Aldus

Oma’s Soep bestaat vijf jaar, en laat jongeren daarom speeddaten met eenzame ouderen

Oma’s Soep viert zijn vijfjarig bestaan in Krasnapolsky, waar jongeren en eenzame ouderen kunnen speeddaten, vertelt mede-eigenaar Martijn Canters (30).

Sara Luijters
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Bijna de helft van alle ouderen in Nederland voelt zich regelmatig eenzaam. Jullie willen dit probleem uit de wereld helpen met soep?

“Inspiratie voor Oma’s Soep was de oma van mijn compagnon Max Kranendijk, ze was eenzaam én maakte lekkere soep. Zo ontstond het idee om kookdagen te organiseren waarbij jonge vrijwilligers en eenzame ouderen samen soep maakten, die we verkochten aan de horeca. Nu wordt er nog steeds samen gekookt, maar de soepen worden ook op grotere schaal bereid en verkocht aan supermarkten. Sinds kort maken we ook maaltijden naar recepten van ouderen, die exclusief bij Albert Heijn te koop zijn.”

Hebben ouderen wel iets met (speed)daten?

“Het zou natuurlijk geweldig zijn als er tussen de ouderen onderling liefdes ontstaan, maar het doel is het sluiten van vriendschappen. Studenten en ouderen leveren vaak leuke combinaties op, vanwege de brutale karakters.”

Iedereen kan maandag Grand Café Krasnapolsky binnenwandelen voor een praatje met een eenzame oudere. Wat kunnen mensen verwachten?

“Tussen 13.00 en 15.30 uur zijn er twaalf ouderen met wie 15 minuten gesproken kan worden. Op tafel liggen kaarten met vragen om het ijs te breken. Onder anderen Johnny de Mol, Tim Senders en Edson da Graça zijn er ook om een praatje te maken. We benaderen eenzaamheid altijd op een luchtige manier: ouderen die geen zin hebben om te praten kunnen hun kunstgebit inleveren bij de garderobe, en wie kaal is kan een toupetje kopen onder het motto ‘kaalheid is geen pretje, koop hier uw toupetje’. Humor wordt altijd gewaardeerd.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden