Plus

Ondanks 3D mist Sky toch diepgang

Hoeveel techniek je ook uit de kast haalt, theater valt of staat nog altijd met een goed en logisch verhaal, blijkt ook bij 3D-musical Sky.

Hans Smit
Hoofdpersoon Sky wordt zo erg ­gepest dat ze een wanhoopsdaad ­begaat. Beeld Deen van Meer
Hoofdpersoon Sky wordt zo erg ­gepest dat ze een wanhoopsdaad ­begaat.Beeld Deen van Meer

Het meisje Sky ziet haar kamer om haar heen tollen, ze wordt opgetild en lijkt in een enorme draaikolk te verdwijnen. Het is een van de spectaculaire beelden die de makers van Sky de musical in 3D het publiek voorschotelen.

Zo is er nog een aantal scènes in de voorstelling die je nooit in een theater had kunnen realiseren zonder de speciale brilletjes die de bezoekers gedurende de hele voorstelling op moeten houden. Sky is de afgelopen maanden dan ook zorgvuldig in de markt gezet als de eerste musical met digitale diepte.

Scenario
Bij de première, zondag in Theater Amsterdam, bleek die technische troef ook de gevaarlijkste. Na een kwartier moest de voorstelling worden stilgelegd vanwege een gecrashte lichttafel die ook de speciale effecten aanstuurt. Producent Robin de Levita moest dat in het halfduister het publiek meedelen. Een showstop. Zoiets wens je niemand toe. Gelukkig was het onheil na een 'restart' van drie minuten afgewend en kon de voorstelling vrijwel vlekkeloos worden gespeeld.

Technisch althans, want: hoeveel techniek je ook uit de kast haalt, theater valt of staat nog altijd met een goed en logisch verhaal. En daar schort het aan bij Sky, de musical in 3D. Sarah Miles stelde zich met het scenario een opdracht, aldus het programmaboekje, namelijk dat 'mensen het theater verlaten met een breder inzicht in alle uitdagingen in het leven van jongeren'.

Droomwereld
Zo wollig als dat streven is geformuleerd, zo warrig en flinterdun is het verhaal van Sky. In grote lijnen komt het hier op neer: het meisje Sky (Lisse Knaapen) wordt hevig gepest op school, krijgt drugs van een dealer, neemt uit onervarenheid een overdosis en raakt in coma.

Terwijl artsen vechten voor haar leven en haar moeder (Lone van Roosendaal) zich verwijten maakt, komt het meisje in een soort droomwereld terecht, waarin ook haar overleden vader (Matteo van der Grijn) opduikt.

SKY de musical in 3d

Met Lisse Knaapen, Roben Mitchell, Lone van Roosendaal, Matteo van der Grijn, Eva Van der Gucht, Daisy Duin
Gezien 3/4, Theater Amsterdam
Nog te zien aldaar t/m 30 juni

Die droomwereld is als een sprookjesversie van de gewone, met de grootste plaaggeest (Daisy Duin) als boze koningin, de conrector (Eva van der Gucht) als legeraanvoerder en de dealer (Joel de Tombe) als een soort Doctor Faustus die het hart van Sky wil. Wat hen beweegt blijft vrij vaag, net als waarom de rups, in wie we personage Howie (Roben Mitchell) herkennen, de enige ware vriend van Sky, uiteindelijk een vlinder wordt en tussen de 3D-bomen wegvliegt.

Menig traan
Dialogen zijn oppervlakkig en laten weinig aan de fantasie van de toeschouwer over. John Ewbank tekende voor veel nieuwe muziek en liedteksten, maar komt niet tot grootse prestaties. Hoofdrolspeelster Lisse Knaapen is er een om in de gaten te houden, met een stem als een klok en overtuigend in haar rol van de timide Sky.

Als zij met Matteo van der Grijn de Borsatoklassieker Afscheid Nemen Bestaat Niet zingt, kun je een speld horen vallen en rolt er menig traan achter de 3D-brilletjes. Het zijn helaas uitzonderingen in Sky de musical in 3D.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden