PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: de nieuwe Almodóvar, Bill Brandt in Foam, Moord met een grote M en de schatten van de Krim

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Madres paralelas van Pedro Almodóvar, met in het midden Penélope Cruz. Beeld
Madres paralelas van Pedro Almodóvar, met in het midden Penélope Cruz.

Muziek

Indie: Personal Trainer

Als Willem Smit even vrij heeft als zanger van de stoere rockband Canshaker Pi transformeert hij tot frontman van het Amsterdamse indie-collectief Personal Trainer. Of is het inmiddels andersom? Hoe dan ook: Personal Trainer serveert experimentele rock met een rauw randje. En dat klinkt vrijwel altijd vrolijk rammelend.
Zaterdag 12 maart, 21.00 uur, Tolhuistuin

Pop: Matthijs Gaat Door inConcert

Wie er precies optreden is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar op de gastenlijst staan in elk geval grote namen als André van Duin, Danny Vera, Typhoon en Jan Rot. En verder is de vermelding dat het concert onder de vlag van het tv-programma Matthijs Gaat Door plaatsvindt vermoedelijk voldoende om de Ziggo Dome vol te krijgen. Met daarbij opgeteld de stomende begeleiding van de Sven Hammond Big Band uiteraard.
Donderdag 17 maart, 20.00 uur, Ziggo Dome

Pop: Froukje

Ze is een van de aanvoersters van een vrouwelijke muziekrevolutie die over de vlakten van de polderpop trekt. Ze zijn allen (ruim) onder de 30, zingen in het Nederlands en hebben aan hun voornaam genoeg: Froukje, S10, Bente, Maan, Wies, Meau en Merol. Froukje is pas 20 maar heeft met Ik wil dansen al een grote hit op haar naam. En dan is Zonder gezicht, een hypnotiserend duet met S10, nog niet eens officieel uitgebracht. Hopelijk zingt ze het vrijdag in Paradiso wel.
Vrijdag 18 maart, 20.30 uur, Paradiso

Expo

Private_Eye_Butler_Spy

Onze domotica laat vanzelf de gordijnen dichtgaan als het buiten donker wordt. De slimme koelkast communiceert met de bezorgservice zodra de melk dreigt op te raken. En in de gangkast staat een stofzuigrobot. Digitale hulpmiddelen, kunstmatige intelligentie en algoritmes zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse huishouden. Deze tentoonstelling onderzoekt hoe de nieuwe technologie de architectuur en inrichting van de huislijke sfeer heeft beïnvloedt. En stelt kritische vragen over de positie die zij inneemt: als hulpmiddel of als verlengstuk van Big Tech en de surveillancemaatschappij.
T/m 26 juni in Arcam, Prins Hendrikkade 600

Bill Brandt: The Beautiful and the Sinister

Armen zijn uitgerekt door een vreemd perspectief, borsten vermenigvuldigd door spiegels en extreme close-ups veranderen billen in een heuvellandschap. De naakten die Bill Brandt (1904-1983) fotografeerde vlak na de Tweede Wereldoorlog behoren tot de meest surrealistische in de fotogeschiedenis. Maar het oeuvre van de invloedrijkste Britse fotograaf van de 20ste eeuw bevat nog meer troeven. Brandt was een vernieuwer van de fotojournalistiek, die hij verrijkte met maatschappelijk engagement en poëzie. Foam toont zijn werk in relatie met de kunst van de Europese avant-garde.
T/m 18 mei in Foam, Keizersgracht 609

null Beeld Bill Brandt
Beeld Bill Brandt

Steffani Jemison: Toss

In de video Toss voert atleet Alexis Page een serie gymnastische oefeningen uit, maar in plaats van een hoepel, lint of ander traditioneel rekwisiet gebruikt ze een boomtak, een hamer en een driepoot. Zowel de choreografie als de betekenis van de voorwerpen verandert door deze ongebruikelijke combinatie. En daar is het Steffani Jemison ook om te doen. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen het menselijk lichaam en voorwerpen waar we doorgaans onnadenkend aan voorbij lopen maar die wel de wereld stofferen waar we ons in voortbewegen.
T/m 16 april in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189

Irma Boom: Book Manifest

Irma Boom is geen ontwerper of kunstenaar maar ‘boekmaker’. En wel de allerbeste ter wereld, met meer dan 300 boeken op haar naam en erkenning in de vorm van een Gutenberg Prize. Experiment ligt aan de basis van al haar werk. Zo is haar publicatie over Chanel No 5 geheel wit, met letters die alleen in reliëf te lezen zijn, en maakte ze voor Renault een boek met metaalachtige pagina’s. Met deze tentoonstelling in het Allard Pierson Museum, tevens beheerder van Booms archief, geeft ze inzicht in haar werkwijze. Er is uitsluitend onvoltooid werk te zien, dat nog niet door drukken en binden zijn definitieve vorm gevonden heeft.
T/m 8 mei in Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127-129

Theater

Paul Groot/Owen Schumacher: Koefnoen live

Corona gooide roet in het eten, maar nu dan eindelijk in première, de theaterversie van Koefnoen. Met de vertrouwde karakters uit zestien seizoenen TV zoals happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Ze reageren allen op eigen wijze op een leven na de lockdown. Ook met Jeremy Baker, Sanne Franssen en Kiki van Deursen.
Zaterdag 12 maart, 20.30 uur (première) en 23 maart-3 april, DeLaMar

Theu Boermans: Een leven lang theater

Het werk van één van de meest productieve regisseurs van Nederland belicht in een interview met film- en beeldfragmenten. Van zijn gezelschap De Trust via Soldaat van Oranje tot aan OustFaust, Boermans’ afscheid als huisregisseur van Het Nationale Theater, binnenkort in première. Met aandacht voor de ‘methode Boermans’: heel goed de tekst lezen. Interview door Hein Janssen.
Zondag 13 maart, 15.00 uur, ITA

De Spelersfederatie: Moord met een grote M

De eerste voorstelling van het nieuwe eigenzinnige acteurscollectief is meteen lekker actueel met de moord op de dictatuur en de reactie van een bedreigde democratie. Moord met een grote M is een satire over het moordcomplot op Julius Caesar. Met Dick van den Toorn als Caesar, al zijn ‘overeenkomsten met politieke leiders of voorvallen uit de actualiteit’ volgens de disclaimer ‘niet geheel niet op toeval gebaseerd.’
Dinsdag 15 maart, 19.30 uur, ITA (première), 18 maart Hoofddorp

Dick van den Toorn als Caesar in Moord met een grote M. Beeld
Dick van den Toorn als Caesar in Moord met een grote M.

Kloppend Hert/Theater Antigone: De Barbaren

Onverholen racisme, machismo, homofobie; Alles wat buiten een sportstadion nog nauwelijks veroorloofd lijkt, tiert welig op en naast het voetbalveld. In De Barbaren staan zes spelers opgesteld, op zoek naar de verloren ziel van hun sport, het vuur van de supporters en de schoonheid van het doelpunt. Regie van Haider al Timimi, artistiek leider van het Vlaamse Theater Antigone.
15 en 16 maart, Brakke Grond

Film

Oeke Hoogendijk: De schatten van de Krim

Toen Rusland in 2014 de Krim annexeerde, zat het Allard Pierson museum plotseling in haar maag met een collectie archeologische kunstschatten, in bruikleen van verschillende (voorheen) Oekraiense musea. Hoogendijk, specialist in de museumdocumentaire na films als Het nieuwe Rijksmuseum en Mijn Rembrandt, volgt het juridische getouwtrek dat steeds meer het grotere conflict in Oekraïne verweven raakt.
Te zien in: De Balie, Cinecenter, Eye Filmmuseum, De Uitkijk, Het Ketelhuis

null Beeld

Dénes Nagy: Natural Light

De Hongaarse regisseur Nagy won de prijs voor beste regie op het filmfestival van Berlijn met dit impressionistische, sfeerrijke portret van soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Duitse kant zijn ingelijfd en wanhopig jagen op Russische partizanen.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Rialto, City, Rialto VU

Pedro Almodóvar: Madres paralelas

Hij mag dan inmiddels de zeventig gepasseerd zijn, de Spaanse regisseur Almodóvar blijft verrassen. In zijn 23e (!) speelfilm Madres paralelas verbindt hij zijn kenmerkende melodrama voor het eerst expliciet aan de littekens die werden nagelaten door de Spaanse burgeroorlog. Het is Almodóvars zevende speelfilm met steractrice Penélope Cruz – filmhuis Lab111 vertoont deze weken ook vijf eerdere samenwerkingen van het duo, waaronder Carne trémula en Todo sobre mi madre. In Madres paralelas speelt zij, net als in de meeste van die eerdere films, een moeder – een favoriet thema voor de Catelaanse maestro. Hier is Cruz een van de twee vrouwen die, zoals de titel aangeeft, parallel aan elkaar moeder worden. Hun kinderen worden tegelijk geboren in hetzelfde ziekenhuis, en vervolgens raken hun levens onherroepelijk verstrikt.
Te zien in: Cinecenter, Eye Filmmuseum, Filmhallen, Het Ketelhuis, Kriterion, Tuschinski, City, Rialto, Studio/K, Rialto VU

Kind

Lezen: De Mooie Kinderboekentournee

Iedere tweede zondag van de maand wordt er in Noord een kinderboek door acteurs op een bijzondere manier verteld. Met deze keer Duizend-en-een paarse djellaba’s van Lisa Boersen. Esmaa gaat in de zomervakantie op bezoek bij familie in Marokko. Op de markt raakt ze zó in de ban van een slangenbezweerder dat ze per ongeluk de hand van een vreemde vrouw pakt en verdwaalt. Kan ze haar moeder en tante op tijd terug vinden? Na de vertelling kunnen de kinderen creatief aan de slag met actrice Jantine. Zo is er onder andere een workshop acrobatiek.
Zondag 13 maart, 15.00 uur, Huis van de Wijk de Banne

Luisterverhaal en wandeltocht: De Bretten

Kinderen tussen de 6 en de 12 jaar kunnen dit weekend wandelen door De Bretten en luisteren naar de avonturen van de jonge Dries. Hij vertelt over de natuur en de dieren, die hij samen met zijn opa is tegenkomen. De wandeling duurt twee uur. De middag wordt afgesloten in het Tuinpark met iets lekkers en een verrassing. Aanmelding via e-mail is verplicht.
Zaterdag 12 maart, 14.00 uur, Volkstuinpark De Bretten

En Ook

Clubnacht: Ziongate

Parallel, de nieuwe club van Paradiso, opent vandaag haar deuren in Noord. Daarmee is Amsterdam een dansvloer rijker waar je tot in de late uurtjes los kunt gaan. Het programma opent met Ziongate in de , een avond vol elektronische beats. Zo zal Vigro Deep zijn Europese debuut maken en staan onder andere Dj Lag en Afrotech DJ Rancido Amapiano in de opvoering.
Zaterdag, 23.59 uur, Parallel

Podiumavond: Vincent op Vrijdag

Na een corona-pauze herstart Het Van Gogh Museum Vincent op Vrijdag, een avondprogramma met live performances, muziek en activiteiten. Deze vrijdag staat hij in het teken van de nieuwe tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden. De avond start met een wandeling door het Vondelpark. In het museum zal muziek te horen zijn van onder andere Palo Santo Discos en Mosaic Man. Daarnaast is er een op de natuur geïnspireerde geluidsinstallatie te beleven, gemaakt door Absent Chronicles. Hortus Botanicus Amsterdam zal gedurende de avond live een podcast opnemen en de hoofdact van de avond is een audiovisuele performance van muzikant upsammy en kunstenaar Sjoerd Martens, bekend van Birds Sing Like The Horn Of A Truck.
Vrijdag 18 maart, 18.00 uur, Van Gogh Museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden