Olijfje

Olijfje is vooral Turks

De zaak noemt zich mediterraans, maar heeft voornamelijk Turkse specialiteiten op de kaart staan. Het vlees is goed, het personeel is aardig, maar de locatie is wat buiten de loop en de kwaliteit van het gebodene is niet echt een omweg waard. Of lokt de opening tot drie uur 's nachts in het weekeinde klanten? Soms voel je je een boze fee.

Drie jaar geleden aten we bij Fujiyama in een nieuw pand aan de Valkenburgerstraat, hoek Markenplein. We hebben er niet veel goede herinneringen aan: de sushi was niet goed, de makreel was verrot en de toetjes kwamen uit de retorten van de chemische fabriek. De rest was nog zo zeer in orde dat we er een zeventje voor overhadden, zoals u weet bij mij bijna een onvoldoende.

Nu heet de zaak Olijfje en is er geen spoor meer te vinden van alle Japa- en Chinoiserie. Het is een eenvoudig, clean interieur: papieren servetjes en al. We zijn (op een woensdagavond) overigens de enige gasten, al komen later twee agenten wat halen om mee te nemen. ''Mooie zaak, mooie zaak,'' houdt er een niet op te melden. Willen ze wat of wat?

De kaart is uitgebreid. Ze noemen zichzelf mediterraans, maar het is toch voornamelijk Turks dat hier de klok slaat. Alsof je je ervoor moet schamen één van de grootste keukens van de wereld te vertegenwoordigen...

Zo heet een gevarieerde schotel met warme en koude hapjes hier niet meze, wat gebruikelijk is, maar tapas. We bestellen voor ons tweeën dit gerecht en krijgen een schaal met negen bakjes en langs de kanten vier sigara boregi, sigaarvormige gefrituurde rolletjes gevuld met feta en peterselie: heel lekker (à la carte vier voor €4,95).

De bakjes zijn gevuld met voor elk een gevulde paprika (gehakt, groente, rijst), een gevulde aubergine (zo'n puntige, gedroogde, met gehakt, ui, tomaat en paprika), vier dolma's (gehakt, groente, rijst), alles warm en lekker. Dan is er hummus (kekererwten dus), tzatziki (yoghurt/komkommer), antep ezme (paprika/tomaat, groene peper, peterselie/ui), barbunya pilaki (bruine bonen/wortel/ui/knoflook en aardappel) en nog zo wat.


Minitoastjes
Erbij krijgen we geen brood, maar minitoastjes. Dat brood mis ik wel. Later, bij het hoofdgerecht komt wel brood, twee stevige soorten.

Bij een eerste bezoek aan een zaak waar gegrild wordt - ze stellen hier elf grillgerechten voor - wil ik nog wel eens een mixed grill bestellen; dan krijg je meteen een mooi overzicht. Hier heb je voor €18,95 die mixed grill, maar voor €21,95 is er de Olijfjespecialiteit, wat blijkt in te houden dat bij spiesen met kip, lamskarbonade en köfte nog ossenhaas komt. We mogen er sausjes bij kiezen: hete, knoflook en mayo. Die laatste is niet zelfgemaakt, dus die laten we gaan. Van de rest gebruiken we niet veel, maar eerlijk gezegd is al het vlees zeer mals en lekker en hoeft niets echt met saus te worden weggemoffeld of opgepept. We laten er goede rijst - eerder blaf - bij komen en we houden zo veel over dat er genoeg is om mee te nemen en er thuis nog een dag van te genieten.

Kebab uit de oven komt en papillotte, in papier gestoofd dus. De lamsvleesblokjes met aubergine, courgette, ui, knoflook, doperwten en oregano zijn lekker en sappig. Ook daar kan nog van mee naar huis (€16,95). De frieten erbij zijn redelijk.

De wijnkaart is klein en wat we drinken, kan ons niet echt verleiden.

En dan de desserts: drie ijsvarianten en nog wat baklava met ijs (€4,95). De baklava is redelijk, het ijs van een blaartrekkende fabriekskwaliteit. Brrrr.


Inkoop herzien
Wat moet je hier nu mee? De mensen zijn buitengewoon aardig, maar ze maken soms de goede keuze (vlees) en soms de verkeerde (toastjes, wijnen, desserts). Met andere woorden: de kok is wel goed, maar de inkoop van alles daaromheen mag nog wel eens worden herzien.

Aangezien deze zaak nogal buiten de loop ligt en zich niet echt zo onderscheidt dat je er met plezier een omweg voor maakt, moet ik nog zien of dit restaurant een lang leven beschoren zal zijn. Of zullen de take-away en de o

pening in het weekeinde tot drie uur 's nachts uitkomst bieden?

Tsja, soms voel je je wel een boze fee. Niets aan te doen.

7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden