PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: Armin van Buuren in Ziggo Dome, de laatste van Hans Croiset en Rollende Keukens in het Westerpark

Rollende Keuken. Beeld Teddy Lauren Houtkamp
Rollende Keuken.Beeld Teddy Lauren Houtkamp

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Nederhop: Diggy Dex

De muziek die rapper/zanger Koen Jansen als Diggy Dex maakt houdt het midden tussen chanson en hiphop. Zijn hits – onder meer Slaap lekker (Fantastig toch) en Treur niet (Ode aan het leven) – zijn inmiddels zo talrijk dat hij zijn werkterrein verlegt naar de grote AFAS Live. Daar speelt hij onder de titel Ode aan het leven een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre.
Zaterdag 28 mei, 20.00 uur, AFAS Live

Singer-songwriter: Alex Roeka

Op het laatste album van Alex Roeka staat het lied In dit sterrendal. Met een lengte van bijna 51 minuten en 37 coupletten over het roerige leven van de veteraan-troubadour is het een marathonstuk, ongeschikt voor radiozenders en zelfs voor live-uitvoering. Toch doet Roeka het dinsdag. Voor het eerst én voor het laatst. Na een welverdiende pauze speelt Roeka nog een korte set met oud en nieuw werk.
Dinsdag 31 mei, 20.30 uur, Tolhuistuin

Dance: Armin van Buuren

Nu zijn loopbaan, ruim, 20 jaar onderweg is maakt Armin van Buuren (45) de tussenbalans op met vijf grote shows in de Ziggo Dome. De DJ is voornemens zijn ‘complete verhaal’ te vertellen. Op zaterdag 4 juni is er om 14.00 uur een show waarbij ouders ook hun kinderen mee kunnen nemen.”
Donderdag 2 juni t/m zondag 5 juni, Ziggo Dome

Theater

Theater Rotterdam: Eindspel

De laatste gelegenheid om theaterfenomeen Hans Croiset te zien spelen – hij neemt na zeventig jaar afscheid met de bejubelde voorstelling Eindspel. Deze klassieker van Samuel Beckett, in regie van Erik Whien, werd in 2020 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Whien werkt nu met een deels nieuwe cast: naast Hans Croiset en Elsje de Wijn als Hamm en Nell schitteren acteurs Eelco Smits (Clov) en Gerardjan Rijnders (Nagg).
Zaterdag 28 en zondag 29 mei, ITA

Annemarie Prins, Eric Besseling e.a.: Death Row

Vier bewoners op zoek naar een nieuw lid voor hun woongemeenschap voor ouderen. Zonder schroom, en op het pijnlijke af, legt de commissie hen het vuur aan de schenen. Interesse lijkt daarbij niet de eerste drijfveer. Liever blijven de gelederen gesloten. Tussen de sollicitatiegesprekken door worden de beslommeringen in de woongroep besproken. De sfeer komt op scherp te staan als één van de medebewoners al tijden gestalkt blijkt te worden door een andere bewoner. Tekst, spel Annemarie Prins, Gerardjan Rijnders, Nanette Edens, Paul Koek, Eric Besseling.
Bellevue Lunchtheater, 28 mei t/m 12 juni, theaterbellevue.nl

Suzanne Bakker: Vraag dat maar aan je moeder!

Op humoristische wijze legt theatermaker Suzanne Bakker de connectie tussen totaal verschillende familieverhalen uit de Banne in Amsterdam-Noord. In de wandelvoorstelling smelten de verhalen samen met haar eigen familiegeschiedenis tot een gezamenlijk ontworpen stamboom. Al wandelend neemt deze intieme voorstelling je mee in een zoektocht naar identiteit en oorsprong. Vraag dat maar aan je moeder! gaat over het herkennen, doorbreken en koesteren van familiepatronen. Start bij Buiksloterkerk, de Banne.
1 en 2 juni (ook nog 6 t/m 9 juni), ticketkantoor.nl/events/theaterstraat

YoungGangsters: The Promised Land

Een oldschool Western in outerspace over het einde van de aarde. Space Cowboys landen op een onbekende planeet. Naar oud gebruik kolonialiseren ze het ‘gevonden’ terrein met hun supersonische wapens. Bij YoungGangsters betekent dat spectaculair humoristisch vechttheater over de clash tussen de kapitalistische en spirituele betekenis van land. Saddle up and hold on tight! Met Rutger Remkes, Marius Mensink, Daphne Masé, Victor Bottenbley. Tekst van Jibbe Willems, Annechien de Vocht doet de regie.
28 en 29 mei, Karavaan Festival, PEN-dorp, Alkmaar (in juli ook op Over t IJ)

Expo

Ronny Delrue: Zilverspoor

Het atelier van Ronny Delrue heeft melkglazen ruiten die de wereld verbergen achter een ondoordringbare sluier. Maar de Belgische kunstenaar heeft geen beelden van buiten nodig. Hij schildert wat voor zijn geestesoog verschijnt en stolt ergens tussen zijn hoofd en zijn hand. In tekeningen, zijn meest geliefde medium, werkt hij zo mogelijk nog intuïtiever. Hij zet het potlood op het papier en laat zich leiden door zijn gereedschap. De lijn is zijn houvast. Gecombineerd met sculpturen heeft Delrue zijn tekeningen en schilderijen nu samengebracht in één grote installatie.
T/m 11 juni in Galerie Fontana, Lauriergracht 142

null Beeld

OBA: Ik Azië

“Ze lijken allemaal op elkaar.” Dat is waarschijnlijk nog het meest gehoorde vooroordeel over Aziaten. Rui Jun Luong rekent er effectief mee af door bezoekers van deze tentoonstelling portretten van bijzonder uiteenlopende Aziatische Nederlanders voor te schotelen. Mede-exposant Kevin Kwee haalde Peranakan-Chinezen voor zijn lens, een bevolkingsgroep die zo sterk is geassimileerd in Indonesië, Singapore en Maleisië dat ze haar oorspronkelijke identiteit bijna verloren heeft. Ook de twee miljoen mensen met Aziatische wortels die in Nederland wonen, zijn vaak onzichtbaar. Daar wil deze tentoonstelling verandering in brengen.
T/m 30 juni in OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143

Singarum Jeevaruthnam Moodley & Neo Image Matloga

We just want to be closer

De fotostudio die Singarum Jeevaruthnam Moodley (1922-1987) in 1957 opende was veel meer dan een plek waar pasfoto’s worden gemaakt. Voor zijn zwarte en gekleurde clientèle was de zaak een oase. Hier konden zij zich verkleden en poses aannemen, zichtbaar zijn op een manier die onder het apartheidsregime onmogelijk was in het openbaar. Neo Image Matloga werd geboren zes jaar na Moodley’s dood en drie jaar na de afschaffing van apartheid. Maar in zijn collage-schilderijen speelt onderdrukking nog steeds een belangrijke rol – onderhuids, verpakt in symbolen en vertaald in houdingen.
T/m 30 september in ABN Amro Kunstruimte, Gustav Mahlerlaan 10

Guillaume Bijl: Composities & Sorry’s

Iedereen die wel eens op het Europaplein in Zuid komt, kent de beelden van Guillaume Bijl. Op sokkels heeft de Belgische kunstenaar onder andere een goochelaar met zwevende assistent en een acrobatenpaar neergezet. Voor zijn eerste Amsterdamse tentoonstelling in bijna tien jaar diept hij de alledaagse beeldtaal van consumptie en commercie verder uit. Zijn voorstellingen lijken op het eerste gezicht vertrouwd en zelfs banaal, maar door ze uit hun gebruikelijke context te trekken krijgen ze iets vreemds en surreëels. Het is aan de kijker om te bepalen waar de scheidslijn ligt tussen de echte wereld en de kunst.
T/m 2 juli in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314

Film

Hany Abu-Assad: Huda’s Salon

Regisseur Hany Abu-Assad begon zijn filmcarrière in de jaren negentig in Nederland. Maar hij is op zijn best als hij filmt op zijn geboortegrond, toont ook zijn nieuwste film weer. Het verhaal van de thriller, over twee Palestijnse vrouwen die worden gechanteerd door de Israëlische geheime dienst, haalde hij uit de realiteit.
Te zien in Het Ketelhuis, Rialto

Tim Leyendekker: Feast

Videokunstenaar Leyendekker neemt de Groninger hiv-zaak, waarin mannen in de jaren negentig op seksfeesten werden gedrogeerd en geïnjecteerd met geïnfecteerd bloed, als uitgangspunt voor een experimentele documentaire die de zaak vanuit zeer uiteenlopende kanten benadert.
Te zien in De Balie, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Studio/K

Meet the Archive

Eye Filmmuseum herbergt een enorm archief, dat terugvoert tot de vroegste jaren van de cinema. Daar wordt een dag lang de schijnwerper op gezet, met vertoningen en presentaties rond bijzondere vondsten en lopende restauratieprojecten. Onder meer over de poppencollectie van animator Joop Geesink en een presentatie van kunstenaar Imran Channa, die als artist in residence nieuw werk ontwikkelt vanuit de Eyecollectie.

Vrouwen van Suriname. Beeld
Vrouwen van Suriname.


De dag eindigt met vertoningen van twee bijzondere films die ons terugvoeren naar zeer uiteenlopende kanten van de late jaren zeventig. Enerzijds Vrouwen van Suriname, een nieuwe restauratie van een activistische documentaire die vier sterke vrouwen portretteert in de jaren rond de Surinaamse onafhankelijkheid. En anderzijds Knockin’ on Herman’s Door, samengesteld uit outtakes van de vorig jaar gerestaureerde Herman Broodfilm Cha Cha (1979), een uniek tijdsbeeld van de Nederlandse popscene van toen.
Te zien op 28 maart in Eye Filmmuseum

null Beeld

Kind

Festival: Hemeltjelief!

Theatervoorstellingen, workshops en andere kinderactiviteiten zoals schminken of een pop-up disco: zaterdag en zondag staan de NDSM werf in het teken van poppen op het Hemeltjelief Festival. Het thema van deze vierde editie is ‘de poppen aan het dansen’. Kijk naar een poppenkast en de poppenparade of doe mee met Marionettepret. Naast alle poppenactiviteiten kan men ook genieten van live muziek, dj’s en foodtrucks.
Zaterdag 28 en zondag 29 mei, NDSM-Plein

Het Mooie Kinderboekenfestival

Aanstaande zondag wordt voor de vijfde keer Het Mooie Kinderboekenfestival georganiseerd in de Tolhuistuin. Ieder half uur start er een nieuwe ontdekkingstocht langs de mooiste kinderboeken, onder begeleiding van een ervaren reisleider. Je kan kiezen uit twee verschillende routes: eentje voor kinderen van 4 t/m 6 jaar, en eentje voor kinderen van 7 t/m 10 jaar. Je koopt een kaartje voor een vaste route met tijdslot. Een route duurt ongeveer 2,5 uur.
Zondag 29 mei, Tolhuistuin

En Ook

Pure Markt: Park Frankendael

Burgers, oesters, biertjes of taart met koffie, op de Pure Markt vind je ambachtelijke ondernemers op het gebied van eten, drinken en spullen. Ze kunnen je meer vertellen over de herkomst en het productieproces van hun producten. Neem een picknick kleedje mee en strijk neer in Park Frankendael, terwijl de kleintjes in de zweefmolen zitten.
Zondag 29 mei, 11.00 uur, Park Frankendael

Festival: Rollende Keukens

Zaterdag en zondag zijn de laatste dagen dat je kan genieten van een speciaalbiertje of een wijntje met hapjes uit allerlei keukens. Het Westerpark staat vol met zo’n 100 rollende keukens (foodtrucks). Alle verschillende keukens verzorgen zelf live optredens, zodat iedere muzieksmaak aan bod komt. Na een tweejarige pauze door corona, is de entree nog altijd gratis. Nieuw dit jaar zijn de historische circustenten met een eigen programma. Ook serveert de bekendste rollende keuken, de roodgele Cantina Mobilé, een proeverij die is samengesteld door de koks van Markt Maal.
Zaterdag 28 en zondag 29 mei, 13.00 uur, rollendekeukens.amsterdam

Lezing: De Affaires #2

Drie toneelstukken over institutioneel racisme in Nederland, was de opdracht aan drie jonge theaterschrijvers van Likeminds. In de tweede aflevering staat de affaire rond antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb centraal. Zij was betrokken bij de geheime campagne van de gemeente om radicalisering te bestrijden. Vera Morina schreef een theatertekst, Joris Luyendijk en Fatima Elatik (oud-politicus en bestuurder) zijn te gast.
Maandag 30 mei, 20.30 uur, De Balie

Clubnacht: Jiggy – 8 years

Jiggy, de hip-hop- en r&b-avond in Bitterzoet, bestaat acht jaar en dat wordt dit weekend gevierd. Verwacht hits van onder anderen Usher, Rihanna, Drake en Kendrick Lamar. Dj’s Mickster & Cruzito met mc Madd Son staan achter de draaitafel.
Zaterdag 28 mei, 23.30 uur, Bitterzoet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden