Ondernemer: ‘Geefgeld’ is oplossing voor vrijplaatsen als Ruigoord

Tom Kieft
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Met ‘geefgeld’ wil Henry Mentink (65) land ‘teruggeven aan de mensheid’. De deeleconomie-expert ziet kansen voor kunstenaarsdorp Ruigoord.

Wat is geefgeld?

“Precies wat je denkt dat het is. Het gaat erom dat iemand niet investeert in de aankoop van grond, maar echt geld weggeeft zonder rendement te willen. Het idee is dat zo grond wordt vrijgekocht en wordt teruggegeven aan de mensheid en natuur. De grond die met geefgeld wordt ­gekocht, wordt ondergebracht bij verschillende stichtingen die deze grond openbaar houden.”

Waarom doet u dit?

“Na eerst aan Nyenrode gestudeerd en als ondernemer gewerkt te hebben, stortte ik mij vanaf 1990 op de deeleconomie. Ik richtte deelautobedrijf MyWheels op. Dat idee wil ik nu uitbreiden naar het delen van de aarde.”

Is dat niet te mooi om waar te zijn?

“Nee hoor, het gebeurt al! Deze zomer sprak ik een ondernemer die 80 hectare heeft gekocht in Limburg en die weggeeft voor de bouw van drie ecodorpen. En met onze stichting zijn we bezig om bij Apeldoorn een gekraakt ­militair terrein met geefgeld te kopen en om te vormen tot vrijplaats.”

En dat wilt u ook met Ruigoord doen?

“Ik ga niks doen, ze moeten zelf in actie komen. Ik leg uit over geefgeld en hoe ze het moeten aanpakken. Je kunt natuurlijk niet zomaar op iemand afstappen en vragen om een miljoen. Donateurs willen weten dat er iets goeds met het terrein gebeurt. Zo zou Ruigoord vermogende weldoeners kunnen trekken door duidelijk te maken hoe belangrijk een kunstenaarsdorp is voor de omgeving.”

Wat is eigenlijk nu de situatie van Ruigoord? Riskeert het binnenkort hetzelfde lot als het ontruimde ADM-terrein?

“Nee, Ruigoord heeft een huurcontract om er nog in elk geval acht jaar te zitten. Dan hebben ze het ruim vijftig jaar volgehouden. Maar ik zou zeggen: waarom komt daar niet nog vijftig jaar bij? Om dat tijdig te kunnen regelen moeten ze nu met een goed plan komen.”

Hoeveel is er nodig?

“De prijs voor die grond kan oplopen tot tientallen miljoenen. Maar het kan anders: misschien kunnen de bewoners van Ruigoord het met de eigenaar op een akkoordje gooien door duidelijk te maken hoe uitzonderlijk het dorp is. Ik heb veel vertrouwen in Ruigoord.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden