PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: Afro-Cubaanse klanken, theater en film in de openlucht en natuurlijk het Grachtenfestival

Grachtenfestival. Beeld
Grachtenfestival.

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool

Muziek

Wereldmuziek: Orchestra Baobab

De roots van Cubaanse muziek liggen voor een groot deel in Afrika, maar heel wat Afrikaanse muzikanten zijn op hun beurt beïnvloed door Cuba. Orchestra Baobab mengt al vijftig jaar Afro-Cubaanse klanken met West-Afrikaanse tradities en internationale popmuziek en vergaarde daar wereldroem mee. Wat de Buena Vista Social Clubs is voor Havana, is Orchestra Baobab voor Dakar. De groep ontleent zijn naam trouwens aan de typische Afrikaanse boom, ook wel apenbroodboom genoemd.
Donderdag 18 augustus, 19.00 uur, Melkweg

Pop: Agnes Obel

Altijd leuk, een popconcert op een bijzondere locatie. En al helemaal als die locatie in de openlucht is. Het Amsterdamse Bos is de perfecte omgeving voor de muziek van de Deense singer-songwriter Agnes Obel. Ritselende blaadjes, kwetterende vogels en dan die engelenstem en het subtiele pianospel van Obel er bij. Wordt gegarandeerd mooi. Het concert is wel uitverkocht, maar TicketSwap is je vriend.
Maandag 15 augustus, 19.00 uur, Amsterdamse Bostheater

Jazz: Ben Fitzpatrick Quintet

De hele zomer organiseert het Muziekgebouw concerten op het grote terras aan het water. De Amerikaans-Ierse tenorsaxofonist Ben Fitzpatrick treedt er op met een band bestaande uit muzikanten die hij leerde kennen tijdens zijn studie aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Het gaat goed met de jonge Fitzpatrick. Begin dit jaar werd hij zelfs eerste tenor in de Duitse WDR Big Band, de beste bigband van Europa. Bezoekers van zijn concert op het Muziekgebouwterras kunnen de muziek desgewenst combineren met een diner. Voor en na is er een dj.
Zaterdag 13 augustus, 20.00 uur, Muziekgebouw

Theater

Bo Tarenskeen: Het Indisch interieur

In Het Indisch Interieur onderzoekt schrijver en regisseur Bo Tarenskeen hoe het oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders. Tarenskeen is al langer bezig met een zoektocht naar Indische verhalen en perspectieven. Eerder regisseerde hij onder meer De Indië Monologen. In Het Indisch Interieur is spelen Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Amarenske Haitsma, Mingus Dagelet en Tarenskeen zelf.
Maandag 15 en dinsdag 16 augustus Internationaal Theater Amsterdam

Het Indisch Interieur. Beeld
Het Indisch Interieur.

ITA: Cliënt E. Busken

Maria Kraakman, gelauwerd actrice bij het ITA-ensemble, debuteerde vorig jaar als regisseur met de boekbewerking van Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Destijds was Brouwers nog niet overleden, acteur Gijs Scholten van Aschat (die de monoloog speelt) sprak hem persoonlijk over de bewerking. Kraakman vond het doodeng om te doen en heel spannend om haar collega Gijs te regisseren, maar het geheel pakte goed uit.
17 - 27 augustus, Internationaal Theater Amsterdam

Vondelpark Openlucht: Kasper van der Laan | Martijn Koning

Kasper van der Laan komt met Summer of ‘22, een try-out. Eerder maakte hij indruk met zijn debuutvoorstelling 1 kilo. Martijn Koning confronteert zijn publiek in Appeltjes Schillen ‘eens flink met de waarheid’.
Zaterdag 13 augustus, 20.30 uur, Vondelpark Openluchttheater

Martin Luther Kingpark: De Parade

De Parade is eindelijk weer neergestreken in het Martin Luther Kingpark. We kunnen weer ouderwets zweven in de zweefmolen en er is veel eten, drank en uiteraard theater. Een paar tips: Stan Vreeken & Jorn die met Oeirapoeroe komen, Joost Oomen, Willie Darktrousers & de Poezieboys met Eisføgl over poëzie, HZT/Club Gewalt met Drei, Vier, Flirt Mit Mir, Golden Palace en Underground, a Mime Tragicomedy van Mher & Meghan.
T/m 28 augustus, Martin Luther Kingpark

Kids

Speurtocht: Verhaalvontuur

Verhaalvontuur is een rondleiding en speurtocht in de Jordaan, waarmee kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van Oud-Amsterdam. Scan de QR-code en luister en kijk naar een acteur die bijvoorbeeld uitlegt waar de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ vandaan komt. Intussen voeren de kinderen verschillende opdrachten uit. De speurtocht duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.
Elke dag, verhaalvontuur.nl, €19,50 per gezin

Kinderfeestje: versier je eigen T-shirt

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen bij het Fashion for Good Museum op een duurzame manier een T-shirt versieren. De workshop begint met een rondleiding waarin wordt uitgelegd hoe een shirt wordt gemaakt. Vervolgens start de workshop. Ontwerp en versier je eigen T-shirt met natuurlijke kleurstoffen, gemaakt van avocado, koffie en kurkuma. Kinderen kunnen er kraaltjes op naaien, figuurtjes op borduren of op tekenen. De workshop is geschikt voor kinderfeestjes met een maximum van tien personen.
Woensdag tot en met maandag 10.00-18.00 uur, 8-12 jaar, €150 per groep, Fashion for Good Museum

Film

Nathalie Álvarez Mesén: Clara Sola

De veertigjarige Clara, die een ontwikkelingsstoornis heeft, is door haar beschermende moeder klein gehouden en wordt door de dorpelingen van haar afgelegen woonplaatsje gezien als een heler. Ze voelt zich nog het meest thuis in de natuur. Dan begint ze zich af te zetten tegen de begrenzingen van haar leven. Zelfverzekerd, lyrisch speelfilmdebuut.
Te zien in Cinecenter, Eye Filmmuseum, Het Ketelhuis, Rialto, Studio/K, Rialto VU

Openluchtbios: Pluk de Nacht

Het grootste openluchtfilmfestival van Nederland is terug voor elf avonden eigenzinnige films onder de sterrenhemel op Het Stenen Hoofd. Parkeer je in een strandstoel voor films die het net even anders doen.
17 t/m 27 augustus, Het Stenen Hoofd

Mohammad Rasoulof: There Is No Evil

Begin juli werd de Iraanse filmmaker Mohammad Rasoulof gearresteerd, samen met collega's als Mostafa Al-Ahmad en Jafar Panahi. Hij zit vast omdat hij met Al-Ahmad het initiatief nam voor een publicatie waarin politiegeweld werd gehekeld. Hoewel de regisseur al diverse malen werd gearresteerd en veroordeeld vanwege zijn films, laat hij het hoofd niet hangen. Dat blijkt ook uit zijn meest recente werk, gemaakt terwijl hem een filmverbod was opgelegd. Daar wist hij onderuit te komen door de film op te bouwen uit vier losse korte films, die elk draaien om de doodstraf en de mensen die deze uitvoeren. De verhalen staan los van elkaar, maar zijn op indrukwekkende wijze thematische met elkaar verweven.
Te zien in Eye Filmmuseum, Filmhallen, Rialto

Festivals

Dance Valley en Dutch Valley

Zaterdag vindt een van de oudste en grootste dancefestivals van Nederland plaats, Dance Valley. In recreatiegebied Spaarnwoude staan tientallen circustenten en een paar grote openluchtpodia. Op het programma staan grote namen als Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero en Benny Rodrigues. Zondag zijn Nederlandse artiesten als Anouk, Snelle en Jan Smit te zien op de podia van Dutch Valley.
Zaterdag 13 en zondag 14 augustus, vanaf €55 euro, Dance Valley, Dutch Valley

Klassiek: Grachtenfestival

Het Grachtenfestival bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met meer dan 200 optredens op 120 verschillende locaties. Tien dagen lang treden jonge musici van over de hele wereld op in kerken, parken, tuinen, huiskamers, concertzalen en natuurlijk op de Amsterdamse grachten. Het festival wordt op de Nieuwmarkt afgesloten met de Amsterdamse band Jungle by Night.
Vrijdag 12 tot en met zondag 21 augustus, diverse locaties

Expo

Verdedig Noord: Welkom in de Noordside

In Kees van Beijnums debuutroman Over ’t IJ (1991) wordt Noord nog beschreven als ‘het Siberië van Amsterdam’. Dertig jaar later is dat wel anders. Noord is hot en iedereen wil wonen in de luxe lofts of zelfbouwwoningen in een postindustriële rafelrand. Maar met de intocht van ‘nieuwe noorderlingen’ dreigt ook iets verloren te gaan. De oorspronkelijke, economisch zwakkere bewoners worden door steeds hogere huurprijzen de stad uitgeduwd. De sociale cohesie erodeert en de kleurrijke ziel van het stadsdeel verbleekt. Verdedig Noord toont in deze tentoonstelling de schoonheid van een stuk stad dat op het punt staat onherstelbaar te worden ‘verbeterd’.
T/m 30 oktober, Amsterdam Museum aan de Amstel

Cobra Museum: Cobra en Noord-Afrika

Als een soort contextpresentatie bij Het Andere Verhaal, waarin gastcurator Abdelkader Benali op eclectische wijze deuren opent naar allerlei vormen van Marokkaanse modernisme, presenteert het Cobra Museum Noord-Afrikaans getint werk van Cobrakunstenaars. Corneille en Anton Rooskens reisden door de regio en Asger Jorn woonde er zelfs een tijd. Wat zij zagen en meemaakten kreeg een plek in hun werk en in hun denken over de eigen Europese kunst.
T/m 20 november, Cobra Museum

Christopher Bucklow: How Deeply Must One Bury a Secret One Wishes to be Discovered?

De figuren in de foto’s van Christopher Bucklow lijken geesten of buitenaardse wezens. Half doorzichtig of van binnenuit gloeiend tonen zij geen herkenbare gezichten en ook naar hun bedoelingen blijft het gissen. Toch zitten ze op de een of andere manier verankerd in de alledaagse wereld waarbinnen ze zijn vastgelegd. Ze zijn mysterieus maar willen misschien ook wel ontdekt en onthuld worden. Die ambivalentie houdt de foto’s van How Deeply Must One Bury a Secret One Wishes to be Discovered? spannend.
T/m 31 augustus, Elliott Gallery, Tussen de Bogen 91

Tropenmuseum: Healing Power

Het is zo vanzelfsprekend. Als je je niet lekker voelt, ga je naar de huisarts en vervolgens in één ruk door naar de apotheek. Maar in veel niet-westerse landen is dat formele medische traject niet de eerste en vaak ook niet de meest gewenste optie. Er is een breed scala aan gezondheidsrituelen en -praktijken, variërend van winti en ayurveda tot ayahuascaceremonies. De tradities van sjamanen, kruidendokters en heksen gaan eeuwen ver terug. Deze tentoonstelling brengt de artefacten die daar bijhoren, afkomstig uit een gebied dat zich uitstrekt van de Noordpool tot Zuid-Amerika, samen met hedendaagse kunst van onder anderen Damien Hirst en Marina Abramović.
T/m 28 augustus, Tropenmuseum

null Beeld

En ook

Markt: Struinen door de IJ-Hallen

Een goedkope bontjas, een tweedehands tas: dit weekend kun je weer koopjes bemachtigen op de IJ-Hallen Markt in Noord. Er staan maar liefst 750 kramen op deze grootste vlooienmarkt van Europa. Voor diegenen die de koopjes als eerste willen scoren zijn er speciale early bird tickets voor 9 euro. Je mag dan al om 6 uur naar binnen.
Zaterdag 13 en zondag 14 augustus, 9.00-16.30 uur, €5,00, IJ-Hallen

Wandeling: Kunst en natuur

Zin in een kunst- en natuuruitje? Kunstenaar Linda Molenaar geeft, ter ere van het vijftigjarig bestaan van het Amstelpark, deze zomer kunst-natuurwandelingen. Aan de hand van de verhalen die schuilgaan achter haar kunstwerken, die vooral op vogels en dieren geïnspireerd zijn, heeft ze wandelingen ontwikkeld.
Zondag 14 augustus, 10.00 uur, €15, Local Nature Guide

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden