Plus

Nog even en dan drinken we wijn uit Amsterdam

Zaterdag werden stokken geplant in de eerste Amsterdamse wijngaard Wijn van Bret. In 2018 zal de eerste wijn worden geoogst.

Maarten Moll
Ruim twintig wijnenthousiastelingen plantten zaterdag de eerste wijnstokken van in de Tuin van Bret. Beeld Jean-Pierre Jans
Ruim twintig wijnenthousiastelingen plantten zaterdag de eerste wijnstokken van in de Tuin van Bret.Beeld Jean-Pierre Jans

'Pilzwiderstandsfähige Rebsorten," zegt Jeroen van der Voorn, terwijl hij korrels mycorrhizasporen in een bak water laat vallen. "En we beginnen met de johanniter."

Welkom in de wereld van de wijn. De verslaggever is de kluts al kwijt. Dat geldt niet voor de ruim twintig personen die op deze zonovergoten zaterdagochtend op een driehoekig stukje land bij station Sloterdijk staan. Dat zijn wijnliefhebbers die een start gaan maken met het verbouwen van hun eigen wijndruiven.

Drie druivenrassen
Een wijngaard in Amsterdam? Ja en hij verrijst in de Tuin van Bret, vernoemd naar het even verderop gelegen restaurant Bret. Nog geen hectare groot, maar een echte wijngaard. Van der Voorn, werkzaam in de ict, en zijn vriendin, architecte Yvonne Modderman, liepen al langer rond met het idee voor een wijngaard in Amsterdam. Ze kwamen uiteindelijk uit in Sloterdijk.

Modderman: "We hebben dit stukje land voor tien jaar gepacht. Het is een schitterende plek op het zuidwesten, zodat de zon goed zijn werk kan doen. We verbouwen drie druivenrassen, de sauvignon gris, de johanniter, beide witte druiven, en de cabernet cortis, een blauwe druif."

Crowdfunding
Het was de bedoeling de biologische, kleinschalige wijngaard door middel van een soort crowdfunding te realiseren. Geïnteresseerden konden voor de duur van een oogst tien wijnstokken leasen à 225 euro, inclusief de stokken en de te oogsten wijn, gemiddeld een fles per stok. Er zijn nog een enkele tientallen stokken beschikbaar.

"We zijn er een beetje naïef ingestapt," zegt Modderman. "Leuk hoor, een wijngaard, en leuk dat iedereen zo enthousiast is - het gaat ons ook om de saamhorigheid - maar we hadden onvoldoende kennis van de wijnbouw. En dan is de kennis van Jan onontbeerlijk."

Schimmeltolerant
Jan is Jan Oude Voshaar, de eerste man die een wijngaard begon boven de grote rivieren, op de Wageningse Berg. Vorig jaar verkocht hij zijn wijngaard en sindsdien werkt hij als wijnbouwadviseur. Oude Voshaar leidt het planten en legt enthousiast uit dat Pilzwiderstandsfähige Rebsorten schimmeltolerante druivensoorten zijn die maar twee keer in plaats van twaalf keer bespoten hoeven te worden met bestrijdingsmiddel.

"Handig in een nat land als Nederland en ook goed voor het milieu. Die resistentie hebben ze verkregen door kruising met de wilde Amerikaanse druif, die een korter groeiseizoen kent, waardoor deze rassen ook vroeger rijp zijn."

Eerste stok
En dan is het tijd voor het planten van de eerste stok in het terroir; een laag van zeventig tot negentig centimeter zand op een kleilaag. Ronald de Groot, hoofdredacteur van het vakblad Perswijn, graaft een gat en plant de eerste johanniterstok. Daarna gaan de wijnmakers in tweetallen vol overgave aan het planten.

Birgitta Seegers (42) las een half jaar geleden op reis in Zuid-Afrika op Facebook over de wijngaard. "Nu moet ik snel reageren, dacht ik, want ik had al een wijncursus gevolgd en ik hou van tuinieren."

Mark Roelfsema (43): "Ik zit in een wijnclub, en was direct enthousiast. Een goede manier om er achter te komen hoe wijn precies wordt gemaakt." Seegers: "Dit is ambachtelijk wijnmaken. Dat is de trend: ambachtelijk."

Even geduld
En ze giet water bij de net geplante stok. Die eerst in een badje met mycorrhiza's is gedoopt; bodemschimmels die in symbiose leven op de druivenwortels. De schimmels geven voedsel en water door aan de druif in ruil voor suikers die ze zelf niet kunnen aanmaken, waardoor de plant sneller groeit, legt Jan uit.

Nog twee jaar - zo lang moeten de stokken groeien om goede druiven te geven - en dan kan er worden geoogst in de stadswijngaard Wijn van Bret. Nog even geduld dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden