PlusRecept van de dag

Onigiri met wasabi, mayo en kip

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: onigiri met wasabi, mayo en kip.

Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

Enkele jaren geleden waren mijn vrouw en dochtertje bij mij op bezoek in Amsterdam. Het was zomervakantie. Dat soort momenten zie ik als een kans om mijn Japanse dochter zo veel mogelijk van mijn achtergrond in Nederland te laten zien: mijn familie bezoeken, uit eten, kanovaren in het Amsterdamse Bos. Allemaal aardig, maar ik zie haar het gelukkigst wanneer we naar Onigiri YA! bij de Albert Cuyp gaan, een Japans afhaalzaakje waar je onigiri, driehoekige rijst­ballen, kunt kopen. Het is het Japanse equivalent van een boterham met Nutella. Dan besef je als ouder dat de identiteit van je dochter al een diepe oorsprong heeft, en dat die zich uit via het eten. We zijn die zomer nog een paar keer teruggeweest naar Onigiri YA!

Mijn vrouw heeft iets soortgelijks; iedere keer dat ze op reis gaat neemt ze instant misosoep, een fles sojasaus en pakjes magnetronrijst mee. Wanneer ze genoeg heeft van het lokale eten, heeft ze zo altijd een mogelijkheid om daaraan te ontsnappen. Als Nederlander vind ik het soms overdreven zo veel waarde aan je eigen eten te hechten. Het zijn immers maar twee weken – of minder – dat je het zonder je Japanse eten moet stellen.

We hebben veel Japanse toeristen die ramen of udon bij ons komen eten. Vaak hebben ze daar al na twee dagen behoefte aan. Het opmerkelijkst was een Japans stel dat direct vanuit het vliegtuig bij ons kwam eten. Chinese toeristen zijn nog honkvaster. Die worden het liefst met de toerbus bij de Chinees afgezet. Er is zeker wel nieuwsgierigheid naar het lokale eten, maar meer als curieus tussendoortje. Een haring of blokje kaas bijvoorbeeld, niet per se een hele maaltijd.

Toen mijn vader een tijdje in het ziekenhuis lag, nam zijn vrouw elke dag thuisbereid eten voor hem mee. Het eten van het ziekenhuis raakte hij niet aan. Het herinnerde me aan wat mijn vrouw me ooit zei, dat een van haar grootste nachtmerries was dat ze in een Nederlands ­ziekenhuis zou belanden en ze moest eten wat ze daar serveerden.

Ik begreep niet zo goed wat ze bedoelde, een ziekenhuis is geen hotel, eten vind ik een bijzaak op zo’n moment. Maar als ik aan mijn vader denk of mijn dochter zie glimlachen met een onigiri, besef ik hoe betekenisvol je eigen eten is. Het is een geruststelling voor je diepgewortelde identiteit, je zijn krijgt een knuffel en daarmee kun je er weer tegenaan.

Onigiri met wasabi, mayo en kip

Ingrediënten (voor vier stuks)
1 kop sushirijst
zout
peper
100 g kipfilet
kewpie mayonaise (naar eigen smaak)
snufje wasabipoeder
1 vel nori (zeewier dat om sushi zit), in vieren gedeeld

Bereiding
Onigiri’s zijn makkelijk te maken en prima om in je lunchbox mee te nemen. Ze zijn een goede aanvulling op een picknick of feestje. Het is een rijstbal waar nori omheen is gewikkeld. De vulling kan van alles zijn: zalm, zeewier, viskuit, umeboshi (gepekelde pruim) of kip, zoals in dit recept.

Was voor het koken de rijst, anders kan die wat stoffig smaken. Snijd de kipfilet in blokjes en kook zachtjes gaar. Laat afkoelen en pluk de kip in kleine sliertjes. Doe er wat zout en peper, mayonaise en een snufje wasabipoeder (meer mag ook) bij. Meng het geheel. Leg een vel huishoudfolie op je werkbank, strooi er een snufje zout overheen, leg er een handvol rijst op en druk die een beetje plat. Doe in het midden een schepje kip. Vouw het geheel samen. Door de folie blijft de rijst niet aan je handen plakken. Nu druk je het geheel dicht in de vorm van een driehoek. Druk zeker niet te hard, anders wordt het te compact. Haal de folie weg en vouw er een kwart vel nori omheen. Je houd je onigiri vast aan de nori als je hem eet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden