Culinaire trend

Nummer 1 in de top 10 van beste gerechten van dit jaar: een pan rijst

Jollof

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: de Afrikaanse keuken(s).

Het is weer tijd voor eindejaarslijstjes. Mocht je dat nog wat vroeg vinden: voor iemand die zich al sinds 1 januari elke dag verheugt op kerst heb ik me al behoorlijk lang ingehouden. Mijn lijstje bestaat zoals altijd uit de tien beste gerechten die ik het afgelopen jaar at. En hoewel ik de komende twee maanden nog behoorlijk wat diners voor de boeg heb, weet ik nu al welk gerecht er op nummer één komt: een pan rijst.

Jollof is een traditioneel rijstgerecht uit Afrika. Land van oorsprong is Ghana (althans, dat vinden de Ghanezen), Senegal (vinden de Senegalezen) of Nigeria (nou ja, je raadt het al). Wie er gelijk heeft weet niemand, maar dat maakt voor dit verhaal niet uit. Jollof staat in veel Afrikaanse landen zo’n beetje elke feestdag op tafel. Er zijn jolloffestivals, liedjes over jollof, jollof-kookwedstrijden en eindeloos veel discussies over het beste recept. Want er gaan weliswaar standaard uien, tomaten en pepers in, maar verder heeft iedere kok zijn eigen versie.

Jollof kun je in Amsterdam bestellen bij onder andere Obalade Suya en African Kitchen in Zuidoost. Maar mijn eerste en onvergetelijke jollof proefde ik een paar maanden geleden bij Ikoyi in Londen, een met een Michelinster bekroond West-Afrikaanse restaurant waar chef-kok (en filosoof!) Jeremy Chan achter de kachel staat. Zijn versie werd geserveerd met een krab-custard en kwam in een pan met deksel op tafel. Zodra het deksel werd verwijderd, kwam er een gekmakende damp van peper en andere specerijen vrij. De rijst zelf bleek het ultieme comfortfood: rokerig, geurig, kruidig, pittig, en – door de custard – verrukkelijk romig.

Sinds die jollof – of eigenlijk alles wat ik bij Ikoyi at – ben ik een lichte obsessie voor Afrika aan het ontwikkelen. Daarin sta ik niet alleen, want het vaak zo vergeten continent is aan een enorme opmars bezig. Het Moma in New York heeft sinds kort 45 nieuwe werken van Afrikaanse kunstenaars in de collectie, waarvan een aantal inmiddels gewoon tussen de Picasso’s hangt. Ook in de mode zijn de ogen steeds vaker gericht op Afrika: Adut Akech uit Zuid-Soedan is een van de nieuwe topmodellen en Afrikaanse ontwerpers staan opeens volop in de belangstelling.

Maar het leukste vind ik toch de Afrikaanse keukens. Vooral omdat we die in Nederland nog vooral associëren met zuurdesempannenkoeken met linzen van de Ethiopiër. Ook lekker, maar er is ongelooflijk veel meer. Daar ga ik volgend jaar ongetwijfeld volop over schrijven. Maar nu eerst even het perfecte jollofrecept opzoeken. Het is per slot van rekening al bijna kerst.

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden