Recensie

Niet te benijden, wonderbaarlijke taferelen in 'Perrongeluk' (****)

Kijk onze Henk nou gaan, in zijn autootje naar het werk. Rustig type. Geen prater. Wat gebeurt er met hem tussen de wieg en het graf? De tiende voorstelling van Schudden begint als een soort 'vercabaretisering' van Bert Haanstra's Alleman.

Mike Peek
Het decor is een houten bouwwerk met vele luiken. Beeld Bob Bronshoff
Het decor is een houten bouwwerk met vele luiken.Beeld Bob Bronshoff

Hoofdpersoon Henk is een gemiddeld mens dat medium gelukkig is en 79,1 jaar oud zal worden. Plichtsgetrouw worstelt hij zich door het bestaan... Maar 's nachts prikken heftige nachtmerries zijn dagelijkse sleur lek.

Na het (k)luchtige 'We vieren het maar keren' Emiel de Jong en Noël van Santen terug naar het genre dat ze het beste ligt: de tragikomedie, op de grens tussen toneel en cabaret. 'Perrongeluk' (Henk) is een spannende, ingenieuze voorstelling die de verschillende relaties in Henks leven laat zien. Thuis heeft vrouw Els de broek stevig aan en ook op zijn werk functioneert hij vooral als voetveeg. En wie is toch die mysterieuze verteller?

Levensgrote kijkdoos
Welke kant het verhaal op gaat zullen we niet verklappen, maar Schudden laat wederom zien over een enorme creatieve batterij te beschikken. Het decor is een houten bouwwerk met vele luiken, waardoor de mannen niet alleen zelf te voorschijn komen, maar die ook onderdeel worden van de sketches. Zo ontstaat een levensgrote kijkdoos waarin wonderbaarlijke taferelen zich afspelen. Paraplu's dansen als kwallen in de zee, een zwarte schijf is zowel pick-up als badstop.

De Jong en Van Santen lijken van de hak op de tak te springen, maar buigen alle lijntjes uiteindelijk knap naar elkaar toe. Niet te benijden, die Henk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden