PlusMeneer & mevrouw Hamersma

O zo simpel (en snel): boterzachte zalm met rode ui en dille

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: zalm met rode ui en dille. Met een witte Schödl.

Mijnheer en mevrouw HamersmaBeeld Sjoukje Bierma

Het Altaar – zo noemde mevrouw Hamers­ma haar etalage toen zij eerder eens de 22 kookboeken had uitgestald die zich erop voorstonden ‘de Bijbel’ te zijn. De belofte trok vele gastrogelovigen, die zich overigens keurig aan de regels hielden. Zo zorgde mevrouw Hamersma dat er nooit meer dan dertig mensen binnen waren en werd er niet gezongen. Na het ontsmetten van de handen mocht er op veilige afstand alleen gepraat worden. Over bijvoorbeeld bakken, worsten, stamppotten, pizza’s, salades en soepen, waarvan het woord in voornoemde bijbels werd verkondigd.

Doodgewoon

“Ik zou nu trouwens ook makkelijk weer een etalage kunnen vullen met kookboeken die het voor de kok van dienst simpel houden,” zei mevrouw Hamers­ma. Ze wees op een stapel van meer dan vijftig boeken met ‘simpel’ of ‘simply’ in de titel. Het was haar opgevallen, omdat ze net met de Nederlandse ­editie van Alison Romans bestseller in handen stond. Haar Nothing Fancy was vertaald als Bijzonder simpel. Eat your heart out, Yotam Ottolenghi, met dat doodgewone Simpel van je.

“Maar eens even kijken of ik net zo enthousiast kan worden als de kookboekenrecensenten van The New York Times en The Guardian,” verkondigde mevrouw Hamersma en ze besloot tot een gerecht met zalm, uien en dille. Ik ook blij, want dat maakte het voor mij eveneens bijzonder simpel. Als het om witte wijn gaat, zwemt zalm ­zelden of nooit tegen de stroom in. En dille is alleen een game changer voor wie er rood bij wil drinken.

Witte bordeaux

Tannines en het karakteristieke anijs- en venkelachtige van voornoemd kruid houden er geen vriendschappelijke betrekkingen op na. De witliefhebber daarentegen kan juist zijn hart ophalen. Dille biedt een scala aan mogelijk­heden. De Italië-tifosi hebben de keuze uit bijvoorbeeld vernaccia, verdicchio of juist een sauvignon blanc uit het noordelijke Alto Adige-Südtirol. Die laatste druif kun je overigens ook de afslag richting Frankrijk laten nemen, waardoor er plots ook witte ­bordeaux of de Loire in het vizier komen.

Wereldburgers kunnen evenzeer bij ’s werelds beroemdste witte druif terecht, de chardonnay. Al dienen dan te vet en te houterig vermeden te worden. Slanke, levendige types, dat is wat dille wil. Wat dat betreft is ook een Oostenrijkse grüner veltliner een kandidaat.

Soortgenoot

Ik herinnerde me hoe geweldig een biologische uitvoering smaakte bij de gravad lax die ik eens bij The Flying Elk in Stockholm geschonken kreeg. Nu kon ik in mijn tientallen Moleskine-opschrijfboekjes zo gauw niet meer terugvinden welke dat ook weer precies was, maar ik wist wel een zeer patente soortgenoot in mijn proefkoelkast te ­liggen. Zodoende aarzelde ik niet. Ook al omdat het gerecht dat mevrouw Hamersma had gemaakt niet alleen bijzonder simpel was, maar ook bijzonder snel op tafel stond.

Vervolgens hebben we ons moeten bedwingen om niet alles ook in no time soldaat te maken. “Rustig eten,” verordonneerde mevrouw Hamersma. “Slokje voor slokje,” zei ik tegen haar.

Alison Roman.Beeld RV

1 citroen, 1 kilo zalmfilet zonder vel, zout en peper, 6 el boter, 60 ml olijfolie, 1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen, 2 el kappertjes, uitgelekt. 1 flinke hand vol verse dille, grof gesneden,

2 el geroosterd sesamzaad

Boterzachte zalm met rode ui en dille

(4-6 personen)

Verwarm de oven voor op 165 graden. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en ­verwijder de pitjes. Bewaar de andere helft voor het sap. Leg de zalm op een bakplaat met opstaande rand of in een ovenschaal en ­bestrooi hem met zout en peper.

Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Verwarm de boter (draai de pan af en toe rond) 2-3 minuten tot hij bruin wordt. Voeg de olijfolie, de citroen en de helft van de uienringen toe. Bestrooi het geheel met zout en peper en bak het (af en toe husselen) 2-3 minuten tot de citroen en de uien bruin en krokant worden. Voeg de kappertjes toe.

Schenk het boter-citroenmengsel over de zalm. Schuif de zalm in de oven, 12-15 minuten, tot hij net gaar is en nog medium rare van binnen. Haal de zalm uit de oven.

Meng intussen de dille met het sesamzaad in een kom en knijp er wat sap over uit van de halve citroen. Strooi er zout en peper over. Verdeel het mengsel over de zalm en leg de uienringen erop. Serveer met knoflookbrood, gestoomde broccoli of salade. 

Zalm met rode ui en dille.Beeld Alison Roman
Weingut Schödl 2019, Grüner Veltliner ‘Loidesthal’, Weinviertel, Oostenrijk. € 12,95 (wit; biologisch)Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden