Recensie

Niet solo maar samen op de tentoonstelling 'Art duo | Duo Art' (****)

Steeds meer beeldende kunstenaars keizen voor samen in plaats van solo. De tentoonstelling 'Art duo | Duo art' in Nieuw Dakota stelt de dialoog van Nederlandse en internationale kunstenaarsduo's centraal.

Jan Pieter Ekker
Andrew Bordwin (links) en Adam Ames: Stand: Weight. Beeld Andrew Bordwin en Adam Ames
Andrew Bordwin (links) en Adam Ames: Stand: Weight.Beeld Andrew Bordwin en Adam Ames

De film is uitgevonden door de broers Auguste en Louis Lumière, de beste popsongs zijn geschreven door het duo Lennon-McCartney, Apple is opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak, en Nederlands meest succesvolle modeduo heet Viktor & Rolf. In de beeldende kunst overheerst echter nog steeds het cliché van het artistieke genie dat solistisch te werk gaat, stelt curator Jelle Piersma in de tentoonstelling 'Art duo | Duo art' bij New Dakota, het platform voor hedendaagse kunst in Noord.

Provisorische weegschaal
Maar ook steeds meer beeldend kunstenaars kiezen voor samen in plaats van solo. Twee kunnen niet alleen meer dan één, ze kunnen ook dingen die in je eentje helemaal niet mogelijk zijn, toont het schrandere, grappige werk 'Stand: Weight van Type A', een samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse conceptuele kunstenaars Andrew Bordwin en Adam Ames. Het is een gefotografeerd verslag van een performance, waarin Bordwin en Ames staande op een provisorische weegschaal de competitie én samenwerking tussen mannen onderzoeken.

Op de eerste foto slaat de weegschaal duidelijk door naar de boomlange Bordwin, die is getraind in de Japanse krijgskunst aikido; op de middelste foto draagt de kleine Ames een stapeltje bakstenen met alle gevolgen van dien: er is evenwicht. Op de rechter foto slaat de balans door naar Ames, die nu twee keer zo veel stenen tilt. 'Toen we Stand maakten, realiseerden we ons dat de verschillen tussen ons de sleutel vormen,' stelt Ames.

Eeneiige tweeling
Piersma selecteerde verder (oude en nieuwe) installaties, beelden, schilderijen, foto's en video's van Nederlandse en internationale kunstenaarsduo's als Gilbert & George, de Chapman Brothers, Fischli/Weiss, Miktor & Molf en Driessens & Verstappen, waarbij het telkens de vraag is waarin ze elkaar aanvullen, waar het wringt en wat de gezamenlijke creatie concreet oplevert.

Werk van Driessens & Verstappen is gelijktijdig te zien bij de buren van Vous êtes ici. En iets verderop, in het filmmuseum EYE, is fraai werk te zien van de eeneiige, onmogelijk van elkaar te onderscheiden tweeling Stephen en Timothy Quay.

Tentoonstelling: Art duo | Duo art
Wat: Werk van 15 duo's
Waar: Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b, www.nieuwdakota.nl
Te zien: t/m 26/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden