PlusInterview

Nina Pierson: ‘Er wordt niet alleen een baby, maar ook een moeder geboren’

Zijn er niet al genoeg boeken over zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Nee, zegt Nina Pierson (34), auteur van het net verschenen Mama’en: ‘Ik miste de aandacht voor de moeder.’

Nina Pierson: ‘Als je je bevalling goed voorbereidt, is de kans op een goede ervaring groter.’ Beeld Nosh Neneh
Nina Pierson: ‘Als je je bevalling goed voorbereidt, is de kans op een goede ervaring groter.’Beeld Nosh Neneh

Vraag Nina Pierson iets over de zwangerschap of pas­geboren baby’s en het is alsof ze een luikje in haar hoofd opent en begint voor te dragen uit een babyencyclopedie. “Weet je wat een grappig feitje is,” zegt ze, “Als je in het tempo van de eerste duizend dagen zou doorgroeien, dus van conceptie tot je twee bent, dan weeg je een miljoen ­kilo nog voordat je naar de basisschool gaat. Niet normaal.”

Dan, over haar boek: “Ik wist tijdens de geboorte van mijn eerste dochter niets over moederzorg in de kraamtijd. Ik liep veel te hard van stapel, na twee dagen vierden we al uitgebreid de verjaardag van mijn vriend. Ik was ­kapot, herstelde niet goed in die periode.”

En dan ligt er nu een boek over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Daar verschijnen veel boeken over. Wat maakt dat van u anders?

“Die boeken gaan voornamelijk over de baby en de praktische voorbereiding: een commode, luiers en hydrofieldoeken. Ik miste de aandacht voor de moeder. Wat ­gebeurt er in mijn lichaam? Waarom moet ik huilen om een pakje boter dat op is? Moeder worden is minstens zo’n grote verandering als van puber naar volwassene gaan. Er komt een tsunami hormonen op je af, je brein verandert tot twee jaar na de bevalling. Laat staan de mentale transformatie waar je doorheen gaat.”

In het boek staat een selfcaretoolbox met tips die ontspanning moeten bieden. Om de zwangerschap te verlichten.

“Dat vergroot je veerkracht en vermogen om met lastige situaties om te gaan. Ik doe bijvoorbeeld al vijftien jaar aan yoga. Dat geeft een moment van rust in deze snelle prestatiemaatschappij. Even beseffen wat voor wonder de zwangerschap is. Verder geef ik tips over ademhalings­oefeningen, krachttraining, massage en heel veel lekkere, gezonde recepten. En persoonlijke ontwikkeling is belangrijk tijdens de zwangerschap. Door de hormonen komen emoties, gedachtes en gevoelens aan de oppervlakte waaraan je kunt werken.”

Is de zwangerschap wel het juiste moment?

“Er gebeurt enerzijds al heel veel, maar grappig genoeg is het een mooie gelegenheid om dieper in je gevoelens te duiken. Wanneer je moeder wordt, verander je voorgoed. Het is mooi om daarbij stil te staan. Wat is het verleden, wat heeft me gevormd, zijn er nog dingen die ik onnodig meedraag in mijn rugzakje? Ik was tijdens mijn tweede zwangerschap een paar maanden op Bali. Ik ging naar healers en voerde diepe gesprekken. Emoties kwamen boven. Het was een soort schoonmaak. Ik begrijp dat het voor sommigen misschien too much is. Maar weet: het kan wel.”

U bent oprichter van online healthmagazine Bedrock en de twaalf saladebars van SLA, kreeg twee dochters en schreef tussendoor een boek. Wat is uw geheim?

“Omdat ik selfcare zo belangrijk vind, heb ik een goed fundament en sterke veerkracht opgebouwd. Ik kan soms helemaal kapot zijn en supergestrest, maar na een yogales of nachtje slapen voel ik me weer aangesterkt. Ik probeer mezelf ook maandelijks een massage te gunnen. En wanneer ik werk, doe ik dat gefocust. Alle notificaties op mijn telefoon staan uit. Maar voor de buitenwereld ziet het er mooier uit. Bij SLA ligt veel werk waar ik nooit aan toekom. Het boek is er een jaar later dan gepland. En ik heb een oppas.”

Sinds de coronauitbraak kiezen meer vrouwen voor een thuisbevalling.

“In 2018 beviel slechts 12,8 procent van de vrouwen thuis. Terwijl dat in de jaren zeventig nog de norm was. Er zijn meer dan een miljoen bevallingen onderzocht en thuis bevallen blijkt even veilig als in het ziekenhuis. Het is mooi dat vrouwen nu noodgedwongen moeten bedenken waarom ze eigenlijk in het ziekenhuis willen bevallen. En beter op de hoogte vaak toch kiezen voor een thuisbevalling.”

‘Vergeet jezelf niet: laat je masseren, smeer je in met sesamolie, koop zachte lakens’ Beeld Nosh Neneh
‘Vergeet jezelf niet: laat je masseren, smeer je in met sesamolie, koop zachte lakens’Beeld Nosh Neneh

In uw boek pleit u voor een ‘actieve geboorte’. Wat bedoelt u daarmee?

“De consensus heerst dat je een bevalling niet kunt beïnvloeden. Dat is niet waar. Je kunt een bevalling niet controleren, maar wel degelijk beïnvloeden. Daar moeten vrouwen zich meer bewust van worden. Als je je bevalling goed voorbereidt, een plan opstelt voor meerdere scenario’s, dan weet je wat je wil en niet wil en is de kans op een goede ervaring groter, blijkt uit onderzoek. Dat heeft vaak niet eens met het exacte verloop te maken, maar met het gevoel van autonomie.”

De meeste vrouwen zullen zich toch goed voorbereiden?

“We leggen de regie te vaak in handen van zorgverleners. Bevallen is een oernatuurlijk proces, toch worden er ontzettend veel interventies gedaan zonder dat er een directe medische aanleiding voor is, denk aan wee-opwekkers, vragen of de vrouw liggend wil baren en het doorprikken van de vliezen. We zijn bevallen gaan zien als iets medisch, waar we invloed op moeten uitoefenen. Vaak blijkt alleen dat we zo ongecompliceerde bevallingen onnodig gecompliceerd maken.”

“Het gaat er dan om dat je durft te zeggen: wacht nog maar even met die wee-opwekkers. En natuurlijk, je moet een zorgverlener niet overrulen; als het nodig is, is het ­nodig. Maar vaak is er ruimte om in gesprek te gaan. Het geboorteproces hoeft niet versneld te worden. Maar om met je zorgverlener in gesprek te gaan, moet je voldoende kennis en vertrouwen hebben in jezelf en in je lichaam.”

Vertrouwen we daarvoor wel genoeg op ons lichaam?

“Nee, maar dat is logisch. In de huidige samenleving zijn we geconditioneerd om vanuit ons hoofd te leven. Veel vrouwen besluiten tijdens de zwangerschap al: geef me maar een ruggenprik. We zijn angstig voor de bevalling, denken dat ons lichaam het niet zelf kan. In de media wordt ook zo’n eenzijdig beeld geschetst van bevallingen. Neem any Hollywoodfilm. Gillende vrouw, tl-licht, paniek. Terwijl het grootste deel van een bevalling vaak vrij rustig verloopt.”

U schrijft: ‘Er wordt niet alleen een baby, maar ook een moeder geboren.’

“En die heeft net zoveel koestering, aandacht en zorg nodig als de baby. Selfcare doen we voor onszelf, maar het is een win-winsituatie, want zo kunnen we ons kind de beste start meegeven. Dat is belangrijk, want de eerste duizend dagen van de baby zijn cruciaal voor zijn latere emotionele, mentale en fysieke ontwikkeling. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika is een vrouw die net is bevallen heilig. Terwijl we hier zo snel mogelijk weer op onze benen willen staan, de partner na een paar dagen gaat werken. Na acht dagen – goddank hebben we kraamzorg – sta je er als moeder alleen voor.”

Waarom gaat dat zo hier?

“Het is in vergetelheid geraakt in westerse culturen. Maar je baby heeft je voorraadkast geplunderd tijdens de zwangerschap. De bevalling is een marathon. Daarom adviseer ik: vergeet jezelf niet tijdens de kraamperiode en gun jezelf die rust en ruimte om te herstellen. Drink warme soep, laat je masseren, smeer je in met sesamolie, koop zachte lakens, luister naar lekkere muziek of neem een stoombad voor je vagina met helende kruiden.”

We horen: voed op verzoek, laat je baby niet huilen, knuffel zoveel mogelijk. Is het dan niet moeilijk om je aandacht van de baby naar jezelf te verschuiven?

“Dat is soms inderdaad moeilijk om te bedenken. Maar het is in het belang van de baby om voor jezelf te kiezen. Daarmee doe je hem het grootste plezier. Je moet echt loslaten dat je de perfecte ouder gaat zijn. Een baby heeft een eigen agenda. Dat valt niet te controleren. Wat je wel kunt doen is fouten maken en daarvan leren.”

Nina Pierson: Mama’en, Spectrum, €34,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden