PlusNet open

New York en Genua komen samen in broodjeszaak Focacceria

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Focacceria.

Focacceria. Beeld Nina Schollaardt
Focacceria.Beeld Nina Schollaardt

Focacceria op de Overtoom begon toen iets anders eindigde: de ziekte van de eigenaar. Marco Loren (48) overleefde na jaren een zeldzame vorm van kanker. De artsen ver­klaarden de bebaarde New Yorker uit de Bronx onverwacht voor genezen.

Kort na dit geweldige nieuws belde oud-collega Valeria Lucente (37) hem op. Ze kenden elkaar van luxe bakkerij Zoet Zuur & Zout in de Balthasar Floriszstraat. Lucente komt uit Genua en miste, na jaren kookervaring in restaurant La Fucina op de Javastraat, nog een Amsterdamse zaak met enkel Italiaans brood.

Focacceria opende in mei, reden genoeg voor de eigenaren om hun logo, een witte korenaar, op hun arm te laten tatoeëren.

In de afhaalzaak willen ze precies weten waar al hun producten vandaan komen en hergebruiken ze zo goed als alles.

De bar is gemaakt van een dwars doorgezaagde Vondelparkboom. Hierop worden zes soorten traditionele focaccia’s (€3,50) uitgeserveerd, vers uit de houtoven. Ook verkoopt de broodjeszaak belegde focaccia’s met mozzarella van een lokale kaasmaker en huisgemaakte pesto (€10,50). En van oude focaccia’s maken ze bijvoorbeeld weer de koek in de tiramisu (€6).

Waar Genua en New York samen­komen? In een huisgemaakte Bronx-cheesecake (€6), met buffelricotta en focacciakruim.

Focacceria

Overtoom 445

@focacceriaamsterdam

Tips? open@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden