PlusStraatbeeld

Niet meer heerlijk helder: de Heinekenglazen blijven uit

De twee lichtgevende Heinekenglaasjes boven het Leidseplein, die al zo'n 36 jaar dorstopwekkend naar elkaar toe klonken, hullen zich tegenwoordig bewegingsloos in een enigmatische donkerte. Branden doen de neonlampen niet meer.

Dylan van Eijkeren
Al sinds de jaren tachtig sieren de Heinekenglazen het Leidseplein. Beeld Dingena Mol
Al sinds de jaren tachtig sieren de Heinekenglazen het Leidseplein.Beeld Dingena Mol

Niets zo ergerlijk als iets wat niet werkt. Je auto start niet, net als je ergens heen moet, de pin­automaat is 'tijdelijk buiten gebruik' en je wordt wakker met dikke wallen onder je ogen, net als je moet gaan solliciteren.

Een gradatie minder erg is het als iets niet werkt wat je niet direct nodig hebt: je waterkoker heeft de geest gegeven (maar water koken lukt in een pannetje) en je AH-moestuintje wil niet groeien (maar je had toch een hekel aan radijs). Of je zit genoeglijk een glaasje Heineken te drinken in het onvolprezen Americain, kijkend naar het ontroerend mooie Hirschgebouw, je draait je hoofd een kwartslag en staart plots in een duistere diepte. Stond daar niet een witgeel baken?

Nou, dat baken staat er nog steeds, maar branden doet het niet meer.
De twee Heinekenglaasjes, hoog uittorenend boven het opgekalefaterde café Heineken Hoek, die al zo'n 36 jaar dorstopwekkend naar elkaar toe klonken, hullen zich bewegingsloos in een enigmatische donkerte.

Vrolijke glaasjes pils
Amsterdam kent vele uitstekende herkenningspunten. Het Monument op de Dam, het Hilton, de Bijlmerbajes, de Arena - om maar een gooi te doen: ze horen onlosmakelijk bij de stad. De twee Heinekenglaasjes horen volgens sommige mensen niet tot het culturele erfgoed van de hoofdstad, maar dat is een misvatting. Zoals Londen de neonreclames op Piccadilly Circus heeft en New York die op Times Square, deden wij het op een on-Hollands bescheiden, vaderlandslievende wijze met twee vrolijke glaasjes pils.

Reclame
Wat Twee bierglazen, ooit lichtgevend
Waar Leidseplein

Ze staan er sedert 1980. Ruim twintig jaar ­waren werden er vaasjes als glazen gebruikt (buiten Amsterdam bekend als Amsterdammertjes, een bonus: het waren niet zomaar glazen bier, het waren ónze glazen bier). Een jaar of tien geleden verving Heineken de vaasjes - officieel de Stier genaamd. Zowel in cafés als hoog boven het Leidseplein verscheen de Galaxy, een wat plomp glas.

Extra pijn
Op het plein gebeurde dat meteen, mét de vermelding dat het pils nu 'extra cold' te verkrijgen was. Wat daarbij echter pijn deed, was dat de vrolijke druppels die bij het klinken der glazen over de neonranden rolden, bleken te zijn verdwenen.

Toen in 2010 de Galaxy werd vervangen door de Ellipse, bleef op het plein alles bij het oude: ijskoud bier in oude zakken. Nu hebben we echter helemaal niets meer: het licht is gedoofd.

Nodig hebben we ze niet: twee lieflijke glaasjes Heineken zijn minder noodzakelijk dan een functionerende lever of een varend veer. Maar als ze er staan, moeten ze 's avonds verlicht zijn en met elkaar proosten. Dat is een oer-Amsterdams bedrijf als Heineken verplicht aan alle Amsterdammertjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden