NVWA maakt documenten paardenvleesschandaal openbaar

De NVWA bracht vrijdag een lijst naar buiten met 1800 bedrijven die mogelijk zonder het te weten paardenvlees hebben betrokken bij sjoemelaar Willy Selten. De paardenvleesaffaire wordt er niet veel duidelijker op.

De ingang van vleesverwerker Willy Selten in Oss op 13 februari 2013, na de inval van de NVWA. Beeld anp

Albert Heijn, Lidl, Slagerij Louman en Johma Salades, en restaurants als Serre in het Okura, Ron Blaauw, l'En­trecote et les Dames en De Roode Leeuw: ze staan allemaal op de door Foodwatch en de NVWA zwaarbevochten Seltenlijst. Maar wat betekent dat nou eigenlijk precies?

Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss was drie jaar geleden de spil in een ­gigantisch paardenvleesschandaal. De Voedsel- en Warenautoriteit NVWA riep 50.000 ton vlees terug, omdat er in rundvleessnippers van Selten goedkopere, niet geregistreerde paardenvleessnippers waren aangetroffen. Vorig jaar april werd Selten veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar voor het plegen van fraude en valsheid in geschrifte. Zijn bedrijf ging failliet.

Niet openbaar
De NVWA wilde de lijst met namen en gegevens van de bedrijven die het vlees van Selten hadden gekocht aanvankelijk niet openbaar maken, omdat ze bang waren dat die dan in de publieke opinie ten onrechte als overtreder zouden kunnen worden aangemerkt. 'De directe en indirecte afnemers van Selten zijn slachtoffer in deze zaak, die wisten niet dat er mogelijk met vlees werd gesjoemeld,' zegt een woordvoerder van de keuringsdienst. 'Bovendien moesten wij, omdat de vleesgroothandel in zijn administratie de herkomst van zijn producten niet duidelijk kon aantonen, ál het vlees van Selten terugroepen, niet alleen de snippers.'

Consumentenorganisatie en zelfbenoemde voedselwaakhond Foodwatch procedeerde meer dan tweeën- half jaar om de lijst toch openbaar te krijgen. De rechter gaf hen begin december gelijk, en gisteren publiceerde de NVWA hem op haar website. Er staan bijna achttienhonderd bedrijven op die direct of indirect vlees van Selten verhandelden, en bijna vijfhonderd producten waarin Seltenvlees werd verwerkt.

Frans Louman van de beroemde slagerij aan de Goudsbloemstraat: 'Wij staan op de lijst omdat we wel eens vlees van Selten hebben gekocht, maar dat waren altijd grote stukken vlees, geen snippers. Ik weet dus zeker dat daar geen paardenvlees bij zat.' Woordvoerders van de meeste betrokken restaurants laten ook weten grote stukken te hebben afgenomen, zoals sucade of hele lendes.

Achteraf
Gertjan Kiers van Fontijn vlees, een horecagroothandel die levert aan honderden Amsterdamse restaurants, nam in de bewuste periode wél 300 kilo snippers van het gewraakte bedrijf uit Oss af. 'Toen werd er drie maanden later door de NVWA gezegd dat we het moesten vernietigen. Tja, toen was het natuurlijk allemaal al lang en breed verwerkt en verkocht. Je komt er achteraf nooit meer achter of er paardenvlees in zat.'

Dus wat moet de consument nou uiteindelijk met die lijst? Jurjen de Waal van Foodwatch: 'De lange lijst geeft wel aan hoezeer het is misgegaan in die tijd. De NVWA deed er heel lang over om al dat vlees te traceren. De lijst is dus vooral belangrijk omdat we er aan kunnen zien op welke schaal de keuringsdienst heeft gefaald.'

De organisatie gaat binnenkort met de NVWA in gesprek over of duidelijker kan worden gemaakt waarin de snippers nu precies waren verwerkt. De consument die de producten kocht, zal daar weinig aan hebben, zegt De Waal. 'Het is drie jaar later, misschien heeft iemand nog ergens een blikje knakworsten met illegaal paard erin in z'n kastje staan, maar verreweg het meeste vlees is inmiddels allang opgegeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden