Recept van de dag

Onweerstaanbare linzensalade met dragonvinaigrette

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Linzensalade met dragonvinaigrette.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Ik ga niet zo ver als de beroemde Amerikaanse kok, presentator en kookboekenschrijver James Beard die ooit zei: “I believe that if ever I had to practice cannibalism, I might manage if there were enough tarragon around”, maar ik heb wél een grote liefde voor het kruid dragon (tarragon in het Engels dus; als je vraagt om dragon, kan ik niet ­instaan voor de gevolgen).

De eerste twaalf jaar van mijn leven kende ik het anijsachtige kruid alleen in de goddelijke bearnaisesaus (van boter, eidooiers, sjalotjes, azijn en dragon) die de vriend van mijn vader Bernard altijd maakte en die ik vervolgens altijd in Belgische en Franse restaurants bij mijn biefstuk en friet probeerde – goed, probeer – te krijgen. Maar inmiddels weet ik ook andere zaken met dragon erin te waarderen. Franse kip met dragon-roomsaus. Perzische omelet vol fijngehakte koriander en dragon. Limonade van dragon en citroen, op een hete zomerdag gemaakt uit een kookboek over Centraal-Azië.

De meeste supermarkten hebben tegenwoordig verse dragon in de schappen liggen, maar het kan helemaal geen kwaad om altijd dragonmayonaise, -mosterd of -azijn in huis te hebben, want daarmee maak je heel snel iets lekkers klaar (en alles gaat er een beetje door naar bearnaise smaken). Bak bijvoorbeeld aardappeltjes in de oven en geef er een lik dragonmayonaise bij: iedereen blij. Of klop een vinaigrette met dragonazijn voor een bordje crudités (Frans voorgerecht van verschillende groenten aangemaakt met vinaigrette) van fijngesneden dunne reepjes wortel, blokjes gekookte biet, plakken tomaat, wat mais of groene sla.

Ik kon vandaag op de Albert Cuypmarkt een bakje met verse dragon niet weerstaan en maakte er linzensalade met radijsjes en radijsblad mee. Geen verse dragon in de buurt? Vervang de mosterd of azijn door een dragon­variant.

Linzensalade met dragonvinaigrette

Ingrediënten
1 el Dijonmosterd
½ el wijnazijn
3-4 el olijfolie
snufje suiker
6 takjes dragon*
300 gram linzen (uit blik of zelfgekookt)
5 radijsjes
helft van het radijsgroen of 50 gram veldsla

Bereiding
(Dit is genoeg voor 4 personen als voorgerecht, verdubbel de hoeveelheden als u de salade bij de lunch wilt eten.) 
Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn, olie, suiker, een drupje water en wat zout. Snijd de blaadjes van de dragon fijn en meng door de vinaigrette. Laat de linzen uitlekken en meng in een kom met de vinaigrette. Snijd de radijsjes in extra dunne plakjes. Was en droog het radijsgroen goed en scheur grote bladeren door de helft. Doe voor het serveren de plakjes radijs en het radijsgroen of de veldsla bij de linzen en schep om.

* Gebruik dragonmosterd of dragonazijn als je geen verse dragon bij de hand hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden