Proefwerk

Old School (7,5)

Het prettige restaurant Old School in een oud ROC-gebouw is een schoolvoorbeeld van nouveau ruig. Het is hier en daar wel wat slordig, maar dat zij ze vergeven.

Hiske Versprille
Old School is een oud schoolgebouw in de Gaasterlandstraat Beeld Rink Hof
Old School is een oud schoolgebouw in de GaasterlandstraatBeeld Rink Hof

Wie in Old School naar de wc gaat, waant zich even weer tussen de pubers. 'Hoeren' staat er met bolle schoolschriftletters op de muur gekalkt, en in de deur is 'KK-school' gekrast.

Het voormalige vmbo aan de Gaasterlandstraat, een gebouw uit de dubieuze categorie zo-lelijk-dat-het-weer-mooi-wordt, is sinds vorig jaar een broedplaats voor creatieven. Maar door de hoge ramen, de brede rode trap en geperste strovezelplaten tegen het plafond is de geur van zweet en krijt bijna nog te ruiken.

Deze zaak is in alles nouveau ruig: een stoere, onafgewerkte plek aan de rafelrand van Zuid die eenvoud en lokaal propageert. Even verderop suist de A10, en voor de deur is een terras waar in de zomer spannende dingen plaatsvinden met barbecues en varkens aan het spit. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping in een aantal doorgebroken praktijklokalen, en het licht dat aan alle kanten binnenvalt is ongelooflijk mooi.

Sowieso is het een prettige plek: ruim en met een uitstekende akoestiek. De bediening is hartelijk, al hebben ze het erg druk met de grote groep die even verderop zit. Daardoor worden een paar zaken vergeten en moeten we soms lang wachten.

Compact
Er is een compacte kaart en daarnaast een sharing menu voor €29,50 per persoon, dat vandaag bestaat uit een gemengd voorgerecht op een plank, een kalfsgebraad en een rabarbertaartje. Dat menu is helaas al uitverkocht, maar de plank mogen we ook los bestellen (€15 voor twee personen) en die is om heel gelukkig van te worden.

Zo'n stoer, goedgevuld bord met lekkers vind ik een uitstekend begin van de avond, en dit is een hele goeie: dungesneden coppa di Parma, huisgemaakte porchetta, spekbokking, krokant gefrituurde spiering met mayonaise van ­gerookte paprika, verschillende verse en ingemaakte groenten en lekkere olijven. Wat brood erbij was fijn geweest, maar dat krijgen we, ook na twee keer vragen, pas als alles al op is. Jammer.

Dan volgt een tintelfrisse salade van verschillende soorten radijs en labneh (hangop, €7,50). In de dressing zit ras el hanout en oer-Hollandse stroop, wat een geinige combinatie is, en het geheel is bestrooid met gepofte ­parelgort - een soort rice crispies maar dan lekkerder. Ook de gulle plak huisgemaakte paté (€9,50) is prima, goed in de lever en lekker grof. De piccalilly die erbij komt had nog wel een maandje mogen rijpen, dat soort condimenten zijn vlak na het maken wrang en azijnig en worden ronder en milder als je ze een tijdje laat staan. Het sodabread bij de paté heeft juist al een dag of wat ­gelegen, terwijl je dit type brood, gemaakt met baking soda, juist echt vers moet eten - anders heb ik veel liever gewoon gistbrood.

Tegenvaller
Het hoofdgerecht, rugfilet van Baambrugs big met kool en blini's van pastinaak (€19,50), valt tegen. Zo'n grof, eenvoudig gerecht moet héél goed zijn uitgevoerd om niet saai te worden, en dat is helaas niet het geval. Goed varken mag van mij best nog een beetje roze zijn, maar dit is zo rauw dat het piept en knort tussen de kiezen. De 'blini's' zijn flauw en lijken meer op wat Engelsen bubble & squeak noemen: opgebakken stamppot. De kool heeft verbrande randjes en is niet aangemaakt, jus ontbreekt. Meh. Het vegetarische hoofdgerecht, rotolo met kardoen en ­ricotta (€16,50) is wel lekker, al had ik zo'n pastarol zelf eerder met bechamel gemaakt: het is erg kazig met zowel ricotta als parmezaan. Maar de kardoen, een groente die lijkt op een kruising tussen artisjok en bleekselderij, is heerlijk.

De dessertkaart is minimaal: we kunnen kiezen tussen taart, kaas en friandises. Wat als 'devil's food cake' op de kaart staat, lijkt niks op de lagentaart van luchtig chocoladebiscuit met glazuur die deze Amerikaanse klassieker hoort te zijn. Dit is een brownieachtige taart, best lekker maar net uit de koelkast, met ernaast pecannoten, brokken harde karamel, toffee en een nogal overbodige dot slagroom. Bij friandises (€4,50) denk ik aan een feestelijke selectie kleine zoetigheden: een koekje, een chocolaatje, iets elegants. Wat we krijgen is een papieren zak met daarin drie mueslireepachtige havermoutkoekjes en drie madeleines, ook weer koud en niet helemaal vers. ­Wederom: meh.

Het mag hier en daar met iets meer aandacht, maar toch ben ik gecharmeerd van deze sympathieke zaak. En voor die plank en die ondergaande zon fiets ik met plezier nog eens om.

Paroolverslaggever Hiske Versprille Beeld Floris Lok
Paroolverslaggever Hiske VersprilleBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden