Onbemand restaurant Foodsy blijkt stunt van FNV Horeca

Het eerste personeelloze restaurant van Nederland Foodsy dat vorige week de deuren opende in Amsterdam-West, blijkt een stunt te zijn van FNV Horeca.

'Ik vind niet dat we mensen hebben voorgelogen', reageert voorzitter van FNV Horeca Ben Francooy. Beeld FNV

Verschillende media besteedden eind oktober aandacht aan het pop-up restaurant Foodsy dat donderdag zijn deuren opende aan het Hugo de Grootplein in West. Klanten moesten er zelf koken, tappen, serveren en betalen.

Topkok en zogenaamd oprichter Edwin Sander had na jarenlange ervaring in verschillende toprestaurants namelijk geconcludeerd dat een restaurant ook prima zonder personeel af kan. 'Die moet je scholen, inwerken. Allemaal gedoe. Zo ontstond dit idee,' zei hij tegen Het Parool, in een uitgebreid interview.

Pr-campagne
Maar het restaurant blijkt een stunt van FNV Horeca dat op deze manier juist het tegenovergestelde wil aantonen: horecapersoneel is belangrijk, maar wordt onderbetaald en ondergewaardeerd. Het bedenksel werd door tal van media serieus genomen; onbewust berichtten ze over een pr-campagne.

Dat kreeg online warenhuis Wehkamp al eens voor elkaar met een winkel in de P.C. Hooftstraat die er helemaal nooit kwam. Ook presentator Dennis Weening kreeg de nodige media-aandacht nadat hij een Amsterdamse serveerster een fooi van duizend euro gaf. Achteraf bleek het niet een fooi uit eigen zak, maar uit die van Chocomel.

Argwaan
Is zoiets geoorloofd? 'Eigenlijk niet,' vindt media-ethicus Huub Evers. 'Voor FNV is dit vast een geslaagde stunt, maar als je het hoog wilt spelen kun je zeggen dat de betrouwbaarheid van de journalistiek is geofferd voor de doelen van een particuliere organisatie. Lezers moeten er op kunnen vertrouwen dat wat er in de krant staat zo goed mogelijk is gecheckt. Net zo goed als dat een journalist ervan uit moet kunnen gaan dat bronnen die informatie delen niet liegen.'

'In Tilburg speelde zelfs de burgemeester eens mee in valse berichtgeving over de komst van een afgeschermde homowijk, compleet met veiligheidsmaatregelen. Dat is hem zeer kwalijk genomen.Hij belazerde de media. Het lijkt me vanzelfsprekend dat toekomstige persberichten van FNV Horeca met argwaan worden gelezen.'

Voorgelogen
'We hebben natuurlijk geen volledige openheid van zaken gegeven, maar ik vind niet dat we mensen hebben voorgelogen. Foodsy is daadwerkelijk open geweest,' reageert voorzitter van FNV Horeca Ben Francooy. 'De aanleiding is een voor ons een levensgroot probleem dat al jaren speelt. Er is al bijna twee jaar geen cao van kracht voor de circa 335.000 mensen in de Nederlandse horeca. Wij vinden dat zij daar wel recht op hebben. Wanneer je als vakbond al zo lang tegen muren oploopt, word je wellicht wel iets minder genuanceerd in wat je doet. Ik denk dat het gaat om hoe hoog de nood van je boodschap is. Voor ons was die hoog.'

Na drie dagen gasten over de vloer te hebben gehad, sloot Foodsy zaterdag weer de deuren. Een reservering maken kon al niet; er was niemand om ze aan te nemen. FNV Horeca gaat door met haar campagne voor een betere horeca-cao. 'Wij zijn tevreden over de tot nu toe behaalde publiciteit, maar het is wat ons betreft nog te vroeg om te zeggen of we dit nog eens zo zouden aanpakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden