Podcast

Ok Millennial: wie is zich bewust van witte privileges?

Ben je bereid je bewust te worden van iets waar je je nooit bewust van was? Deze week praten Malou Holshuijsen, Aik Kramer, Emma Westermann en Thijs Launspach over hun eigen witte privilege.

Het Parool

Aik Kramer: “Ik heb zelf niet het gevoel dat ik veel privileges heb. Ik heb ook het gevoel dat ik hard mijn best heb gedaan voor alles wat ik bereik t heb in mijn leven. Maar wat ik deze week heb geleerd is dat je niet racistisch hoeft te zijn om geprivilegieerd te zijn. Het feit dat ik geen vooroordeel heb over mensen met een andere huidskleur wil niet zeggen dat ik niet supergeprivilegieerd ben omdat ik een witte man ben.”

Emma Westermann: “Ik merk dat deze tijd mij hoop geeft. Er is een reikwijdte ontstaan. Er wordt over gesproken. Ik denk dat de boodschap is: Wordt bewust van je eigen positie in het geheel.”

Thijs Launspach: “We hebben gewoon ongelooflijk wind mee, en daar hebben we zelf niks over te zeggen. We zijn geboren op een bepaalde plaats, en wie zien er genetisch uit zoals we eruit zien. Het gaat niet om het genieten van de voordelen maar het niet hoeven meemaken van de nadelen.”

Malou Holshuijsen: “Ik merk dat als het puntje bij het paaltje komt, ik in het verleden veel te weinig mijn mond heb opengetrokken. Ik heb nooit gezegd dat het raar is dat het team waarin ik werkte volledig wit was. Terwijl dat eigenlijk gewoon idioot is, kijk om je heen. Ik wil me meer uitspreken, ik vind dat dit moet.”

Deze podcast verschijnt om de week. Interesse in meer podcasts? Je vindt ze op parool.nl/podcast. Verschijnt om de week. Luisteren kan ook via iTunes en Spotify.

null Beeld Parool
Beeld Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden