PlusAgenda

Onze uit- en thuistips voor komende week: Elvis in concert of een lichtspeurtocht in het Noorderpark

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities tot de leukste films. Ook tijdens de lockdown.

Het Parool

Muziek

Rock-’n-roll
Elvis in concert

2022 begint goed voor de liefhebbers van Elvis Presley, die alweer 45 jaar geleden overleed. In 1968 was The King toe aan een nieuwe fase in zijn loopbaan. Na een periode van zeven jaar waarin hij nauwelijks optrad, maar vooral films maakte, was hij in een depressie beland. In een studio in het Californische Burbank nam hij een tv-concert op dat de naam Elvis kreeg, maar beroemd werd als de ’68 Comeback Special. De show leverde iconische beelden op van Elvis – toen 33 jaar – in een strakke, zwartlederen outfit. Omroep Max zendt het volledige uur uit, gevolgd door een tweede concert: Elvis Presley: Aloha from Hawaii uit 1973, waarin Elvis al een minder fitte indruk maakt.
Elvis: ’68 Comeback Special, zondag, 00.20 uur, NPO2. Elvis Presley: Aloha from Hawaii, zondag, 1.20 uur, NPO2

Klassiek
Nieuwjaarsconcert

De ochtend van 1 januari. Het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen moet nog beginnen. Maar eerst met een laatste zompige oliebol onderuit voor het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, live vanuit de Musikverein in Wenen. Voor de derde keer staat het orkest onder leiding van dirigent Daniel Barenboim (79). Uiteraard aan het einde de Radetzkymars en An der Schönen Blauen Donau.
Nieuwjaarsdag, 11.15 uur, NPO1

Expo

Domenique Himmelsbach de Vries
A Paper Monument for the Paperless

Wie geen paspoort heeft, heeft geen naam of gezicht. De ongedocumenteerden van deze wereld – en dat zijn er steeds meer – leven onder de maatschappelijke radar en hebben daarmee eigenlijk geen leven. Domenique Himmelsbach de Vries maakt ze zichtbaar door middel van zestig in serie gedrukte portretten van vluchtelingen zonder officiële papieren. De kunstenaar heeft gekozen voor de houtsnedetechniek waarmee hij direct refereert aan het expressionisme van een eeuw geleden, dat toen ook opriep tot actie en maatschappelijke verandering. Een actuele tentoonstelling die ook prima door de etalageruit is te bekijken.
T/m half januari in Kunst Kan, Tweede Tuindwarsstraat 4

Su Tomesen
Eterna Primavera

Medellín is de tweede stad van Colombia, ligt op 1500 meter hoogte en dicht bij de evenaar. Hierdoor is het weer altijd aangenaam, alsof het het hele jaar lente is. Bijnaam van Medellín is dan ook ‘stad van de eeuwige lente’. Kunstenaar Su Tomesen woonde en werkte er een half jaar en brengt met een installatie een ode aan de stad. Met foto’s, film en voorwerpen brengt ze de lente tot leven in een tijd dat het in Amsterdam koud is.
T/m 23 januari in etalage van Prent & Boek, Zuiderkerkhof 3

Gouden Koets

Vijf jaar duurde de restauratie van de Gouden Koets en er was een hoop om te doen, vooral rondom het zijpaneel ‘Hulde der Koloniën’ dat echt niet meer van deze tijd is. Het Amsterdam Museum ging de neteligheid niet uit de weg toen het besloot de koets tentoon te stellen, maar geeft alle ruimte aan de maatschappelijke discussie rondom dit Prinsjesdagsymbool. Die kan ook tijdens de lockdown gewoon doorgaan via een speciaal ontwikkelde site. Al klikkend kun je door de tentoonstelling lopen en leren over de geschiedenis van dit beladen erfgoed.
T/m 27 februari goudenkoets.nl

Installatie
Ecognosis N52 19’42 E4 53’34

The World Without Us van Alan Weisman is het ultieme ‘wat als’-verhaal. De Amerikaan stelt een wereld zonder mensen voor en beschrijft hoe het bijvoorbeeld miljoenenstad New York zou vergaan als niet homo sapiens, maar insecten en planten de dienst uitmaken. Kunstenaarsduo BetweenTwoHands nam dat als uitgangspunt voor een installatie in Het Glazen Huis. Op een woon- en slaapkamer met kartonnen meubels projecteren ze stop-motion animaties van niet-menselijk leven – deels uit het Amstelpark. Het werk is gemaakt van tekeningen, gouaches, klei, papier-maché en textiel. Het is dagelijks van buitenaf te zien tussen 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds.
T/m 16 januari in Het Glazen Huis, Amstelpark 4

Op een woon- en slaapkamer met kartonnen meubels worden stop-motion animaties van niet-menselijk leven geprojecteerd. Beeld Chun-Han Chiang
Op een woon- en slaapkamer met kartonnen meubels worden stop-motion animaties van niet-menselijk leven geprojecteerd.Beeld Chun-Han Chiang

Kind

Workshopserie
Teken het boerenleven

In deze workshopserie van het Van Gogh Museum leer je tekenen in de stijl van Vincent van Gogh: handen van boeren, gezichten van boeren en landschappen. De afleveringen zijn opgenomen vanuit Van Goghs voormalige atelier in Nuenen, waar hij woonde van 1883 tot 1885. Ze zijn dus vanuit huis te volgen. Het enige wat je nodig hebt, is een kommetje, een viltstift, twee potloden, een puntenslijper en tekenpapier.
vangoghmuseum.nl

Lichtspeurtocht
Noorderpark

Kerstvakantietip: de lichtspeurtocht in het Noorderpark. Met behulp van buurtbewoners is een wandelroute uitgezet langs zestien verschillende taferelen, die te spotten zijn met een zaklamp. Zo zijn er allerlei dieren te zien die in het park leven, en lichtjes op de reigervijver. Bij elk tafereel is een letter te vinden, waarmee je uiteindelijk een zin kunt vormen. Met de oplossing maak je kans op een prijsje. De speurtocht is het leukst om te doen als het al schemert.
Onder andere bij Pont Neuf en speeltuin Bloemenkwartier, noorderpark.nl

Theater

Verkadefabriek Den Bosch
Verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen

Het is tegen vijven en het donker doet zijn intrede. Het is leeg in de gangen, het café en in de zalen. Maar de makers blijven. Acteurs, cabaretiers, woordkunstenaars… ze blijven maken, ook al zijn de zalen gesloten. Omdat ze het niet kunnen laten, niet kunnen missen en niet anders willen. Ze zouden in het Bossche theater de Verkadefabriek optreden, dus zijn ze daar ook. Ze lopen in de zalen, achter de bar, op de trap naar het dak. En ze beginnen te vertellen. Verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen. Met onder anderen Kirsten van Teijn, Oscar Kocken, Wendell Jaspers, Thijs van de Meeberg, Teddy Tops, Lucas De Man.
verkadefabriek.nl

Jeugdtheatervoorstellingen
Podiumkids Thuis

Oorlog van Artemis, Drie van Maas en BonteHond, Jazz duzz van de Toneelmakerij of Het verhaal van Anders van Aya: op Podiumkids Thuis kun je een berg aan jeugdtheatervoorstellingen (nog eens) bekijken, gewoon vanaf de bank. Koop een kaartje en je hebt 48 uur de tijd om de voorstelling zo vaak te bekijken als je wilt. Het aanbod wordt regelmatig ververst.
podiumkids.nl/thuis
(€2,99 per productie)

Bekijk een berg aan jeugdtheatervoorstellingen via Podium Kids. Beeld Sanne Peper
Bekijk een berg aan jeugdtheatervoorstellingen via Podium Kids.Beeld Sanne Peper

Nederlands Blazers Ensemble
Nieuwjaarsconcert

Niet zomaar een concert, maar een die altijd gepaard gaat met veel theater en spektakel. De 50ste editie van het Nieuwjaarsconcert vindt vanwege de lockdown uiteraard zonder publiek plaats. Al sinds 1972 zijn de deze concerten van het Nederlands Blazers Ensemble net zo onlosmakelijk verbonden met Nieuwjaarsdag als skischansspringen en de Weense wals. Een verrassend muzikaal feestje, met onverwachte gasten, bijzondere verhalen en nieuwe composities van jonge componisten.
Zaterdag 1 januari, 18.50 uur, NPO 2

Sally Maastricht/philharmonie zuidnederland (10+)
Heartbeat

Jeugddansgezelschap Sally uit Maastricht vertelt in Heartbeat het verhaal van een jongen die zijn hartslag kwijt is. Je volgt zijn hartstochtelijke zoektocht en helpt hem actief zijn ‘heartbeat’ terug te geven. Waar gaat je eigen hart eigenlijk sneller van kloppen? Orkest en dansers stappen uit hun domein en dat resulteert in een bijzonder staaltje interdisciplinair theater. Liveregistratie van de allerlaatste voorstelling, zonder publiek.
philharmoniezuidnederland.nl (vimeo.com/651500746)

Film en tv

Paul Verhoeven
Benedetta

De nieuwste Verhoeven maakte al bij de première, afgelopen juli in de competitie van het filmfestival van Cannes, de tongen los. Een scène met een onorthodox gebruikt Mariabeeldje kan alvast de boeken in als zo’n typisch verhoeveniaanse provocatie met een vette knipoog.
Te zien op Pathé Thuis

Wes Anderson
The French Dispatch

Met de bioscopen gesloten halen we thuis de beste films van het jaar in. Een complete menagerie aan topacteurs buitelt over elkaar in deze energiek-melancholische omnibusvertelling, met een drieluik verhalen over het maken van verhalen, overvol terzijdes, uitwijdingen en komische details. Geknipt om thuis met de pauzeknop in de aanslag te (her)kijken.
Te zien op Amazon Prime, Pathé Thuis

The French Dispatch, een energiek-melancholische omnibusvertelling.
 Beeld
The French Dispatch, een energiek-melancholische omnibusvertelling.

The Book of Boba Fett

De serie The Mandalorian was verreweg de best ontvangen uiting in de Star Wars-franchise sinds Disney de boel overnam, zowel door fans als critici. En dus is er nu deze spin-off rond een klassiek personage, de premiejager Boba Fett.
Te zien op Disney+

Florian Zeller
The Father & Maggie Gyllenhaal: The Lost Daughter

Het jaar begon en eindigde met meesterlijke rollen voor actrice Olivia Colman. In The Father speelt ze de dochter van de dementerende vader uit de titel. Die rol leverde acteur Anthony Hopkins een terechte Oscar op, terwijl Colman genomineerd werd voor de prijs voor beste bijrol, maar niet won. Toch vormt Colmans onderkoelde vertwijfeling het echte hart van de film. Komend voorjaar zal de Brits actrice ongetwijfeld wéér kans maken op een beeldje, dankzij haar weergaloze centrale rol in The Lost Daughter. Daarin speelt ze juist de moeder van die verloren dochter uit de titel. Deze Leda is een workaholic, wier strandvakantie wordt verstoord door een jong gezin. Het roept duistere herinneringen op aan de keuzes die zij jaren geleden zelf maakte als jonge moeder.
The Father: Picl, Cinetree, myLum, Pathé Thuis, Ziggo, Amazon Prime. The Lost Daughter: Netflix

Willem Bosch & Pieter Kuijpers
The Spectacular

Een Nederlandse variant op Killing Eve, zo zou je deze misdaad-miniserie kunnen noemen. We zien een kat-en-muisspel tussen twee vrouwen aan weerszijden van de wet, die meer met elkaar gemeen hebben dan ze misschien zouden willen. De op waarheid gebaseerde intriges draaien om IRA-aanslagen in het Limburg van de jaren tachtig.
Te zien op NPO Plus en vanaf 2 januari op NPO3

En ook

Ongekend Zeedijk
Audiotour

Ongekend Zeedijk is een kunstproject in het kader van 750 jaar Amsterdam. Drie kunstenaars verbeelden samen met lokale bewoners en ondernemers het verleden, het heden en de toekomst van de Zeedijk. De expositie is te bekijken in negen verschillende etalages op de Zeedijk. De audiotour met ingesproken verhalen van Zeedijkers is gratis beschikbaar via een QR-code.
stadswandeling.amsterdam/ongekendzeedijk

Lichtkunstwerk
Arctic

In Cultuurdorp Westergas zijn gratis lichtkunstwerken te bezoeken, zoals Arctic, een audiovisuele installatie van Lumus Instruments en de kunstenaars Chris van Meer en Boris Acket. Het bestaat uit zestig lichtpunten, verspreid over de vijver. Kunstenaar en buurtbewoner Tanja Hess zorgde voor de omringende werken: projecties op het World Press Photo House en boomgeesten op de bomen, ontworpen door vijf kunstenaars uit de Staatsliedenbuurt.
T/m 9 januari, Westergas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden