PlusRecept van de dag

Net als vroeger: zelfgemaakte vegaballetjes van zwarte bonen

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Zwartebonen-korianderballetjes.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Ruilboekenkastjes op straat: ik ben er dol op. Als ik er een zie, werp ik altijd even een blik op het aanbod. In de Van Limburg Stirumstraat staat een extra grote kast, en er staat vaak een groepje mensen te kletsen terwijl ze boeken komen brengen of komen snuffelen naar nieuwe schatten.

Ik ga altijd op zoek naar oude kookboeken, want daarvoor zijn de ruilboekenkastjes schatkisten. Ik viste een uit elkaar vallende pocket uit een klein kastje in Noord: Barbecue-, fondue- en casserolepartijtjes van Wina en Han Born uit 1967 (‘Dit boek is geschreven door een echtpaar. Koken en vooral barbecueën is tegenwoordig een echte mannenliefhebberij voor het weekend aan het worden. Daarom is dit boekje niet alleen geschreven door ‘haar’, maar ook door ‘hem’’).

In Oost vond ik Het Hemelse Gerecht uit 1990, met glanzende pagina’s vol kleuren­foto’s van interieurs van chique Chinese restaurants in Nederland, prachtig versierde bordjes eten, en recepten als ‘speenvarkenskote­letjes met in lotusblad verpakte rijst’, ‘kiprolletjes vermomd als inktvis’ en ‘zeebanket in taufoe-flensjes’.

Mijn laatste aanwinst is 50 Klassieke (smul)recepten. Met én zonder vlees even lekker van Lidy Blokzijl. Het was pas 1992, maar al toen schreef ze: ‘Nu en dan een maaltijd zonder vlees. Dat willen steeds meer mensen. Uit gezondheidsoverwegingen of vanwege de portemonnee.’

Daarom steeds op de linkerpagina een klassiek vlees­recept, met rechts een vegetarische variatie. Lidy maakte het zichzelf niet makkelijk door echte vleesrecepten te kiezen – stoofpotten als pot-au-feu, ossobuco, goulash, Irish stew en smoor djawa en vleesspiesen (‘sis kebab en souvlakia’), steak- and kidney pie en pom – en verving al het vlees dus maar door seitan, ‘rooktofu’, ‘sojabrokjes’, vegaworstjes, rookkaas, pakken ‘vegetarische burgermix’ en ‘kant-en-klaar falaffel uit de natuurvoedingswinkel’.

Het aanbod vleesvervangers is nu, bijna dertig jaar later, een stuk groter. Toch vind ik het lekkerder om ze zelf te maken, deze zwartebonen-korianderballetjes bijvoorbeeld.

Zwartebonen-korianderballetjes

Ingrediënten
2 sjalotjes, gesnipperd
3 el olijfolie
3 knoflooktenen, fijngesneden
1 el komijnpoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
1 blik zwarte bonen (à 400 gram)
15 gr koriander
2 el paneermeel of panko

Bereiding
Bak de sjalotjes zachtjes in 1 el olijfolie in een koekenpan. Voeg als de ui glazig is de knoflook, komijn en het paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee. Draai het vuur uit. Laat de bonen goed uitlekken en doe ze in een keukenmachine. Hak de koriander grof en doe bij de bonen, samen met het uimengsel, paneermeel en zout. Draai tot een gladde puree. 

Draai van het mengsel balletjes ter grootte van een flinke knikker. Leg ze op een bord en zet afgedekt een uur in de koelkast. Bak de balletjes in 2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur tot alle kanten een krokant randje hebben. Lekker met gebakken (zoete) aardappels en salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden