Culinaire trend

Niets staat meer een wildplukrevival in de weg

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: daslook.

Beeld Getty Images/iStockphoto

Niets is zo veranderlijk als foodtrends. Met de komst van corona zijn er opeens een heleboel als sneeuw voor de zon verdwenen, zoals de alcoholvrije trend. 

Raakten we een paar weken geleden niet uitgepraat over hoe ontzettend fit en gefocust we na
Dry January wel niet waren, inmiddels is die schade lang en breed ingehaald. Sterker nog: het komt misschien omdat het verder zo stil is, maar het is net alsof er elke dag om 17.00 uur een massale ‘plop’ door de stad gonst.

Andere trends zijn opeens bittere noodzaak geworden. Lokaal eten bijvoorbeeld, en in het verlengde daarvan: wildplukken. Ingrediënten in het bos of park bij elkaar sprokkelen was tot voor kort vooral voorbehouden aan chefs en culisnobs. Nu we, sinds de restaurants dicht zijn, meer koken dan ooit én we opeens stukken minder verdienen, is boodschappen doen in het park hartstikke logisch. Tel daarbij op dat het opeens levensgevaarlijk is met z’n allen naar de supermarkt te gaan en niets staat meer een wildplukrevival in de weg, zeker niet als je vroeg opstaat en het park nog helemaal voor jezelf hebt.

Wat ook helpt, zeker voor de beginnende wildplukker, is dat het daslookseizoen weer is begonnen. Deze blaadjes smaken naar een kruising tussen knoflook en bieslook en je maakt er heel snel een verrukkelijke pesto mee. Twee eetlepels over je al dente gekookte pasta en je avond kan niet meer stuk.

Daarom stond ik zondagochtend extra vroeg in het Flevopark, maar in het Amsterdamse Bos, het Vliegenbos en het Sloterpark groeit ook meer dan genoeg. Daslook is makkelijk te vinden omdat het vaak in enorme hoeveelheden bij elkaar groeit. Je herkent het aan de langwerpige groene blaadjes. Twijfel je? Kneus dan een blaadje en ruik er even aan. Als je een duidelijke knoflookgeur ruikt, zit je goed.

Enfin. Mijn pesto is nog niet eens op, maar ik sta alweer met één been in het Flevopark – al was het alleen maar omdat Jonnie Boer me een recept voor zijn Daslook à la Blub stuurde (verhit een klont boter in een pan, bak hierin de daslook als spinazie en breng op smaak met zout, peper en een lepeltje zure room).

Tot slot nog dit: hoewel daslook enorm naar knoflook ruikt én smaakt, houd je er geen slechte adem aan over. Toch maar iets anders zoeken om die alcoholwalm mee te camoufleren. 

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden