Aldus

Online is het altijd monumentendag

Met ‘Om de dag een monument’ krijgt u van Stadsherstel Amsterdam precies dat – digitaal en gratis. Stadshersteller Stella van Heezik (48) vertelt.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dit is wel het coronaproofste idee ooit.

“Fijn om te horen! Het idee dateert al van eerder, eerlijk gezegd, maar we hebben het nu versneld doorgevoerd. Normaal gesproken organiseren we door het jaar heen veel activiteiten in onze monumenten, hiermee hebben we een manier gevonden om mensen toch onze monumenten te laten zien: via de computer.”

Hoe kwam u op het idee?

“Wat echt altijd blijkt bij monumenten is dat er meer verhalen achter schuilen naarmate je meer onderzoek doet. Neem bijvoorbeeld de Reestraat 5: daar blijkt een civetkattenhouder te hebben gewoond, waar een heel boek over is verschenen. Over elk van onze panden is wel iets leuks te vertellen. Die verhalen willen we delen, maar niet allemaal tegelijk, en dus werd het ‘Om de dag een monument’.”

Hoe krijg je dat?’

“Stuur een mailtje naar vrienden@stadsherstel.nl, en we sturen je om de dag een monument.”

Hoe ziet dat monument eruit?

“Het mailtje bevat een link naar onze website, en daar zie je dan om de dag een nieuw monument. Je krijgt informatie wanneer en waarom iets is gebouwd, over bijzondere eigenaars of bewoners, en soms nog een extra verhaal. Meestal beperken we ons tot één pagina, en een stuk of vijftien foto’s. We beginnen met Brouwersgracht 86, het eerste pand van Stadsherstel ooit.”

Hoelang kunt u dit om-de-dagtempo volhouden?

“We hebben ruim 750 panden, dus in 2025, het jubileumjaar van Amsterdam, zijn we door onze voorraad heen. Maar misschien ook niet, want er komen elk jaar nog panden bij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden