepersoonsmusical over opkomend schrijver Jamie Wellerstein en actrice Cathy Hiatt. Ze zijn vijf jaar samen, maar al in de eerste minuten wordt duidelijk dat de liefde over is. Jamie vertelt het verhaal in chronologische volgorde, Cathy van het einde naar het begin. Eerder in Nederland te zien geweest met Michelle van de Ven en William Spaaij. Deze versie is Engelstalig. Regie: Elyse O’Shaughnessey.
Amsterdams Theaterhuis (WG), 11, 12 en 18 december, 11.00 en 14.30 uur, orangetheatrecompany.com

The Last Five Years. Beeld Pascal Budel
The Last Five Years.Beeld Pascal Budel

Hanna Timmers/Frascati Producties: Radio van Deyssel #10 Afscheid
Vanuit Theater van Deyssel in de Lodewijk van Deysselstraat zoekt theatermaker Hanna Timmers naar de (on)vertelde verhalen van de buurt. Het leverde sinds 2018 al negen theatervoorstellingen op, de tiende en laatste is een 12-urige marathon (5-17 u) en gaat over afscheid nemen, uit elkaar gaan, de dood én de deur achter je dicht doen. Te volgen via livestream en via koptelefoons buiten, tegen het decor van een gigantische bloemenzee, aangelegd door de buurt.
11 december, Lodewijk van Deysselstraat 91, frascatitheater.nl

Expo

WG Kunst: KerstSale
Leuker en origineler dan een kunstwerk uit de WG Kunst KerstSale wordt een kerstcadeau niet. De verkooptentoonstelling wordt voor de dertiende keer gehouden en de formule is onveranderd. Een paar honderd werken van ruim honderd makers worden aangeboden voor honderd euro per stuk. Het aanbod bestaat uit tekeningen, schilderijen, collages, foto’s, sculpturen, sieraden, keramiek en meer. Wat je koopt, kun je meteen meenemen. Voor bezoek moet je wel even een tijdslot boeken via wgkunst.nl.
T/m 19 december in WG Kunst, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 2

Uit de expositie Betweenness van Oliver Laric in het Stedelijk. Beeld Oliver Laric@Stedelijk
Uit de expositie Betweenness van Oliver Laric in het Stedelijk.Beeld Oliver Laric@Stedelijk

Oliver Laric: Betweenness
‘Alles is al eens gedaan’ en ‘Je kunt nooit twee keer in dezelfde rivier stappen’ komen samen in het werk van Oliver Laric. De Duitse kunstenaar erkent dat de hele kunstgeschiedenis feitelijk één grote recycle-operatie is, maar beelden worden hergebruikt op telkens weer nieuwe, eigentijdse en ja, zelfs originele manieren. In zijn eerste museale solotentoonstelling in Nederland laat hij gevonden animatiefilm transformeren tot dieren, mensfiguren en vreemde wezens. De schoonheid zit in de tussenmomenten, als het beeld niets meer is en nog net niet iets anders wordt.
T/m 9 januari in Stedelijk Museum

Irina Birger: Existential Crisis
Toen corona uitbrak, bestreed Irina Birger de dreigende depressie en verwarring op de enige manier die ze kent: door te tekenen. Vel na vel vulde ze met voorstellingen van haar geïsoleerde leven en de ‘normaliteit’ die ze miste. Bijna dagelijks postte ze haar werk op social media. Het visuele dagboek ontspoort soms in bevrijdend absurdisme of bewandelt maatschappijkritische zijsporen, maar is vooral erg herkenbaar. De tekeningen zijn inmiddels gebundeld en uitgegeven. De individuele tekeningen zijn nu live te zien – voor zover de coronamaatregelen dat toelaten.
T/m 29 januari 2022 in Van Zijll Langhout/Contemporary Art, Brouwersgracht 161h

Foam Talent 2021 | Digital
Het aantal inzendingen voor de jaarlijkse Foam Talent Call was in 2020 hoger dan ooit: 1803 uit 75 landen. De jury selecteerde het werk van twintig jonge fotografen, die op eigentijdse wijze het thema ‘de menselijke conditie’ vormgaven. Deel van die menselijke conditie is verregaande digitalisering, dus het klopt helemaal dat de projecten zijn vertaald naar het internet waar ze worden gecombineerd met audio, video en interactieve elementen.
T/m 31 januari via talent.foam.org

De tentoonstelling Two Parts Impossible, One Part May Be bij Galerie Bart. Beeld David Meulenbeld
De tentoonstelling Two Parts Impossible, One Part May Be bij Galerie Bart.Beeld David Meulenbeld

Choki Lindberg, Jeroen Cremers, Toni van Tiel: Two Parts Impossible, One Part May Be
Crisis is altijd een vruchtbare voedingsbodem voor utopisch denken. Ook nu zijn weer veel kunstenaars bezig met het construeren van ideale werelden, alternatieve universums of apocalyptische toekomstvisioenen. Galerie Bart brengt er drie bij elkaar in een tentoonstelling met een titel die doet denken aan een recept. Choki Lindberg fotografeert reconstructies van spookhuizen in wereldsteden, die ze vindt met Google Earth. In tekeningen creëert Toni van Tiel monumenten, pleinen en wegen in een fantasiestad. En Jeroen Cremers combineert oude architectuur met sciencefiction.
T/m 29 januari 2022 in Galerie Bart, Elandsgracht 16

Film

Adam McKay: Don’t Look Up
Regisseur Adam McKay begon zijn carrière als maker van platte komedies met Will Ferrell in de hoofdrol, maar vergaarde een stuk meer cachet met de scherpe satire van The Big Short (2015) en Vice (2018). Zijn nieuwste film speelt in diezelfde vijver met het verhaal van twee astronomen wiens waarschuwingen voor een naderende komeet compleet genegeerd worden.
Te zien in: FC Hyena, De Filmhallen, Studio/K

Steven Spielberg: West Side Story
Ook grootmeester Steven Spielberg doet mee aan de nostalgie-trip die heel Hollywood in zijn greep lijkt te hebben. Maar door creatieve ingrepen wordt zijn nieuwe versie van de klassieke, op Romeo & Julia geïnspireerde musical alsnog urgent en eigentijds.
Te zien in: Cinecenter, FC Hyena, Filmhallen, Rialto, Rialto VU, Tuschinski, City, Arena, De Munt, Pathé Noord

Expositie: Ramón Gieling at Work
Terwijl de meeste distributeurs hun films uitstellen tot de avondlockdown weer opgeheven is, duikt kleine speler Doxy juist in de ontstane ruimte, door Ramón Gielings Sisyphus at Work niet pas in maart 2022 maar al komende week uit te brengen. Vooruitlopend op die première presenteert Eye Filmmuseum een volledige dag rondom Gieling. Het is ook een verlaat slotstuk op het retrospectief dat het filmmuseum vorig jaar organiseerde, dat toen grotendeels in het lockdown-water viel.
Te zien zijn, naast Sisyphus at Work, twee eerdere films van Gieling: de documentaire Erbarme dich – Matthäus Passion Stories (2015) en fictiefilm Tramontana (2009). Daarnaast is de grote wand van zaal 1 gevuld met schilderijen, tekeningen en decorontwerpen van Gielings hand, en zijn in de rest van het pand zijn foto’s te zien.
Te zien: 11 december, vanaf 9.45 uur, Eye Filmmuseum

Kind

Workshop: Vuur&Licht
Alvast in het thema voor kerst en oud en nieuw komt het Hemlab met een workshop over licht en vuur. Onderzoek wat vuur en water doen in een omgekeerd glas, doe proefjes met licht en spiegels, en soldeer een ster met rode led-lampjes die je thuis op je kamer kunt zetten. Als klap op de vuurpijl kun je een eigen kaarsenwip maken met ijzer, puntenslijpers en mandarijnen. Meld je wel even aan via de website.
11 december, 15.00 uur, Hemlab

Kinderlezing: AI
In deze speciale lezing laat AI-wetenschapper Sennay Ghebreab van de Universiteit van Amsterdam kinderen met experimenten zien hoe gezichtsherkenning en algoritmes werken. Met als hoofdvraag: wat kunnen we van algoritmes leren over discriminatie? Geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.
12 december, 13.00 uur, NEMO Science Museum

En ook

Markt: Museum Market Wintereditie
Ben je nog op zoek naar kerstcadeautjes? Dan vind je ze wellicht op de Museum Market, die dit weekend in het teken staat van winter en kerst. Van kunst, mode en sieraden tot kinderspeelgoed en eten en drinken. De schaatsbaan is ook geopend.
12 december, 10.00 - 17.00 uur, Museumplein

Workshop: Familieatelier
Bij de modetentoonstelling Maison Amsterdam organiseert de Nieuwe Kerk workshops waarin je zelf accessoires leert maken onder de naam Familieateliers. Ontwerp je eigen ketting met hanger of armbanden aan de hand van brede kettingen, en hang daar een zelf ingekerfde medaillons aan. De workshop duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
12 december, verschillende tijden, De Nieuwe Kerk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden